Παραμυθένιες καστροπολιτείες στα Βαλκάνια για ονειρεμένες εκδρομές

Κότορ, Ντουμπρόβνικ, Σπλιτ, Ούλτσιν. Τέσσερις πανέμορφες πόλεις φωλιασμένες μέσα σε μεσαιωνικά τείχη σε περιμένουν να ανακαλύψεις… τα Βαλκάνια που δεν ξέρεις.

Παραμυθένιες καστροπολιτείες στα Βαλκάνια για ονειρεμένες εκδρομές

Τι κάνει ένα κάστρο… ολόκληρη πολιτεία; Τα κτίρια, τα καλντερίμια, οι εκκλησίες, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια, οι πλατείες και τα πλακόστρωτα που αγκαλιάζουν τα τείχη του, ναι, είναι και αυτά, αλλά είναι και κάτι σημαντικότερο: Η κανονική ζωή, η καθημερινότητα που συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι που το πρωί ανοίγουν τα μαγαζιά τους και το βράδυ πέφτουν για ύπνο εκεί όπου κάποτε περπατούσαν ιππότες και πριγκιποπούλες (ναι, επίτηδες είναι παλιακή η λέξη). Αν σκέφτηκες τη Μονεμβασιά είσαι πολύ κοντά. Αλλά εδώ την έχουμε στις βαλκανικές εκδοχές της.

Κότορ, Μαυροβούνιο

Ίσως η πιο γνωστή από τις πολλές παραθαλάσσιες καστροπολιτείες του Μαυροβουνίου, το Κότορ ξεκινά εκεί που τελειώνει το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Τα βενετσιάνικα τείχη του, που σκαρφαλώνουν την επιβλητική βουνοπλαγιά πάνω από την θάλασσα, αγκαλιάζουν μια μικρή πόλη 13.000 κατοίκων, η οποία είναι ολόκληρη ενταγμένη στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η πόλη όπως την βλέπεις τώρα χρονολογείται στον 16ο-17ο αιώνα και χρωστά μεγάλο κομμάτι της αρχιτεκτονικής της στους Ενετούς, ωστόσο οι πάντες έχουν αφήσει εδώ το λιθαράκι τους: από Βούλγαρους και Σέρβους ως τους Αψβούργους και τον Ναπολέοντα.

Τα γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια του κάνουν ζιγκ ζαγκ ανάμεσα σε βενετσιάνικα παλάτια, ενδιαφέροντα μουσεία, χαριτωμένα μπιστρό και ατμοσφαιρικά wine bar, πριν πάρουν να ανηφορίζουν προς τα σκαλάκια στην πλαγιά του λόφου –κάθε λαχανιασμένο βήμα εδώ, και μια ακόμα φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα - Κότορ: Στα «φιόρδ» των Βαλκανίων

Πώς θα πας εκεί: Κατά προτίμηση οδικώς, για να το εντάξεις σε ένα ωραίο βαλκανικό road trip –από τα Ιωάννινα, ας πούμε, το Κότορ απέχει 481 χιλιόμετρα. Αν βαριέσαι να οδηγείς, πας αεροπορικώς με την Aegean ως το Ντουμπρόβνικ (280€ μετ’ επιστροφής στα τέλη Μαΐου) από το οποίο Ντουμπρόβνικ το Κότορ απέχει κάτι λιγότερο από δυο ωρίτσες, ή 91 χιλιόμετρα, οδικώς.

Ούλτσιν, Μαυροβούνιο

Σαφώς λιγότερο γνωστό από τους βόρειους γείτονές του, τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες καστροπολιτείες του Μαροβουνίου σαν το Κότορ, την Μπούντβα και το Σβέτι Στεφάν, το Ούλτσιν αξίζει δικαιωματικά μια θέση στη λίστα μας, γιατί δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Μια ανάσα από τα σύνορα Αλβανίας-Μαυροβουνίου, με τις περισσότερες πινακίδες του και στις δύο γλώσσες και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του αλβανικό, το Ούλτσιν ήταν μια μικρή περιτοιχισμένη πόλη ήδη από την εποχή των Ιλλυρίων, γύρω στο 500 π.Χ. Τη συνέχεια την μαντεύεις εύκολα, Βυζαντινοί, Σέρβοι, Ενετοί και Οθωμανοί περάσαν από εδώ κάνοντας προσθαφαιρέσεις, και το σημερινό αποτέλεσμα είναι ένα μίνι παζλ βαλκανικής Ιστορίας.

