Η Σαντορίνη και ο Όμιλος Katikies έχουν κάτι να μας πουν

Τα νέα από τη Σαντορίνη και τον Όμιλο ξενοδοχείων Katikies είναι πολλά και σπουδαία!

Η Σαντορίνη και ο Όμιλος Katikies έχουν κάτι να μας πουν

Όσο μυθικό είναι το νησί της Σαντορίνης, άλλο τόσο μυθικά είναι και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια του Ομίλου Katikies ο οποίος διανύει την τέταρτη δεκαετία του στον μοναδικό αυτόν τόπο. Τοποθετημένα σε μαγευτικές τοποθεσίες, προσφέρουν δυνατές εμπειρίες φιλοξενίας και αξέχαστες στιγμές ευδαιμονίας.

Σε αυτό το νησί με τα ξακουστά σε όλον τον κόσμο προϊόντα και την σπουδαία γαστρονομική κληρονομιά, προϊόντα που βγαίνουν από τη σπάνια γη του, ο Όμιλος Katikies έχει κάνει σημαία του τη γαστρονομία και κάθε χρόνο ανεβάζει τον πήχυ όλο και ψηλότερα. Τα νέα για τη σεζόν που μόλις άνοιξε είναι καταιγιστικά και συναρπαστικά.

Η κίνηση του Ομίλου να αναθέσει, ήδη από πέρυσι, την επιμέλεια της κουζίνας όλων των ξενοδοχείων στον Έκτορα Μποτρίνι, έφερε δυνατή ορμή και έδωσε νέα πνοή στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, προσφέροντας γαστρονομικές δημιουργίες με τον δικό του τρόπο, τον ανατρεπτικό και αντισυμβατικό, μα που στέκεται με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση του τόπου.

Έτσι, στο εμβληματικό εστιατόριο Selene, ο Έκτορας Μποτρίνι συνεχίζει την ιστορία και το σημαντικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Χατζηγιαννάκη, αυτού του υπέροχου ανθρώπου που τόλμησε, ήδη από τη δεκαετία του ’80, να βάλει τα τοπικά προϊόντα στην υψηλού επιπέδου δημιουργίας καινοτόμο κουζίνα. Κι όχι μόνο τα έβαλε αλλά τα ανέβασε στο ψηλότερο βάθρο, κάνοντας να μιλά γι’ αυτά, να τα θαυμάζει και να τα αναζητά, όλος ο κόσμος. Σήμερα, το εστιατόριο Selene ξαναζεί στιγμές δόξας, αυτές που του αξίζουν, και φαντάζομαι πόσο χαρούμενος και υπερήφανος θα ήταν ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης που, δυστυχώς, μας άφησε τόσο νωρίς.

Οι ξεχωριστές δημιουργίες του Έκτορα Μποτρίνι βρίσκουν ταίρι στην σπουδαία κάβα του εστιατορίου που έχει την σφραγίδα ενός από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Masters of Wine, Γιάννη Καρακάση. Πρωταγωνιστής είναι αδιαμφισβήτητα το Ασύρτικο του μοναδικού Σαντορινιού terroir, τα κρασιά του οποίου είναι περιζήτητα μέχρι την άκρη της γης. Η κάβα, όμως, περιλαμβάνει και μία αξιοσημείωτη συλλογή από μεγάλα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα.

Στο Selene οργανώνονται εξαίσιες βραδιές οινογευσίας και γαστρονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν αλλά, επίσης, από πέρυσι κιόλας, διεξάγεται και πάλι, μετά από κάποια χρόνια παύσης, το μοναδικό οινικό γεγονός Vedema, άλλη μια δράση που είχε εμπνευστεί και οργανώσει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης. Έτσι και φέτος, όλοι οι συντελεστές οίνου και γαστρονομίας του Ομίλου στη Σαντορίνη θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους ακόμη μία αλησμόνητη εμπειρία ζωής.

