Το Loco είναι τρέλα Μεξικάνικη!

Στο Loco της Αθήνας θα βρεις την τρέλα που κάνει τη ζωή πιο νόστιμη και πιο χαρούμενη.

Το Loco είναι τρέλα Μεξικάνικη!

Loco στα Ισπανικά σημαίνει τρελός κι εγώ ξετρελάθηκα από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Loco της οδού Καλαμιώτου στην καρδιά της Αθήνας, λίγο καιρό αφότου είχε ανοίξει το φθινόπωρο του 2021. Πήγα και ξαναπήγα με διαφορετικές παρέες κάθε φορά, νέους και λιγότερο νέους, άλλοτε μεσημέρι κι άλλοτε βράδι, πότε ήμασταν λίγοι και πότε περισσότεροι και το Loco, όχι μόνο δεν με απογοήτευσε ποτέ, αλλά σε κάθε εξόρμηση ανακάλυπτα και κάτι καινούργιο που μου τραγουδούσε αλέγρα, όπως ξέρει καλά να κάνει η σπιρτόζικη κουζίνα του Μεξικού.  

Το Loco είναι έθνικ χωρίς να είναι ψευτοφολκλόρ, είναι ανεπιτήδευτο χωρίς να είναι χύμα, είναι χαρούμενο και, πάνω απ’ όλα, είναι νόστιμο, πολύ νόστιμο. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού στην κουζίνα του βρίσκεται ο αεικίνητος Αθηναγόρας Κωστάκος; Όσοι τον παρακολουθείτε έχετε μάθει για τα ταξίδια και τις δουλειές του σε πάνω από 10 χώρες, σε 22 εστιατόρια που απλώνονται από την Ευρώπη στην Αμερική κι από εκεί στην Ασία. Πώς τα καταφέρνει; Ποιο είναι το μυστικό του; Η σκληρή δουλειά -κλισέ, αλλά έτσι είναι- και μια ομάδα από ανθρώπους που είναι το alter ego του, αυτοί με τους οποίους έχει χτίσει μακρόχρονες, σφιχτές σχέσεις εμπιστοσύνης. Κι ένα ζηλευτό σύστημα οργάνωσης και ελέγχου που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ακόμα και το πόσες και ποιας ποικιλίας ελιές θα έχει το πιατάκι του καλωσορίσματος! Στο Loco ο συνεργάτης του Αθηναγόρα Κωστάκου στην κουζίνα, ως Head Chef, είναι ο Γιώργος Ζερβάκης. 

Τις προάλλες ήταν η πρώτη φορά που πήγα στο Loco με την επαγγελματική μου ιδιότητα με άλλους συναδέλφους, με σκοπό να δοκιμάσουμε κάποιες από τις νέες γεύσεις που μπαίνουν σταδιακά στο μενού. Ήταν όμως και η ευκαιρία για να γευτώ ξανά μια από τις πιο αγαπημένες μου κουζίνες του κόσμου, την τόσο δροσερή και καυτερή συγχρόνως, μια κουζίνα που ξεσηκώνει όλες τις αισθήσεις.

Τα τραγανά -και καθόλου λύσσα στο αλάτι, ευτυχώς- nachos με το guacamole (€ 9.50) που είναι φτιαγμένο όπως πρέπει, όχι σαν μια φλατ αλοιφή που έχω συναντήσει αλλού. Εδώ ο Αθηναγόρας προσθέτει crunch-έκπληξη κι ελληνική νότα από καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης. Τα ceviche (μέση τιμή € 16) που συνδυάζουν μοναδικά το ξινό και το πικάντικο, μοσχοβολούν φρεσκάδα. Τα πληθωρικά tacos (€ 7-8 οι ατομικές μερίδες των δύο τεμαχίων ή στα € 32 για μια μεγάλη ποικιλία) με τις πολλές επιλογές γέμισης από γαρίδες και μπακαλιάρο μέχρι σιγοψημένο αρνί και χοιρινό iberico, άπαντα βαθιά νόστιμα. Ένα άπαιχτο μαύρο ρύζι με ολόφρεσκο καβούρι που παιχνιδίζει με το καυτερό από τις πιπεριές aji amarillo και το ξινό από το lime (€ 25 για 2 άτομα που μπορεί κάλλιστα να μοιραστεί και σε περισσότερα, ανάλογα με την ποσότητα των άλλων εδεσμάτων της παραγγελίας).

Κι αν το tres leches cake (€ 9.50) δεν μου ταιριάζει προσωπικά παρόλο που έχει αγαπηθεί πολύ, τα churros (€ 12) του Loco τα τσακίζω, έτσι αέρινα που είναι, τέλεια παντρεμένα με τη σοκολάτα και το μάνγκο. Έχει και γλυκά tacos (€ 8.50) γεμισμένα με καραμελωμένα μήλα, αλλά αυτά θα τα δοκιμάσω άλλη φορά.

Στο bar βρίσκεται ο Νίκος Σουρμπάτης που κάνει τα μαγικά του παίζοντας με την τεκίλα και το μεζκάλ σε μαργαρίτες και άλλα σπινθηροβόλα κοκτέιλ (μέση τιμή € 10) που κρατάνε εξαιρετική συντροφιά στο φαγητό. Υπάρχει και μία μικρή λίστα κρασιών για όσους δεν νοούν φαγητό χωρίς κρασί, αν κι εγώ νομίζω πως είναι η μπίρα που ταιριάζει με τις μεξικάνικες γεύσεις κι εδώ έχω ξεχωρίσει μια εκπληκτική IPA αρωματισμένη με γκρέιπφρουτ, την Elvis Juice Brewdog.

Μαθαίνω πως το αμέσως επόμενο διάστημα στο μενού θα μπουν πιο πολλά φρούτα και περισσότερα ωμά, ενώ τα πιάτα με κρέας θα μειωθούν, κι έτσι το Loco θα υποδεχθεί τις ζεστές μέρες με άφθονη καλοκαιρινή αλεγρία κι ακόμα περισσότερη τρέλα. Εννοείται πως θα με βρίσκετε εκεί όλο και πιο συχνά, γιατί, όπως σοφά κι ολόσωστα το λένε στο Loco, εδώ εκπνέεις στρες και εισπνέεις τάκος!

Loco Taqueria - Tequileria
Καλαμιώτου 15, Αθήνα
Τηλ. 21 0331 8778 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v