Μεγαλοβδομαδιάτικες εκδρομές σε μοναστήρια με κατ-άνοιξη

Μπήκαμε σε κατανυκτικό κλίμα και οργανώσαμε εκδρομές σε κάποια από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της χώρας.

Μεγαλοβδομαδιάτικες εκδρομές σε μοναστήρια με κατ-άνοιξη

Δεν ξέρουμε αν το έχεις πάρει πρέφα αλλά η επόμενη βδομάδα θα είναι Μεγάλη καθώς μπαίνουμε επίσημα στην τελική ευθεία των εορτασμών του Πάσχα. Σύντομα λοιπόν οι θρησκευόμενοι θα μπουν σε κατανυκτικό mood όπως επιτάσσουν αυτές οι μέρες. Έτσι λοιπόν κι εμείς είπαμε να οργανώσουμε μεγαλοβδομαδιάτικες εκδρομές σε κάποια από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της χώρας γιατί κι ο θρησκευτικός τουρισμός έχει τη χάρη του.

Mετέωρα

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει Highlands αλλά έχει Μετέωρα επομένως μπορείς να πεις ότι σε ένα βαθμό είμαστε καλυμμένοι. Περίπου τέσσερις ώρες μακριά από την Αθήνα θα συναντήσεις θεόρατα βράχια κι ένα απόκοσμα όμορφο τοπίο που θα σε συντροφεύει για καιρό.

Εκεί γύρω στον 10ο με 11ο αιώνα κατασκευάστηκαν τα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την πραγματική χρονολογία τους. Στο σύνολό τους τα μοναστήρια είναι τριάντα από τα οποία έξι επισκέψιμα και προστατευμένα από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς: Η Μονή των Αγίων Πάντων, περισσότερο γνωστή ως Μονή Βαρλαάμ, η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος (ή Μονή του Αναπαυσά), η Μονή Ρουσάνου, η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (πιο γνωστή ως «Μεγάλο Μετέωρο», επειδή είναι κτισμένη στον ψηλότερο βράχο), η μονή Αγίας Τριάδος και η μονή του Αγίου Στεφάνου. Γαλήνια, πνευματικά, μυστικιστικά, τα μοναστήρια στα Μετέωρα συνιστούν μια εμπειρία ζωής που δεν πρέπει να χάσεις.

Για τη διαμονή σου μπορείς να επιλέξεις το Hotel Meteora με το δίκλινο να κοστίζει 68€ πρωινού συμπεριλαμβανομένου.

H Μονή Φιλοσόφου στον Λούσιο

Kάπου εδώ αξίζει να πούμε ότι το μονοπάτι του Μαίναλου που εκτείνεται σε 75 χιλιόμετρα είναι ένα από τα αγαπημένα μας μέρη σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η Δημητσάνα, η Βυτίνα και το φαράγγι του Λούσιου είναι μόνο κάποια από τα must της επισκέψιμης λίστας σου στα μέρη του. Αν πάλι είσαι του θρησκευτικού τουρισμού τότε θα ξέρεις πως κάπου εκεί κρυμμένη βρίσκεται και η Μονή Φιλοσόφου, η οποία για να λέμε τα πράγματα όπως είναι δεν είναι μία αλλά δύο. Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου με έτος ίδρυσης το 963 μ.Χ. από τον γραμματέα του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο καλοδιατηρημένα βυζαντινά μνημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Από την άλλη η Νέα Μονή Φιλοσόφου στέκεται αγέρωχη από το 1691, και απέχει μόλις πεντακόσια μέτρα από την παλιά.

Αν θες να μείνεις κάπου τότε ο ξενώνας Λούσιος είναι ιδανική επιλογή με το δίκλινό του να κοστίζει 80€ ανά διανυκτέρευση.

Ένα ταξίδι στον Ελικώνα για τον Όσιο Λουκά

Η αγάπη μας για τον Ελικώνα –μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα- είναι εκπεφρασμένη αλλά σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται θα την διαλαλούμε. Κι αν θες να μάθεις πώς και τί συμβαίνει στο πανέμορφο βουνό των Μουσών σε έχουμε καλυμμένο/η. https://www.in2life.gr/escape/weekend/article/1007307/mia-teleia-kyriakh-ston-elikona.html

Στον Ελικώνα που λες εκτός των άλλων επιβάλλεται να επισκεφθείς το μοναστήρι του Όσιου Λουκά και να μάθεις πράγματα για τη μακρά ιστορία του που μετρά σχεδόν μια χιλιετία ζωής, καθώς υπάρχουν τοιχογραφίες του οι οποίες χρονολογούνται κάπου στον 12ο αιώνα. Ο Όσιος Λουκάς είναι ένα από τα τρία ελληνικά μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου που συμπεριέλαβε η UNESCO στη λίστα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, δίνοντας έξτρα αίγλη σε αυτό το υπέροχο μνημείο.

Το Dianthos Guesthouse στο Κυριάκι είναι μια εξαιρετική επιλογή διαμονής με την τιμή του δίκλινου να διαμορφώνεται στα 83€ τη βραδιά.

Η Παντάνασσα του Μυστρά

Η αγαπημένη μας βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά με τα πέτρινα αρχοντικά, τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα και τις τοξωτές αυλόπορτες μοιάζει πάντοτε η κατάλληλη αφορμή για να κατηφορίσουμε στα μέρη του.

Εκεί θα συναντήσουμε το ξακουστό μοναστήρι της Παντάνασσας που στέκεται όρθιο από το 1428 και δέχεται καθημερινά χιλιάδες προσκυνητές κι επισκέπτες. Το αριστουργηματικό καθολικό της μονής, μάρτυρας της αναγέννησης του τόπου την εποχή των Παλαιολόγων, είναι το πιο εντυπωσιακό και αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μυστρά, που συνδυάζει επιδέξια την καλλιτεχνική παράδοση του Βυζαντίου με στοιχεία της δυτικής αλλά και της ισλαμικής τέχνης. Δύσκολα θα βρεις λίστα με τα ομορφότερα μοναστήρια της χώρας, από όπου θα λείπει η Παντάνασσα και μια επίσκεψη αρκεί να σε πείσει για του λόγου το αληθές. Το Christina Guesthouse είναι μια value for money επιλογή καθώς δεν θα δώσεις περισσότερα από 40€ ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο.

**Οι τιμές των δωματίων αφορούν την περίοδο της Μ. Εβδομάδας και συγκεκριμένα 10 έως 16 Απριλίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v