Πέρα από αυτό καθαυτό το δρώμενο Vedema και ως φυσική συνέχειά του, ο Όμιλος Katikies προχώρησε το πρώτο τρίμηνο του 2023 στη δημιουργία της Vedema Initiative, μιας μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας, η οποία έχει στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή και την ανάδειξη κάθε σημαντικής ιστορίας οίνου και γεύσης του νησιού, που ως αναπόσπαστο κομμάτι του προορισμού της Σαντορίνης, αξίζει να ειπωθεί εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οι τέσσερις πρώτοι πυλώνες δράσεων της πρωτοβουλίας είναι οι ακόλουθοι:

Selene Diaries: Αξιοποιώντας όλες τις φόρμες περιεχομένου (κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχος), η ομάδα του Ομίλου φέρνει στο προσκήνιο γαστρονομικές και οινικές ιστορίες που αξίζει να ακουστούν κάτω από ένα ενιαίο online hub το οποίο αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις ιστορίες παραγωγών, πρώτων υλών, τεχνικών και σημείων αναφοράς στο νησί της Σαντορίνης.

Advisory Βoard: Με γνώμονα την ορθολογική και τεκμηριωμένη επιλογή θεματικών, ο Όμιλος θα απευθύνει πρόσκληση στα βασικά γαστρονομικά και οινικά media, αλλά και σε ακαδημαϊκούς του χώρου, με στόχο τον σχηματισμό ενός κύκλου ανθρώπων οι οποίοι θα βοηθούν στον εντοπισμό και στην ανάδειξη όλων εκείνων των ιστοριών του νησιού που αξίζουν να έρθουν στην επιφάνεια και να διατηρηθούν στο προσκήνιο.

The Volcanic Palette Book: Σε συνεργασία με τους κατεξοχήν ειδικούς, τους δημοσιογράφους του γαστρονομικού και οινικού τύπου, ο Όμιλος ξεκινά την προετοιμασία ενός βιβλίου εστιασμένου στα μικρά αλλά σπουδαία κομμάτια της γαστρονομίας και του αμπελώνα της Σαντορίνης. Σύντομες ιστορίες, ποικιλία θεμάτων και μια πιο ελεύθερη ματιά σε όλα αυτά που συνθέτουν το “σήμερα” της φιλοξενίας του νησιού.

The Volcanic Voices: Μια σειρά από podcasts τα οποία στόχο έχουν να μεταφέρουν ζωντανά στους ακροατές κομμάτια της ιστορίας της Σαντορίνης ειπωμένα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρωτοβουλίας Vedema Initiative, o Βασίλειος Κουμπής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε: “Αποφασίσαμε ως Katikies να αφιερώσουμε μέρος της ενέργειας μας σε δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν στο προσκήνιο εντός και εκτός Ελλάδος την οινική κληρονομιά, τη γαστρονομική ιστορία και τον σημερινό πλούτο πρώτων υλών της Σαντορίνης. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τους πόρους μας στην εύρεση, την καταγραφή και την επικοινωνία θεματικών άρρηκτα συνδεδεμένων με τη γαστρονομία και την οινική παράδοση του νησιού, χωρίς απαραίτητα αυτές οι θεματικές να συνδέονται με τα εστιατόρια ή τα ξενοδοχεία του Ομίλου”.

Να, όμως, που ένα ακόμη ωραίο νέο ήρθε για να μας ενθουσιάσει κι αυτό δεν είναι άλλο από την αναβίωση του Κουκούμαβλου, ενός άλλου μυθικού εστιατορίου με σπουδαία ιστορία, το οποίο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του μέσα στο Katikies Chromata.

Ο Κουκούμαβλος γεννήθηκε το μακρινό 1989, σε μία Σαντορίνη πολύ διαφορετική από αυτή που σήμερα γνωρίζουμε, όταν ένας νέος αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχος και τολμηρός σεφ, ο Νίκος Πουλιάσης, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Αυτό ήταν ο Κουκούμαβλος, που ήταν γραφτό να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά εστιατόρια όλων των εποχών. Ο Νίκος Πουλιάσης είναι αυτοδίδακτος, όμως κάποιες φορές το πηγαίο ταλέντο και η αγάπη για τη μάθηση μπορεί να αποδειχθούν εξίσου σημαντικά με τα πτυχία. Η sui generis κουζίνα του, οι τολμηροί συνδυασμοί του, η καινοτόμος σκέψη του και οι διαρκείς πειραματισμοί του προσέφεραν στους επισκέπτες ένα μοναδικό οπτικό και γευστικό ταξίδι και στο εστιατόριο πολυάριθμα βραβεία.

