Ιστορίες οίνων, ιστορίες ανθρώπων

Πίσω από κάθε κρασί κρύβεται μια ιστορία σαν αυτές που μοιράστηκαν μαζί μας οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates και οκτώ οινοπαραγωγοί σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση.

Ιστορίες οίνων, ιστορίες ανθρώπων

«Κάθε κρασί μας αφηγείται μια ιστορία. Την ιστορία του terroir, του αμπελώνα, του κάθε παραγωγού. Γι’ αυτό και είναι τόσο μοναδικό όσο ο τόπος που το γέννησε και τόσο ξεχωριστό όσο ο άνθρωπος που το ονειρεύτηκε». Με αυτά τα λόγια, οι σύμβουλοι-οινολόγοι Πάνος και Σπύρος Ζουμπούλης, επικεφαλής και βασικοί συντελεστές της Zoumboulis & Associates, προλόγισαν την ιδιαίτερη εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο T16, όπου μοιράστηκαν τις ιστορίες πίσω από κρασιά -και όχι μόνο- που «συνυπογράφουν» με οκτώ παραγωγούς.

Ο Πάνος και ο Σπύρος Ζουμπούλης, πατέρας και γιος, προσφέρουν άοκνα και με αμείωτη προσήλωση στους οινοποιούς, εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, τεχνογνωσία και εμπειρία στα θέματα της παραγωγής του κρασιού από την αρχή μέχρι το τέλος‧ από την επιλογή του κτήματος, τον αμπελώνα και τον τρύγο, κι από εκεί στη ζύμωση, έως την παλαίωση και την εμφιάλωση, ακόμα και στον σχεδιασμό της ετικέτας. Ο στόχος είναι ένας και είναι κοινός: η παραγωγή κρασιών που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και που όταν τα πίνεις φανερώνονται ολοκάθαρα η αγάπη και η επιμέλεια, το μεράκι, αν θέλετε, με τα οποία παράχθηκαν.

Στην ξεχωριστή και πολύ όμορφη βραδιά στην οποία παρευρέθηκα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κίμωνα Φραγκάκη ο οποίος έδινε το τέμπο, ακούσαμε οκτώ ιστορίες οίνων και ανθρώπων. Από την Αττική στη Σύρο, από την Φθιώτιδα στην Εύβοια κι από την Κόρινθο μέχρι πέρα στην Αργεντινή, ο κάθε παραγωγός μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της συνάντησης και της συνεργασίας του με τους Πάνο και Σπύρο Ζουμπούλη. Συνάντηση άλλοτε τυχαία, άλλοτε στοχευμένη, κάποτε κάποτε αστεία, συχνά συγκινητική και σε όλες τις περιπτώσεις… μοιραία!

ΟΙ ΟΚΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Bodegas Krontiras, Mendoza, Argentina
Malbec Natural 2022

Ο Πάνος Ζουμπούλης επισκέφτηκε για πρώτη φορά το κτήμα που είχε αγοράσει η οικογένεια Κροντηρά στην Mendoza της Αργεντινής όταν εκείνοι αποφάσισαν να κάνουν φύτευση με αυτόριζα κλήματα από την περιοχή. Ο Πάνος Ζουμπούλης επισήμανε στον κ. Κροντηρά την ανάγκη να αποκτήσει κι έναν αιωνόβιο αμπελώνα από τους τόσους που υπάρχουν στην Mendoza. Μετά από μερικούς μήνες ο Πάνος Ζουμπούλης επέστρεψε στη Mendoza για να επιλέξει μεταξύ των αμπελώνων που ήταν τότε προς πώληση. Μόλις επισκέφτηκε το κτήμα της Lunlunta με τα αιωνόβια αυτόριζα Malbec, τις ελιές, τις ροδακινιές και τις δαμασκηνιές που υπήρχαν μέσα στον αμπελώνα -από όπου παράγονται σήμερα τα premium κρασιά του κτήματος- ένιωσε αμέσως την ενέργεια που είχε αυτός ο μοναδικός τόπος δίπλα στον ποταμό Mendoza. Σήμερα, στο κτήμα αυτό βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, το βιοδυναμικό οινοποιείο, επισκέψιμο στο κοινό, και η φάρμα με τα λάμα, τα γαϊδουράκια και τα πρόβατα, ενώ υπό κατασκευή είναι ένας βιοδυναμικός αμπελόκηπος.