Το κάστρο είναι χτισμένο ψηλά πάνω από την θάλασσα, η θέα από τα τείχη του είναι φαντασμαγορική, ενώ τα λιθόστρωτά του οδηγούν σε χαριτωμένα café, ταβερνάκια που απλώνουν τραπέζια έξω στην πρώτη λιακάδα, και αξιοθέατα σαν τον μεσαιωνικό Πύργο των Μπάλσιτς που ενίοτε φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις.

Πώς θα πας εκεί: Οδικώς, για τον ίδιο λόγο που λέγαμε και πριν. Από τα Γιάννενα, το Ούλτσιν απέχει 422 χιλιόμετρα, ή κάτι λιγότερο από 6 ώρες. Αν βαριέσαι να οδηγείς, με την Aegean ως τα Τίρανα (από 140€ μετ’ επιστροφής τον Απρίλιο) και από εκεί οδικώς σε δυόμιση περίπου ώρες, ή 139 χιλιόμετρα.

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Θα βγάλουμε τα δύσκολα από τη μέση εξαρχής να ξεμπερδεύουμε: Ναι, το Ντουμπρόβνικ είναι υπερ-τουριστικό, γεμάτο γκρουπ που ακολουθούν ξεναγούς με σημαιάκια και μαγαζιά που πουλάνε μπλουζάκια και κούπες Game of Thrones σε κάθε γωνία. Και επίσης είναι το ακριβότερο μέρος της Κροατίας. Όμως, μεγάλο όμως: Είναι επίσης ένα από τα ομορφότερα μέρη που έχεις δει στη ζωή σου, και αν έρθεις εκτός high season (ας πούμε, Μάιο ή Ιούνιο) η τουριστίλα του κάπως μετριάζεται. Ενταγμένο ολόκληρο στη γνωστή λίστα της UNESCO, ως ένα από τα καλύτερα δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής που έχουμε αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, το Ντουμπρόβνικ είναι τόσο εντυπωσιακό στο μπαρόκ μεγαλείο του, στα μαρμαρόστρωτα σοκάκια του και στα τείχη του 17ου αιώνα, που του τα συγχωρείς όλα.

Μιλώντας για τα τείχη, μην χάσεις για κανένα λόγο την ευκαιρία να τα περπατήσεις –το εισιτήριο είναι ακριβό, στα 30€ το άτομο, και η συνολική διαδρομή έχει διάρκεια δύο γεμάτες ώρες, όχι αστεία, αλλά η θέα στην μεσαιωνική πόλη που περικλείεται ολόκληρη μέσα τους και στην Αδριατική που λαμπυρίζει απέξω, είναι απλώς μαγική.

Πώς θα πας εκεί: Με απευθείας πτήση της Aegean, στα 280€ μετ’ επιστροφής στα τέλη Μαΐου.

Σπλιτ, Κροατία

Άκου τώρα τι φοβερό συμβαίνει στο Σπλιτ: Η παλιά του πόλη, αυτή που βρίσκεται μέσα από τα τείχη, ήταν κάποτε το παλάτι του Διοκλητιανού, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα που παραιτήθηκε οικειοθελώς και έβαλε να του χτίσουν εδώ μια μικρή πολιτεία για να αποσυρθεί. Μέσα από τα τείχη του παλατιού (ναι, του παλατιού) υπάρχουν αυτή την στιγμή 220 κτίρια, και ένας μόνιμος πληθυσμός 3.000 κατοίκων. Τα μαρμαρόστρωτα δρομάκια του ελίσσονται ανάμεσα σε ρωμαϊκούς ναούς, μεσαιωνικούς καθεδρικούς, ρομανέσκ καμπαναριά, ροκοκό κτίσματα, χαριτωμένα café και εστιατόρια που απλώνουν τραπεζάκια έξω και μπαράκια που ξενυχτάνε ως τις πρώτες –ενίοτε και τις δεύτερες– πρωινές ώρες. Κι αν καμιά φορά όλο αυτό γίνει too much, δυο βήματα έξω από τα τείχη του παλατιού, η λουλουδιασμένη παραλιακή περαντζάδα προσφέρεται για να πάρεις τις βαθιές ανάσες σου και να επιστρέψεις στον χαμό ανανεωμένος/η.

Πώς θα πας εκεί: Η Aegean θα ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στο Σπλιτ τον Ιούνιο, αλλά τα εισιτήρια δεν θα είναι φτηνά: από 415€ μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, το Σπλιτ απέχει από το Ντουμπρόβνικ (βλέπε προηγούμενη παράγραφο) ακριβώς 3 ώρες, ή 235 χιλιόμετρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v