Τέλειες παραθαλάσσιες βόλτες στην καρδιά του χειμώνα

Στον Πειραιά, το Φάληρο, τη Γλυφάδα αλλά και παραέξω, πέντε φανταστικές διαδρομές για να ρομαντζάρεις περπατώντας πλάι στην θάλασσα και τον χειμώνα.

Τέλειες παραθαλάσσιες βόλτες στην καρδιά του χειμώνα

Ποιος είπε πως οι βόλτες πλάι στην θάλασσα είναι για το καλοκαίρι; Εμείς θα σου πούμε: Κάποιος που δεν τις έχει κάνει ποτέ χειμώνα. Και γι’ αυτό αγνοεί τη ρομαντζάδα του συννεφιασμένου ουρανού που καθρεφτίζεται στα κύματα εκεί που περπατάς με ζεστό καφεδάκι στο ένα χέρι –ιδανικά και με το χέρι κάποιου που γουστάρεις στο άλλο. Για αυτό το τελευταίο δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά για τις ωραιότερες παραθαλάσσιες διαδρομές στην Αθήνα σε έχουμε καλυμμένο/η.

Κάτω στον Πειραιά…
Χάρτης εδώ 

Η μεγαλύτερη, ίσως και ωραιότερη διαδρομή που μπορείς να κάνεις με τα πόδια πλάι στην θάλασσα στον Πειραιά, απλώνεται σε έξι χορταστικά χιλιόμετρα, από την άκρη της Πειραϊκής μέχρι τον λόφο της Καστέλλας. Σε όλο το μήκος της, περπατάς επάνω σε ένα μεγάλο πεζοδρόμιο πάνω από την θάλασσα, που έχει για φόντο αρχικά τα βράχια της Πειραϊκής και εν συνεχεία τα πολυτελή γιωτ της Μαρίνας Ζέας. Κάθε λίγα μέτρα, σκαλάκια κατηφορίζουν προς την θάλασσα, για την περίπτωση που θέλεις ένα διάλειμμα ή λίγη έξτρα ρομαντζάδα. Ιδανικό κλείσιμο της βόλτας, καφεδάκι ή μπύρα στον θρυλικό Δον Κιχώτη της Καστέλλας, που αγναντεύει από τα δωματιάκια του την θάλασσα και τον κόλπο του Μικρολίμανου.

Για τη ριβιέρα, καλά πάω;
Χάρτης εδώ 

Η διαδρομή που ξεκινά από τον φαληριώτικο Μπάτη (στον οποίο όλοι μαζευόμασταν για μπάνιο τα πρωινά που έλεγε και ο Νίκος ο Καρβέλας) και φτάνει ως το Bolivar στον Άλιμο έχει μήκος δυόμιση χιλιόμετρα, κινείται διαρκώς πλάι στην θάλασσα, στα φαρδιά πεζοδρόμια της «μέσα» πλευράς της Παραλιακής, κάτω από τις γραμμές του τραμ. Προς το τέλος της διαδρομής, αν πεινάσεις/ κουραστείς/ λαχταρήσεις καφεδάκι, θα βρεις και το Peñarrubia που σου συστήσαμε πρόσφατα, στην θέση του παλιού Όστρια, για καφέ, brunch, μπύρες ή και φαγητό με θέα θάλασσα (αναλυτικό μενού εδώ).

Στου γιαλού τα βοτσαλάκια, κάθονται δυο Καβουράκια…
Χάρτης εδώ 

Θέλεις να ξεφύγεις εντελώς από το αστικό τοπίο, να βλέπεις μόνο θάλασσα και φύση εκεί που περπατάς; Γραμμή για το Καβούρι (δεν θα βρεις και κίνηση χειμωνιάτικα) τη μεγάλη αμμουδιά του οποίου αγκαλιάζει ένα πλακόστρωτο που εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου, και κινείται διαρκώς παράλληλα με την θάλασσα, περνώντας πάνω από κρυφά κολπάκια και απολαμβάνοντας τη γνωστή θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Αν το περπάτημα ανοίξει την όρεξη, το ταβερνάκι που λέγεται Τρύπια Βάρκα πάνω στην παραλία λειτουργεί και τον χειμώνα και σερβίρει νόστιμα θαλασσινά με τέλεια θέα στην θάλασσα.

Ρομαντζάδα στη Γλυφάδα
Χάρτης εδώ 

Αθέατη από την λεωφόρο Ποσειδώνος (κατά κόσμον Παραλιακή) η παραθαλάσσια Διαδόχου Παύλου ενώνει την Α’ πλαζ Γλυφάδας με το Balux, σε μια διαδρομή τριών περίπου χιλιομέτρων, η οποία κινείται διαρκώς πλάι στη θάλασσα. Έχει φαρδύ πλακόστρωτο, για να περπατάς με την άνεσή σου, περνά και από το παραθαλάσσιο Caretta που είναι ό,τι πρέπει για χαλαρό καφεδάκι ή/και φαγητό, και από το Ark αν προτιμάς κάτι λιγότερο χαλαρό και περισσότερο εντυπωσιακό –αλλά επίσης all day, για καφέ, ποτό ή φαγητό.

Και σε εκδοχή μονοήμερης έχουμε: Το Πόρτο Ράφτη
Χάρτης εδώ 

Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά, συνδυάζεται τέλεια με παραθαλάσσια ουζάκια και μεζέδες κάποιο ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής (έλα δεν θέλουμε αρνητισμούς, κάποια από τις επόμενες Κυριακές θα είναι ηλιόλουστη). Η διαδρομή μας ξεκινά από την αρχή της λεωφόρου Γρέγου με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια της, συνεχίζει προς την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, και από εκεί καταλήγει στην σούπερ δημοφιλή τα καλοκαίρια Ερωτοσπηλιά. Αν φοβάσαι ότι θα βαρύνεις από το φαγητό και δεν θα έχεις καμία όρεξη για περπάτημα, καλύτερα να την ξεκινήσεις ανάποδα, από την Ερωτοσπηλιά δηλαδή για να καταλήξεις στο Φύκι Φύκι, που σερβίρει φανταστικούς μεζέδες, θαλασσινούς και στεριανούς με θέα θάλασσα (κράτηση οπωσδήποτε τα Σαββατοκύριακα). Για καφεδάκι ή ποτά αργότερα, σημείωσε το Barco, επίσης πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Γρέγου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v