Υπέροχες μονοήμερες εκδρομές για να γνωρίσεις «διαμαντάκια»

Έχεις όρεξη για μονοήμερη; Έχουμε τέσσερα σενάρια εκδρομών σε οινοποιεία, φαράγγια, ναούς και Λίμνες για να χορτάσεις… άνοιξη.

Υπέροχες μονοήμερες εκδρομές για να γνωρίσεις «διαμαντάκια»

Λίγες ώρες από το κέντρο της πόλης, φαράγγια, πανέμορφοι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, λίμνες και οινοποιεία σε περιμένουν για μονοήμερες εξορμήσεις που θα σε γεμίσουν εικόνες – και γεύσεις ανοιξιάτικες.

Βάλε βενζίνη, πάρε την φαμίλια ή την παρέα, πάρε και ένα σακίδιο και ακολούθησέ μας.  

Στον Ιερό Ναό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας

Temple of Artemis

Μονοήμερη με έντονο αρχαιολογικό αλλά και… ζεν ενδιαφέρον, ο ναός της Αρτέμιδος διατηρείται και έχει αξιοποιηθεί σωστά, είναι προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ και εκπέμπει μια γαλήνια γοητεία, με νερά να κυλούν από το υπόγειο ρεύμα του Ερασίνου ποταμού. Η ενέργεια του χώρου σε καθηλώνει, ενώ το γύρω τοπίο είναι φουλ του πράσινου και τόσο όμορφο που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι έχανες τόσο καιρό που δεν το είχες ανακαλύψει. Τώρα όμως ξέρεις.

Εδώ θα βρεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο προσεγγίζεις από μια όμορφη διαδρομή που ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο, με φόντο έναν πλούσιο υδροβιότοπο, τον οποίο μάλιστα μπορείς να εξερευνήσεις. Εντός του μουσείου η ιστορία της περιοχής αναδιπλώνεται μέσα από διάφορα αγγεία μικρά και μεγαλύτερα, αφιερώματα, αγαλματίδια και αγάλματα, παιδικές κεφαλές, αναθηματικές πλάκες κ.α. Η αρχαιολογική σκαπάνη, «ανακάλυψε» πως στον χώρο έμεναν από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι και την εφηβεία τους κορίτσια από τους δήμους της Αθήνας, επομένως στο μουσείο εκτίθενται επίσης αντικείμενα αυτών των νεαρών κοριτσιών, πολύ καλά διατηρημένα.

Το εισιτήριο κοστίζει 6€ (3€ το μειωμένο), και περιλαμβάνει είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο. Σημείωσε πως στις 18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων γαρ- η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ανοικτό καθημερινά 8:30 - 15:30, εκτός Τρίτης.

Στο Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα

Σταμάτα και επισκέψου αυτό το, μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, οινοποιείο και βασικό σημαιοφόρο του αττικού αμπελώνα. Το κτήμα του Γιώργου και της Άννας Κοκοτού βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο ό,τι πρέπει για οινικές δοκιμές και ξενάγηση στους αμπελώνες. Δεν σταματά όμως εκεί: δραστηριότητες όπως ενασχόληση με τον βοτανόκηπό του, συγκομιδή μελιού, τρύγοι, βραδιές γευσιγνωσίας και παιδικά προγράμματα με περιβαλλοντολόγους βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα του- μείνε ενημερωμένος/η από τη σελίδα τους εδώ. Το κτήμα δέχεται επισκέψεις καθημερινά εκτός αργιών, από τις 12.00 έως τις 16.00 κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 6946 068010. 

Δύο πράγματα οφείλεις να κάνεις πριν φύγεις από εδώ: να πάρεις κρασί για το σπίτι και να πας στη Σταμάτα για κοψίδια. Προτείνουμε το δημοφιλές Ασύρτικο Κοκοτού όπου επικρατούν αρώματα λεμονανθού, αχλαδιού και τροπικών φρούτων και το ιστορικό Kokotos Estate, από Cabernet Sauvignon. Όσο για τα κοψίδια; Σημείωσε τον Πιπινιό, με το μερακλίδικο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, το Αγρόκτημα Ρεγκούκου για βουκολικό τσιμπούσι, και τον Κόκκαλη για ζουμερό μπιφτέκι, και κοντοσούβλι. Όλα τους γύρω στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.

Στη Λίμνη του Ηραίου

Λίμνη Ηραίου

Θέλεις λίμνη; Πάμε! Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, και ένα εικοσάλεπτο περίπου από το Λουτράκι, η Λίμνη Ηραίου (Λίμνη Βουλιαγμένης είναι το κανονικό της όνομα), είναι υπέροχη την άνοιξη και ό,τι πρέπει για μονοήμερη.

Οι όχθες της ενδείκνυνται για χαλαρές βόλτες και πολύωρο άραγμα με φόντο τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που την αγκαλιάζουν, ενώ πολύ κοντά της βρίσκεται ο παραθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου (με δωρεάν είσοδο) και ο υπέροχος Φάρος Μελαγκάβι, που απολαμβάνει τέλεια θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Κορινθιακό.

Αν πεινάσεις, λίγα και καλά ταβερνάκια απλώνουν τραπεζάκια στις όχθες της λίμνης, για ουζάκι και μεζέ στον καθαρό αέρα. Σημείωσε την Ήρα, για ωραίο θαλασσινό τσιμπολόγημα με σαρδέλες, γαύρο, χταπόδι ξιδάτο, καλαμαράκια και ουζάκια, και το Παρκάκι, λίγο πιο πάνω, με ωραία αυλή για να δοκιμάσεις νόστιμα κρεατικά, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια και ωραίο κεμπάπ. Τιμές στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.

Στο Φαράγγι της Οινόης

Μα υπάρχει φαράγγι στην Αττική; Ναι, υπάρχει και συνδυάζει ωραιότατα πεζοπορία, πράσινο και επαφή με τη Φύση. Το μονοπάτι για να το δεις ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης. Περί τα 100 μέτρα από τον Πύργο, θα δεις την πινακίδα με τον χάρτη του μονοπατιού, και δίπλα της ξεκινούν δύο μονοπάτια: ένα ανηφορικό στα αριστερά και ένα πιο δύσβατο στα δεξιά.

Και τα δύο καταλήγουν στο φαράγγι, μέσα από μια διαδρομή χάρμα οφθαλμών, κατά μήκους του ποταμού Χάραδρου, με κρυστάλλινες πηγές, μικρές λιμνούλες και παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το μονοπάτι καταλήγει στο φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα, από μια οπτική γωνία που δεν το έχεις ξαναδεί, ενώ συνολικά η διαδρομή έχει μήκος 8,2 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει πως θα υπολογίσεις περί τις τρεις ώρες για να την διασχίσεις και να γυρίσεις πίσω. Δες τη διαδρομή εδώ. https://el.wikiloc.com/peripatos-diadromes/pharaggi-oinoes-marathona-70235309

Αν πεινάσεις, που θα πεινάσεις, πάρε τηλέφωνο 2-3 ώρες πριν στην Argentina στο Καλέντζι να αρχίσουν να ετοιμάζουν μια λαχταριστή T-Bone, (περί τα 30€ το άτομο, με κρασί), ενώ για θαλασσινά και ουζομεζέδες σε τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα, βάλε… καπώ (όχι πλώρη) για τον Βράχο, στον Τύμβο του Μαραθώνα – 20-25€ το άτομο, με ουζάκια.

Περισσότερα για το φαράγγι εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v