Ένα γλυκό ελαφρύ σαν συννεφάκι

Η Αγάπη μάς εύχεται Καλό Πάσχα με ένα γλύκισμα που θα κλείσει το Πασχαλινό γεύμα με τον πιο ανάλαφρο τρόπο. 

Ένα γλυκό ελαφρύ σαν συννεφάκι

Με τι γλυκό προτιμάτε να τελειώσετε ένα λουκούλλειο γεύμα όπως το Πασχαλινό; Ξέρω, ξέρω, μάλλον για γαλακτομπούρεκο το πάτε. Αντέχετε; Και πάλι μαντεύω την απάντηση ότι τι θα ήταν το Πάσχα χωρίς γαλακτομπούρεκο; Ένα δίκιο το ‘χετε, και δυο και τρία, μην σας πω. Τρέχουν τα σάλια μου μόνο που το σκέφτομαι, παρόλα αυτά, χτες έφτιαξα ένα συννεφένιο γλύκισμα το οποίο θαρρώ ότι ξεπλένει το στόμα πιο πολύ κι από οδοντόκρεμα!

Είναι ένα κέικ γιαουρτιού αλλά με ελάχιστο αλεύρι κι όταν το βάζεις στο στόμα χάνεται λες και είναι αέρας. Έχει σχετικά λίγη ζάχαρη -σαφώς λιγότερη από το γαλακτομπούρεκο- λεμόνι και βανίλια και καμία λιπαρή ουσία εκτός, βέβαια, από τα λιπαρά του γιαουρτιού. Συν τοις άλλοις είναι πανεύκολο, ακόμα και για όσους δεν έχουν ξαναφτιάξει γλυκό ποτέ. Εγώ σας δίνω τη συνταγή κι εσείς κάντε ό,τι νομίζετε. Καλό Πάσχα και προσοχή στη βαρυστομαχιά!

 

ΕΛΑΦΡΥ ΚΕΙΚ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ διαμέτρου 18-20 εκ. (βλ. tips). Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους 4 αυγών. Βγάζουμε το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι και στύβουμε τον χυμό του.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια πρώτα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν και κατόπιν σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα (βλ. tips). Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και στη θέση της, αφού σκουπίσουμε τον κάδο του μίξερ με χαρτί κουζίνας, βάζουμε τους κρόκους, 100 γρ. ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού και τα σποράκια από μισό λοβό βανίλιας ή λίγο καλής ποιότητας εκχύλισμα. Χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε σταδιακά, σε τρεις δόσεις, 400 γρ. γιαούρτι σακούλας (βλ. tips), τον χυμό του λεμονιού και 3 σχετικά φουσκωτές κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Σταματάμε το μηχάνημα και με σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις με σκοπό να ομογενοποιηθεί εντελώς το μίγμα αλλά να μην χαθεί ο αέρας της μαρέγκας. Το μίγμα είναι αραιό, σαν χυλός.

Ρίχνουμε το μίγμα στην φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45’-60'. Αρχίζουμε να ελέγχουμε εάν το κέικ έχει ψηθεί μέχρι μέσα με ένα μαχαίρι το οποίο θα πρέπει να βγει στεγνό. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν τα 45’ γιατί το γλυκό θα ξεφουσκώσει. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα στην φόρμα και κατόπιν αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάζουμε σε πιατέλα. Μόλις χλιάνει το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Το απολαμβάνουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και συνοδεύουμε με όποιο κόκκινο φρούτο μας αρέσει. Σαφέστατα ταιριάζουν οι φράουλες, αλλά επέλεξα τα φραγκοστάφυλα λόγω της μεγάλης αδυναμίας που τους τρέφω. Θα ταίριαζαν πολύ και τα φρούτα του πάθους.

 

Tips

  • Η μικρότερη φόρμα που διαθέτω είναι διαμέτρου 23 εκ. και γι’ αυτό το κέικ φούσκωσε λιγότερο από όσο θα επιθυμούσα. Παρόλα αυτά, ήταν ελαφρύ σαν πούπουλο. Σημειώστε ότι ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε μικρότερη φόρμα, η φύση του κέικ είναι τέτοια, που όταν το βγάλετε από τον φούρνο θα χάσει γρήγορα αρκετό από τον όγκο του, όπως γίνεται με τα σουφλέ.
  • Λόγω του ότι χτυπάμε τη μαρέγκα χωρίς ζάχαρη, δεν γίνεται πολύ σφιχτή, ούτε γυαλιστερή. Δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί αυτό που χρειαζόμαστε είναι να υπάρχει αρκετός αέρας για να φουσκώσει το γλυκό.
  • Ίσως και να με έχετε βαρεθεί επειδή επαναλαμβάνω κάθε φορά το ίδιο τροπάριο με την ποιότητα της βανίλιας, όμως θεωρώ ότι η χημική, και μόνο κατ’ όνομα, βανίλια στη μορφή άσπρης σκόνης του σουπερμάρκετ είναι η καταστροφή οποιουδήποτε γλυκού.
  • Εννοείται ότι όσο καλύτερο γιαούρτι βάλουμε, τόσο πιο εύγευστο θα είναι το γλύκισμα. Σε γαλακτοπωλεία και ντελικατέσεν βρίσκουμε παραδοσιακό γιαούρτι σακούλας μικρών παραγωγών και θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο για αυτό το κέικ, μιας και το γιαούρτι είναι το βασικό του υλικό. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε τέτοιο κατάστημα θα βάλετε αναγκαστικά στραγγιστό γιαούρτι, αλλά με όλα του τα λιπαρά.
  • Εάν περισσέψει θα το βάλετε στο ψυγείο λόγω των αυγών και θα το βγάλετε αρκετή ώρα πριν το φάτε για να μην είναι παγωμένο.
  • Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα πιο ανοιξιάτικο θα το έκανε η λεβάντα και την επόμενη φορά θα προσθέσω λίγα αποξηραμένα βρώσιμα άνθη που βρίσκονται πάντα στην κουζίνα μου. Εάν έχετε, τολμήστε το και δεν θα το μετανιώσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v