Δροσερές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας

Όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, εμείς θα βολτάρουμε στα πιο δροσερά μέρη της Αθήνας, γιατί μπορούμε.
Δροσερές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας

Ο φετινός Σεπτέμβρης ήταν ξεκάθαρα πιο ζεστός από ό,τι περιμέναμε, για αυτό κι όλοι μας ψάχναμε ανάσες δροσιάς σε παραλίες, πάρκα και άλση. Μια δροσερή βόλτα την ημέρα, την ζέστη και τον ιδρώτα κάνει πέρα θα μπορούσε να λέει μια μπούμερ παροιμία κι εμείς θα την ακολουθήσουμε πιστά ακόμη κι αν μένουμε στο κέντρο της Αθήνας. Αν τώρα μας πεις πως δεν υπάρχουν δροσερά μέρη στο κέντρο της πόλης, θα σου πούμε σε άπταιστα αγγλικά hold our beer, αραδιάζοντάς τα ένα προς ένα.

Εθνικός Κήπος όπως παλιά



Όταν θες να κάνεις μια δροσερή βόλτα μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένα μόνο δίλημμα. Από το Ζάππειο στον Εθνικό Κήπο ή από τον Εθνικό Κήπο στο Ζάππειο. Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της ανάπλασης του Εθνικού Κήπου, στη βόρεια πλευρά, μεταξύ των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

Το σκηνικό πέρα από αρκούντως δροσερό είναι κι έξτρα χαλαρωτικό χάρη στα πανέμορφα δεντράκια κάποια εκ των οποίων μετρούν 170 χρόνια ζωής, τους ιστορικούς φανοστάτες, τις πάπιες που παπάζουν ευχάριστα στα μονοπάτια του. Περνώντας από τον Εθνικό Κήπο στον πολυαγαπημένο χώρο του κήπου του Ζάππειου, θα βρεις δεκάδες spots για άραγμα, περισυλλογή και βόλτες χέρι χέρι, με το έτερον ήμισυ.

Στου Λυκαβηττού τον λόφο πότε θα ξαναβρεθούμε;



Αν σκάσουν μύτη εξωγήινοι και σε απαγάγουν ζητώντας σου να τους πας να δουν την καλύτερη θέα της Αθήνας, μάλλον προς Λυκαβηττό θα κινηθείς. Αν μάλιστα θέλουν να πάρουν και μια ανάσα δροσιάς του λόγου τους τότε καλύτερη επιλογή δύσκολα θα βρεις. Αν είσαι ρομαντική ψυχή τότε θα δεις κι ένα αξιομνημόνευτο ηλιοβασίλεμα, ενώ μόλις βραδιάσει μπορείς να συνεχίσεις τις ρομαντζάδες σου, διαλέγοντας την καλύτερη δυνατή θέα.

Από την Ακρόπολη στον Σαρωνικό κι από εκεί στα Τουρκοβούνια, ο Λυκαβηττός αποστομώνει όσους μηρυκάζουν ότι δεν έχει πράσινο η Αθήνα. Απαραίτητη στάση για φωτογραφίες, στόριζ, μπούμερανγκ και TikTok άμα λάχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του λόφου, που μοιάζει να ξεφύτρωσε από ελληνικό νησί.

Στο Λοφάκι του Λογγίνου αδερφές μου, στο Λοφάκι του Λογγίνου



Οι παροικούντες του Μετς ξέρουν πως το Λοφάκι του Λογγίνου, η νότια συνέχεια του λόφου του Αρδηττού, μοιάζει πιο ταμάμ επιλογή κι από το τζατζίκι στο πιτόγυρο. Στα μονοπατάκια του Λογγίνου θα βρεις πέρα από ησυχία και χαλάρωση και αρκετά απομονωμένα παγκάκια για δροσιά και περισυλλογή. Κάθε λίγα βήματα, από τον γλυκύτατο πεζόδρομο της Λογγίνου, ξεκινούν πέτρινα σκαλάκια, τα οποία στην κορυφή δίνουν την θέση τους στα χωμάτινα μονοπάτια του ομώνυμου λόφου. Στα πέριξ του θα συναντήσεις μαμάδες με παιδάκια που ψάχνουν να βρουν το αντίδοτο στην φθινοπωρινή ζέστη, διαβάτες κι ερασιτέχνες δρομείς και ζευγαράκια που αναζητούν απόμερα μονοπάτια μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