Σήμερα, το 2023, το εμβληματικό εστιατόριο της Σαντορίνης εντάσσεται στην οικογένεια Katikies και βρίσκει το νέο, και παντοτινό, του σπίτι στο πανέμορφο σκηνικό του Katikies Chromata στο Ημεροβίγλι. Η μακρά και στενή φιλία του Έκτορα Μποτρίνι και του Νίκου Πουλιάση επισφραγίζεται μέσα από αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική για το γαστρονομικό τοπίο της Σαντορίνης συνεργασία, η οποία έρχεται να ανεβάσει τον πήχυ του κυκλαδίτικου fine dining και να ξαναδώσει στον Κουκούμαβλο τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων εστιατορίων της Ελλάδας. Τα καλύτερα υλικά από τη γη και τη θάλασσα της χώρας μας μεταμορφώνονται σε μοναδικά πιάτα, έτοιμα να ταξιδέψουν τους απαιτητικούς επισκέπτες στον χρόνο και τον χώρο για να τους προσφέρουν μία συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία.

Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα σπουδαία νέα που μας έρχονται από τη Σαντορίνη και τον Όμιλο Katikies τα οποία είμαι σίγουρη πως όχι μόνο θα κάνουν το καλοκαίρι του 2023 ονειρεμένο, αλλά και θα δυναμώσουν τη σχέση μας με το μοναδικό αυτό νησί του Αιγαίου με την μακραίωνη ιστορία, τον σημαντικότατο πολιτισμό και τους ανθρώπους που το αγαπούν και το τιμούν.

Περισσότερα για τον Όμιλο Katikies

Τα ξενοδοχεία Katikies είναι μία εντυπωσιακή συλλογή από επτά πολυτελείς ελληνικές μονάδες στη Σαντορίνη και τη Μύκονο*. Η μαγευτική τους ατμόσφαιρα και το μοναδικό τους πνεύμα φιλοξενίας εμπνέεται από τα συναισθήματα που ξυπνούν τα νησιά αυτά στην καρδιά κάθε ταξιδευτή. Διαχρονικά κορυφαίοι προορισμοί διακοπών, τα συγκεκριμένα νησιά προσφέρουν απλόχερα το ρομαντισμό, την ποίηση της ζωής και την ευκαιρία να βιώσει κανείς απόλυτα μοναδικές εμπειρίες. Τα ξενοδοχεία Katikies γεννήθηκαν από το πάθος της ίδιας ακριβώς έμπνευσης. Οι τοποθεσίες των ξενοδοχείων συνδυάζουν την ηρεμία με την ιδιωτικότητα, προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μαγεία που τους περιβάλλει. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εναρμονίζεται απόλυτα με τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο και αναδεικνύει, προσφέροντας τελικά στους ταξιδιώτες μία γεύση αυθεντικής και συνάμα πολυτελούς φιλοξενίας. Παρά το γεγονός πως τα ξενοδοχεία ανακαινίζονται μέσα στο χρόνο, κατορθώνουν να προσαρμόζονται τέλεια στο ανυπέρβλητο φυσικό τοπίο. Τα ξενοδοχεία Katikies γεννούν συναισθήματα και αναμνήσεις που παραμένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, ενώ ο μοναδικός τους κόσμος αποτίνει φόρο τιμής στην ομορφιά της φύσης και στην ικανότητα του ανθρώπου να την αναδεικνύει στο έπακρο.

* Αν και σήμερα έδωσα προτεραιότητα στη Σαντορίνη λόγω των πιο πάνω σημαντικών εξελίξεων, σημειώστε ότι από φέτος, το Katikies Mykonos θα φιλοξενήσει το δικό της Botrini’s με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γευστική εμπειρία του επισκέπτη αλλά και την οινική του απόλαυση, αφού και εδώ τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Καρακάσης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v