Πού θα φας το καλύτερο κιουνεφέ της Αθήνας

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα γλυκά στον κόσμο, και όλες οι αθηναϊκές διευθύνσεις για να το απολαύσεις όπως του πρέπει.

Πού θα φας το καλύτερο κιουνεφέ της Αθήνας

Υπάρχουν τα γλυκά ταψιού, και μετά υπάρχει και το κιουνεφέ. Αυτό το σιροπιαστό, βουτυρένιο αριστούργημα με το τυρί στο κέντρο που λιώνει αρχικά στο πιρούνι και μετά στο στόμα, κάνοντας κάθε μπουκιά να μοιάζει με γεύση από (ανατολίτικο) παράδεισο.

Ψέματα δεν θα πούμε, το κιουνεφέ τρώγεται αυστηρά και μόνο ζεστό, με το που βγει από την φωτιά προτού κρυώσει και στερεοποιηθεί το τυρί, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι το γλυκό που θα πάρεις για το σπίτι –αν και πολλά ζαχαροπλαστεία το πουλάνε κατεψυγμένο, για να το ψήσεις μόνος/η σου. Στην Αθήνα, το απολαμβάνουμε κυρίως ως επιδόρπιο μετά από αντιστοίχως ανατολίτικα γεύματα σε ταβερνάκια και εστιατόρια, είτε σε ζαχαροπλαστεία που έχουν και χώρο με τραπέζια. Κι αυτές είναι οι καλύτερες διευθύνσεις που ξέρουμε.

Το Anadolu (Μπούσγου 2, δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, τηλ.: 21 0643 1990) είναι, όπως σου έχουμε ξαναπεί, ένα από τα αγαπημένα μας εστιατόρια για πολίτικη κουζίνα στην Αθήνα. Και, όπως κάθε ανατολίτικο εστιατόριο που τιμά τον γκιουζλεμέ και τα κεμπάπ του, κλείνει τα λουκούλλεια γεύματά μας με ένα φανταστικό, βουτυράτο και σιροπιαστό κιουνεφέ που ψήνεται επιτόπου και σερβίρεται με τρίμμα φυστικιού. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα εδώ, μετά ρακών και επιδορπίων, θα υπολογίσεις περί τα 17-20€ το άτομο.

Τη Μικρά Ασία (Πλατεία Μεσολογγίου 2-4, Παγκράτι, τηλ.: 21 0330 0733) που αγαπήσαμε στην Πλατεία Αμερικής, τη βρίσκουμε πλέον στο Παγκράτι, με ίδιο κι απαράλλαχτο, λαχταριστό μενού στο οποίο πρωταγωνιστούν τα κεμπάπ και τα ντονέρ, κι ένα θεϊκό κιουνεφέ που ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με τριμμένο φιστίκι και μπόλικο σιρόπι. Παραγγείλτε το από νωρίς, γιατί φτιάχνεται από το μηδέν και χρειάζεται 25 λεπτά να ετοιμαστεί. Για ένα χορταστικό γεύμα με αλκοόλ και κιουνεφέ στο τέλος, λογαριασμός στα 17€ περίπου το άτομο.

Το Μαλεμπί της Γλυφάδας (Δημητρίου Γούναρη 172, τηλ.: 21 6700 1922) είναι ζαχαροπλαστείο που ειδικεύεται στα πολίτικα γλυκά, και ως τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα κιουνεφέ της Αθήνας, το οποίο και σερβίρει παραδοσιακά με παγωτό καϊμάκι, ή με όποια άλλη γεύση παγωτού θέλεις αν είσαι ιερόσυλος/η. Θα το δοκιμάσεις σε τραπεζάκια έξω αν πετύχεις λιακάδα, ή στον επίσης ενδιαφέροντα εσωτερικό του χώρο. Έχει και αδερφάκι στο Ψυχικό (Κηφισίας 162, τηλ.: 210 6723013).

Το Sweet Melek (Αχιλλέως 31, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 211 1835966) είναι ένα παραδοσιακό πολίτικο καφενεδάκι που σερβίρει χειροποίητους μεζέδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου –σκέψου μαντί, μελωμένες μελιτζάνες και αυγά τηγανιτά με σουτζούκι και παστουρμά. Η πραγματική αποκάλυψη όμως (όπως και το θέμα μας εδώ) είναι το λαχταριστό κιουνεφέ στο τέλος, που φτιάχνεται με βούτυρο και φιστίκι που έρχονται απευθείας από την Τουρκία. Για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα με τα απαραίτητα επιδόρπια, ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο.

Η Suzanna (Ορφέως και Χαρίτων 5, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9428129) είναι η δεύτερη φαληριώτικη διεύθυνση στη λίστα μας, γιατί το κιουνεφέ της που φτιάχνεται με πρόβειο βούτυρο καίει καρδιές και κάνει τους παροικούντες τα νότια προάστια να ορκίζονται στο όνομά του. Κατά τα λοιπά, εδώ θα δοκιμάσεις φανταστική λιβανέζικη και μεσανατολίτικη κουζίνα: Φαλάφελ, χούμους, μαντί, κεμπάπ, μουχαμάρα και δε συμαζεύεται. Λογαριασμός με κρασί στα 17€ το άτομο, αναλυτικό μενού εδώ

Ο Τραβόλτα (Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ: 2105719222) είναι ίσως μια διεύθυνση που δεν θα περίμενες να βρεις εδώ. Θρυλικό στέκι για ψαγμένη ψαροφαγία στα δυτικά, με προτάσεις του τύπου σπετσοφάι με λουκάνικο σουπιάς, τσιπούρα χουνκιάρ με πουρέ μελιτζάνας και κοντοσούβλι με καλαμάρι και γαρίδες, έχει για το τέλος ένα αληθινά θεϊκό κιουνεφέ με βουβαλίσια μοτσαρέλα, καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα και καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 35€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v