ΚΠΙΣΝ



Κάθε φορά που θα βρεθείς στα χωμάτινα μονοπάτια του Μεσογειακού Κήπου δίπλα στις ελιές ή στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ είναι βέβαιο πως θα μουρμουρίσεις ότι «είναι λες και ήρθαμε ταξίδι σε ένα όμορφο ευρωπαϊκό πάρκο» και θα έχεις δίκιο. Τα τελευταία χρόνια το ΚΠΙΣΝ βλέπει τους θαμώνες αλλά και τους θαυμαστές του να πολλαπλασιάζονται μιας και όλο και περισσότερος κόσμος συρρέει στα μέρη του, αναζητώντας μεταξύ άλλων δροσερές βόλτες τόσο κοντά και συγχρόνως τόσο μακριά από την τσιμεντοζέστη του κέντρου της πόλης.

Στου Φιλοπάππου δεν πάμε μόνο για κούλουμα



Δεν χρειάζεται να περιμένεις την Καθαρά Δευτέρα για να βρεθείς στον λόφο του Φιλοπάππου. Αντίθετα μπορείς να το κάνεις κάθε φορά που ψάχνεις έναν δροσερό προορισμό, κυριολεκτικά μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Κάθε φορά που θα περπατήσεις στους Φιλοπάππου, θα ανακαλύψεις και μια καινούρια καταπράσινη διαδρομή, κι ένα όμορφο μονοπάτι που σε καλεί να το εξερευνήσεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν η ερώτηση «πάμε στου Φιλοπάππου;» θα παίρνει καταφατικές απαντήσεις από εκείνους που περπάτησαν στα πέριξ του, ένα ηλιόλουστο πρωινό, ένα συννεφιασμένο απόγευμα κι ένα ρομαντζάδικο βράδυ.

To Πεδίον του Άρεως μην το φοβηθείς



Η μακρά περίοδος της καραντίνας κι ο περιορισμός των ελεύθερων μετακινήσεων ανάγκασε πολλούς Αθηναίους που αναζητούσαν μια δροσερή βόλτα να στραφούν στο Πεδίον του Άρεως. Ο χώρος αναδιαμορφώθηκε και πλέον γεμίζει με πολύ κόσμο. Μαμάδες με παιδάκια, δρομείς και περιπατητές, ζευγαράκια και παρέες βολτάρουν όλες τις ώρες της μέρας, ενώ καμαρώνουν και το θρυλικό Green Park που ξανάνοιξε το καλοκαίρι και φιλοδοξεί να γίνει ξανά το hot spot της πόλης, προσφέροντας μπόλικες επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης στις μεγάλες εγκαταστάσεις του.

Τουρκοβούνια- Αττικό Άλσος



Ανηφορίζοντας τον περιφερειακό του Γαλατσίου το αστικό σκηνικό αρχίζει να αλλάζει. Το καθόλου συμπαθητικό τσιμεντογκρί της πόλης δίνει την θέση της στην εξοχή. Σε υποδέχονται τα Τουρκοβούνια και το Αττικό Άλσος και σε καλωσορίζουν σε μια τεράστια έκταση 550 στρεμμάτων πρασίνου απλωμένων σε δύο λοφάκια, με πολλά πεύκα, κυπαρίσσια και κωνοφόρα του να προσφέρουν απλόχερα την δροσιά τους. Τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι μυστηριώδεις διαδρομές- μονοπάτια του του χαρίζουν μια θέση στη λίστα με τις πιο όμορφες πράσινες βόλτες μας δίπλα στο κέντρο της πόλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v