Kontogiannis Family, Κόρινθος
Mangata Μαυρούδι 2021

Φοιτητής ακόμα ο Θοδωρής Κοντογιάννης προσέγγισε τον Πάνο Ζουμπούλη για να μάθει περισσότερα για τη βιοδυναμική καλλιέργεια. Η συνεργασία τους ξεκίνησε αρκετά χρόνια μετά, όταν ο Θοδωρής αποφάσισε να εντάξει το κρασί στην οικογενειακή συλλογή των πιστοποιημένων βιοδυναμικών προϊόντων που παράγουν (αμύγδαλα, σταφίδα, ελαιόλαδο κ.α.). Το Σαββατιανό και ο Ροδίτης έχουν πολλά να μας πουν για αυτό το εξαιρετικό αμπελοτόπι, ενώ η αναζήτηση της «ταυτότητας» του Μαυρουδιού είναι μεγάλη πρόκληση για όλη την ομάδα.

The Sky Spirits Company, Άλιμος Αττικής
Vamma Vermouth

Με την επιστροφή του Βερμούτ στη μόδα παγκοσμίως, δημιουργήθηκε μαζί με τον bartender της The Sky Spirits Company, Πάνο Καναβέτα, το συγκεκριμένο ποτό που τυπικά ανήκει στην κατηγορία των βερμούτ αλλά ουσιαστικά διαφέρει αρκετά… Vermouth revisited – με μια νέα, ελληνική ματιά!

Markou Vineyards, Παιανία Αττικής
Phenómena Σαββατιανό Βαρέλι 2020

Η ιστορία μάς πηγαίνει στο μακρινό ’80 όταν ο Πάνος Ζουμπούλης έφτιαχνε πειραματικό Σαββατιανό σε δρύινο βαρέλι και ο παππούς Μάρκου έφτιαχνε παραδοσιακή ρετσίνα σε ένα μεγάλο, παλιό δρύινο βαρέλι. Ο μικρός Σπύρος και οι, επίσης, μικροί Νίκος και Βασίλης Μάρκου, παίζουν τριγύρω ενόσω οι μεγάλοι φτιάχνουν κρασί. Τριάντα χρόνια μετά, ο Νίκος Μάρκου με τον Σπύρο Ζουμπούλη καταστρώνουν και υλοποιούν το come-back εκείνου του Σαββατιανού.

Foivos Papastratis, Ληλάντιο Ευβοίας
Παραλία 2022

Οικογενειακοί φίλοι οι Ζουμπούληδες με τους γονείς του Φοίβου, αρχές της δεκαετίας του 90’ έκαναν κρασί για την παρέα στο εξοχικό τους στην Εύβοια. Η ποικιλιακή σύνθεση (Ασύρτικο - Μοσχάτο) που επιλέχτηκε ήταν λίγο πρωτοποριακή για την εποχή, αλλά είχε σκοπό την παραγωγή ενός φρέσκου αρωματικού λευκού κρασιού για τα καλοκαιρινά τραπεζώματα της οικογένειας. Ο μικρός τότε Φοίβος κόλλησε το μικρόβιο από τον νονό του, Πάνο Ζουμπούλη, και σήμερα παράγει τα δικά του κρασιά, με την παλιά καλή συνταγή, με «νεανικό» look και πάντα με τη συμβουλή του νονού και τη μαεστρία του Σπύρου Ζουμπούλη.

Κτήμα Λύτρα, Πικέρμι Αττικής
Ευμενίδες Μαλαγουζιά 2022

Η ιστορία εδώ ονομάζεται… ανάκληση αδειών! Οι αδελφοί Λύτρα έφτιαχναν κρασί αλλά κανείς ποτέ δεν τους είχε εξηγήσει ότι έπρεπε να είναι «από πάνω» από τον τρύγο, άσε που έκαναν και οι δύο άλλες δουλειές τότε, το κρασί ήταν δηλαδή χόμπι. Ως εκ τούτου, έφευγαν παραδοσιακά διακοπές τον Αύγουστο, όπως όλη η Ελλάδα, μέχρι που «προσέλαβαν» τον Πάνο Ζουμπούλη ως σύμβουλο και αυτός, κυριολεκτικά, τους γύρισε πίσω από τις διακοπές τους για τον τρύγο! Το «ανάκληση αδειών» έχει μείνει μεταξύ τους ως σύνθημα για την ώρα του τρύγου.

