Τα μαγαζιά που καπνίζεις (νόμιμα) χωρίς να κρυώνεις

Εστιατόρια, café, μπαρ και ταβερνάκια με σκεπαστές, θερμαινόμενες αυλές όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, απαγορεύονται τα κρυοπαγήματα.

Τα μαγαζιά που καπνίζεις (νόμιμα) χωρίς να κρυώνεις

Τις δυστοπικές μέρες του δεύτερου λοκντάουν, τον Δεκέμβριο του 2020, οι καπνιστές κάναμε μεταξύ μας ένα αστειάκι που έλεγε «ρε συ, θυμάσαι πέρυσι τέτοια εποχή που το μεγαλύτερό μας πρόβλημα ήταν ο αντικαπνιστικός νόμος;». Τώρα που τα χειρότερα πέρασαν, και τίποτα ιδιαιτέρως εφιαλτικό δεν μπαίνει πια ανάμεσα σε εμάς και τις εξόδους μας, μπορούμε να γυρίσουμε στα πεζά, καθημερινά μας προβλήματα και να σου φτιάξουμε μια λίστα με τα μέρη εκείνα όπου θα φας, θα πιείς και θα καπνίσεις χωρίς να ανησυχείς για πρόστιμα και κρυοπαγήματα.

Για φαγητό…

Ο Κούβελος (Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 21 1405 2418) έχει μια τέλεια, σκεπαστή αυλίτσα όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, και έξτρα σόμπες στον ανοιχτό κήπο του, για να διαλέξεις αν προτιμάς αίσθηση εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Έχει επίσης ένα λαχταριστό μενού, στο οποίο ξεχωρίζουν το χοιρινό κοντοσούβλι, το μπιφτέκι νεροβούβαλου, το χουνκιάρ μπεγεντί, η καπνιστή μελιτζάνα με τριμμένη φέτα και σκορδόλαδο, τα χειροποίητα ντολμαδάκια και οι κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και πεκορίνο Αμφιλοχίας. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο.

Το Anadolu (Μπούσγου 2, δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, τηλ.: 21 0643 1990) ένα από τα αγαπημένα μας ταβερνάκια για ανατολίτικη κουζίνα εν Αθήναις έχει άφθονες σόμπες στον εξωτερικό του χώρο, που είναι στρωμένος με ξύλινο ντεκ και σκεπασμένος από τέντες, ώστε να ξεχνάς πως είναι χειμώνας εκεί που θα τρως τα κεμπάπ και θα τσουγκρίζεις τις ρακές σου. Στο μενού του ξεχωρίζουν, εκτός από τα φανταστικά κεμπάπ σε διάφορες παραλλαγές (που μπορούν να γίνουν όσο καυτερά θέλεις, από καθόλου έως πολύ) και οι γκιουζλεμέδες, με κιμά ή με πατάτα, το χειροποίητο λαχματζούν, το ιτσλί κιοφτέ, κεφτεδάκια από πληγούρι γεμισμένα με κιμά και το απίθανο χουνκιάρ μπεγιεντί. Ό,τι και αν κάνεις, μην χάσεις με τίποτα το κιουνεφέ στο τέλος, είναι ίσως το καλύτερο της Αθήνας. Με τις απαραίτητες ρακές, λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο.

Το Λοκάλι (Σαρρή 44, Ψυρρή, τηλ.: 690 610 3005) έχει ένα ωραιότατο, προστατευμένο από τζάμια τμήμα στην αυλίτσα του –την οποία μνημονεύουμε σταθερά κάθε καλοκαίρι ως μια από τις ομορφότερες του κέντρου– και με άφθονες θερμάστρες, για να καπνίζεις νόμιμα χωρίς να κάθεσαι με το μπουφάν. Στο δε μενού του βρίσκουμε νοστιμιές σαν το λαυράκι σεβίτσε, το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με gruyere custard και γλυκόξινες πιπεριές, τα παραδοσιακά κεφτεδάκια με τηγανιτές πατάτες και σως γιαούρτι-δυόσμο, την καρμπονάρα με μοσχαρίσια μάγουλα και πεκορίνο Αμφιλοχίας και το τηγανιτό γαριδάκι με καπνιστή πάπρικα, κρέμα αβοκάντο και κόλιανδρο. Για ένα χορταστικό γεύμα με ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 30€ το άτομο. Ανοίγει από νωρίς για καφεδάκι και brunch, έχει και εξαιρετικά signature κοκτέιλ. Δες αναλυτικά όλα τα μενού εδώ

Για καφέ ή ποτό…

Το Line Athens (Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 21 1750 7185) έχει μια πανέμορφη αυλίτσα, καλά εξοπλισμένη με σόμπες ανάμεσα στους πέτρινους τοίχους που την προστατεύουν από τους χειμωνιάτικους βοριάδες, και κουβερτάκια για έξτρα χουχουλιάρικη αίσθηση. Εδώ όπως έχουμε ξαναπεί θα έρθεις από νωρίς για καφεδάκι και φανταστικό brunch, και αργότερα για μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της Αθήνας, σαν το Paloma με τεκίλα Cazadores Blanco, τζίντζερ, λεμονόχορτο και 3 Cent Grapefruit soda και το Porn Star, με 42 Below Vodka, βανίλια, beurre noisette bitter, passion fruit και 3 Cent Tonic. Αν σε πιάσει μια λιγούρα, έχει και μενού για φαγητό, στα highlight του οποίου περιλαμβάνονται Burrata με ντοματίνια, φράουλες, λεμόνι και φιστίκι Αιγίνης, patatas bravas με ντοματίνια κονφί, σχοινόπρασο, μαγιονέζα και γιαούρτι, και hot dog σε διάφορες παραλλαγές. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 10€, τα πιάτα ξεκινούν από 5€. Αναλυτικός κατάλογος εδώ

Το Paribaba (Τρώων 49, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 21 0700 7513) στεγάζεται σε μια φανταστική πετραλωνιώτικη μονοκατοικία με εσωτερική αυλή, η οποία στολίζεται με μια υπέροχη τοιχογραφία της Αβάνας. Είναι ζεστή σαν εσωτερικός χώρος κι ακόμα περισσότερο, χάρη στις πολλές σόμπες που καίνε ολημερίς, φτιάχνει και ωραιότατα καφεδάκια αλλά και ζεστό κρασί (gluhwein που είχαμε και στο χωριό) για έξτρα χουχουλιάρικη αίσθηση. Ωραίες μουσικές σε νορμάλ ένταση, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (από 8€), και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες συμπληρώνουν το παζλ.

Το Taf (Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ.: 21 0323 8757) ήταν ένας από τους πρώτους διδάξαντες στις χειμωνιάτικες αυλές, και συνεχίζει ακάθεκτο να στεγάζει τα πιο χουχουλιαστά καφεδάκια και ποτά μας στην σκεπαστή, φουλ θερμαινόμενη αυλή του, μια από τις ελάχιστες εσωτερικές αυλές σπιτιών που έχουν απομείνει από την παλιά Αθήνα. Περιμετρικά της αυλής, μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στα διαφορετικά δωματιάκια που φιλοξενούν πάντα ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εκθέσεις τέχνης. Ανοίγει από τις 10.00 το πρωί για να μας σερβίρει καφεδάκια σε διάφορες ποικιλίες και χαρμάνια, και το γυρνά αργότερα σε μπύρες από μικροζυθοποιίες (από 5€) και ποτά (από 7€).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v