Η Εθνική Γλυπτοθήκη και το πάρκο της είναι η τέλεια βόλτα που δεν έχεις κάνει

Το Άλσος Στρατού στο Γουδή φιλοξενεί την Εθνική Γλυπτοθήκη και τις φανταστικές εκθέσεις της, μέσα και έξω από διατηρητέα κτίρια του 19ου αιώνα.

Η Εθνική Γλυπτοθήκη και το πάρκο της είναι η τέλεια βόλτα που δεν έχεις κάνει

Παρκάρεις το αυτοκίνητο σε μια ερημική αλάνα που δεν την πιάνει το μάτι σου, και σε υποδέχονται δεκάδες καταπράσινοι παπαγάλοι που φτερουγίζουν από δέντρο σε δέντρο. Κάνεις λίγα βήματα και βρίσκεσαι να περπατάς ανάμεσα στα ανθρωπάκια του Γαΐτη και τις γυναίκες του Ζαλόγγου του Ζογγολόπουλου, σε πλακόστρωτα μονοπάτια πασπαλισμένα με χρυσοκόκκινα φύλλα και σε ηλιόλουστα ξέφωτα στολισμένα με απροσδόκητα έργα τέχνης.

Μα πού είμαστε;

Το Άλσος Στρατού βρίσκεται εδώ, ένα δεκάλεπτο με τα πόδια από το μετρό της Κατεχάκη. Αν έρθεις με αυτοκίνητο, μην βασιστείς στις οδηγίες του Google Maps για να βρεις την είσοδο –ακολούθα τις καφέ ταμπέλες που λένε Εθνική Γλυπτοθήκη, ή βάλε στο Google Maps ότι πας στο Badminton, για να σε βάλει από την σωστή είσοδο.

Προτού μπεις στην Γλυπτοθήκη, στο εκπληκτικά αναπαλαιωμένο κτίριο του 19ου αιώνα που στέγαζε κάποτε τους βασιλικούς στάβλους, θα βολτάρεις (εντελώς δωρεάν) ανάμεσα στα εντυπωσιακά γλυπτά της υπαίθριας έκθεσης, που στολίζουν τα εξίμισι καταπράσινα στρέμματα του πάρκου. Θα ξεχωρίσεις μάλλον, μεταξύ πολλών άλλων, τις Γενικές Μεταφορές του Γιάννη Γαΐτη, τον Χορό του Ζαλόγγου του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τον επιβλητικό τον Δωδεκάκτινο Τροχό του Θόδωρου Παπαδημητρίου και την Ανακύκλωση του Διονύσιου Γερολυμάτου.

Αν πετύχεις μεσημέρι με λιακάδα, θα αράξεις στα γρασίδια (όπου μπορείς να στρώσεις και πικνίκ) ή στο μικρό θεατράκι πίσω από το κεντρικό κτίριο της Γλυπτοθήκης, για να τα χαζέψεις όλα με την ησυχία σου.

@in2life_gr Το Άλσος Στρατού στο Γουδή και η Εθνική Γλυπτοθήκη είναι από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Αθήνας #μυστικα #αθηνα #εκθεση #γουδή #γλυπτοθήκη #βολτα #παρκο #τεχνη #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιου #fyp #κυριακη ♬ I Wish - DREAMPOOL & Million Miles

Να περάσουμε στα ενδότερα;

Σε ένα φαντασμαγορικά φωτισμένο χώρο στεγάζεται η μόνιμη συλλογή της Εθνικής Γλυπτοθήκης, η οποία είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός Τρίτης 9.00-16.00, με εισιτήριο 5€. Τοποθετημένα έτσι ώστε να εμπνέουν τα αυθόρμητα ζιγκ ζαγκ στον χώρο, χωρίς αυστηρές προθήκες και μακριά από την αναμενόμενη γραμμική αφήγηση, τα έργα της έκθεσης χωρίζονται σε δώδεκα ενότητες που αποτυπώνουν την αρχή και την εξέλιξη της Νεοελληνικής Γλυπτικής έως τις μέρες μας.

Δεν υπάρχει σωστή και λάθος διαδρομή, μπορείς να ξεκινήσεις από όπου θέλεις και να καταλήξεις όπου θέλεις –αν και ο περισσότερος κόσμος κινείται αυθόρμητα από δεξιά προς τα αριστερά, διαγράφοντας έναν κύκλο, και καλώς αν μας ρωτάς, γιατί έτσι η επίσκεψη καταλήγει στα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, που περιλαμβάνουν τα δύο αριστουργήματά του: Την περίφημη Κοιμωμένη και τον Σάτυρο που παίζει με τον Έρωτα.

Όλοι οι σπουδαίοι γλύπτες της Ελλάδας εκπροσωπούνται εδώ, και παρόλο που η συνείδησή μας λέει να σε αφήσουμε να βρεις το αγαπημένο σου έργο ανεπηρέαστος/η, δεν γίνεται και να μην σου δώσουμε μερικά από τα δικά μας SOS, που περιλαμβάνουν την συγκλονιστική Νίκη ΙΙ της Φρόσως Μενεγάκη-Ευθυμιάδη, την άλλη Νίκη της Ιωάννας Σπητέρη, το παιχνιδιάρικο Επινίκιο του Γιώργου Γεωργιάδη, την larger than life Times Square της Χρύσας (Βαρδέα, αλλά βασικά Χρύσα σκέτο) και βέβαια την θρυλική, αριστουργηματική Νανά του Γιώργου Μπονάνου.


Άποψη του πάρκου


Ο χορός του Ζαλόγγου, Γιώργος Ζογγολόπουλος


Κίτρινα ανθρωπάκια σταθερά, Γιάννης Γαΐτης


Μαζική μεταφορά ή Γενικές μεταφορές, Γιάννης Γαΐτης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v