Ousyra Winery, Σύρος, Κυκλάδες
Φωκιανό 2022

Ο Edward Maitland, Σκωτσέζος που κατοικεί μόνιμα στη Σύρο με την οικογένεια του και την συριανή σύζυγο του, από φοιτητής, παράλληλα με τις σπουδές του, ασχολήθηκε σοβαρά με το κρασί με όνειρο κάποια στιγμή στο μέλλον, να μπορέσει να φτιάξει το δικό του. Όταν ήρθε εκείνη η ώρα, απευθύνθηκε στον Σπύρο Ζουμπούλη και μαζί αποφάσισαν να φτιάξουν Κυκλαδίτικα κρασιά, τιμώντας τις κυκλαδίτικες ποικιλίες – Σεριφιώτικο, Μονεμβασιά και Φωκιανό. Με έναν περίεργο τρόπο ήταν ένα come-back της οικογένειας Ζουμπούλη στη Σύρο: τη δεκαετία του ’90 ο Πάνος Ζουμπούλης σε συνεργασία με το κτήμα Vatis έκαναν γνωστό το συριανό κρασί, τόσο στην αθηναϊκή κοινωνία όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

La Tour Melas, Αχινός Φθιώτιδας
La Tour Melas 2019

Το αμπέλι, αποτέλεσμα ενός στοιχήματος που έβαλε -και κέρδισε- ο Κύρος Μελάς με έναν Ελβετό τραπεζίτη/χρηματιστή, αρχικά είχε φυτευτεί πάρα πολύ αραιά, με δυο μέτρα ανάμεσα στις σειρές, ακολουθώντας την οδηγία του κ. Μελά που ήθελε να μπορεί να χωράει το παλιό Land Rover του κτήματος μεταξύ των γραμμών για να το αξιοποιούν στις διάφορες εργασίες. Όταν το επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο Πάνος Ζουμπούλης, η πρώτη του ερώτηση ήταν «Τι θα κάνουμε εδώ; Θα φτιάξουμε κρασί ή θα κάνουμε βόλτες με το τζιπ;». Φύτεψε, λοιπόν, άλλη μια σειρά κλημάτων μεταξύ των ήδη φυτεμένων, δημιουργώντας έναν από τους πυκνότερους αμπελώνες της Ελλάδας κατά τα πρότυπα των γαλλικών Grands Crus. Αυτά που ακολούθησαν στη συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστά από όλους: η πορεία του La Tour Melas, οι Παλιές Ρίζες, το Ιdylle, το Cyrus One, το Silfium και το Nautilus.

Κι αφού ακούσαμε τις ιστορίες, όπως ήταν φυσικό, τις ήπιαμε κιόλας. Βάζοντας στα ποτήρια μας το κάθε κρασί, ήταν πια ηλίου φαεινότερο πως πίσω από κάθε γουλιά κρύβεται μια μοναδική ιστορία ενός οράματος που έγινε πραγματικότητα.

Επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι το κρασί απολαμβάνεται με όλες τις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακοής, ο καλλιτέχνης και καθηγητής του ΕΚΠΑ στις Διαδραστικές Τέχνες, Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος, δημιούργησε, ειδικά για την εκδήλωση, το Terroir, ένα ιδιότυπο DJ set και ηχοτοπίο με αναφορές από τον κόσμο του κρασιού. Την επιμέλεια του φαγητού είχε η αγαπητή σεφ Νένα Ισμυρνόγλου η οποία ταίριαξε τα κρασιά με τις νόστιμες μπουκιές που είχε ετοιμάσει. Τέλος, η άρτια οργάνωση της εξαιρετικής εκδήλωσης ήταν έργο της εταιρίας επικοινωνίας Out of the Box. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v