Βόλτα στα Πετράλωνα, γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα

Στο εστιατόριο Βόλτα στα Κάτω Πετράλωνα γεύεσαι την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη.

Βόλτα στα Πετράλωνα, γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα

Τι είναι αυτό που κάνει ένα εστιατόριο να το θυμάσαι ακόμα κι αν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το επισκέφθηκες; Στη ρητορική, προς χάριν συζητήσεως, ερώτηση χωρούν πολλές απαντήσεις κι έχουν να κάνουν με το τι γυρεύει κάποιος να βρει σε μία έξοδό του, όμως αυτή που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να είναι πρώτη στη σειρά, είναι το φαγητό. Θα μου πείτε, άλλο περιμένει κάποιος από ένα εστιατόριο, άλλο από μια ταβέρνα, άλλο από ένα μπαρ-εστιατόριο ή από ένα wine bar-εστιατόριο. Όσο κι αν κατ’ αρχήν συμφωνώ, το καλό φαγητό παραμένει το πρώτο ζητούμενο και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα.

 

Γι’ αυτό, αν κι έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας από το βράδυ που έφαγα στο εστιατόριο Βόλτα των Κάτω Πετραλώνων, κι αφού μεσολάβησαν οι γιορτές κι ένα πολυήμερο ταξίδι μου στο εξωτερικό, θυμάμαι πολύ καλά τι γεύθηκα. Θυμάμαι, βεβαίως, και την φιλοξενία και το χαριτωμένο, χωρίς να είναι φορτωμένο, ούτε εξεζητημένο, περιβάλλον. Για το Βόλτα είχα κατά καιρούς διαβάσει διάφορα πράγματα, μα δεν είχε τύχει να πάω. Ήξερα πως έχει γίνει ένα από τα στέκια της γειτονιάς και όχι μόνον, ήξερα πως είναι μέλος της κοινότητας των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών και είχα μάθει πως εδώ και κάποιους μήνες στην κουζίνα βρίσκεται η Μάρω Διακάτου, μαγείρισσα με περγαμηνές που τιμά, εδώ και πολλά χρόνια, με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική κουζίνα.

 

Το τι εννοώ με τις λέξεις «καλύτερος τρόπος» συμπυκνώνεται σε λίγα μόλις στοιχεία κι αυτά είναι η εποχικότητα ως το πρώτο και το πλέον σημαίνον, η ποιότητα των προϊόντων και, βεβαίως, ο τρόπος ανάδειξής τους. Εάν συντρέχουν αυτά τα τρία, τότε κάτι καλό περιμένουμε να φανεί στα πιάτα που βγαίνουν από τις κουζίνες κι αυτό ακριβώς βρήκα στο φαγητό της Μάρως Διακάτου στο Βόλτα. Εδώ οφείλω να πω πως στην κουζίνα, μαζί με την Μάρω Διακάτου, βρίσκεται και η Ελισάβετ Ανδρικοπούλου, συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου με τον σύζυγό της Ξενοφώντα Κατραμάδη. Η εμπειρία, οι βαθιές γνώσεις και η ικανότητα της Μάρως να κάνει να λάμπουν τα προϊόντα που διαλέγει, πάνε χέρι χέρι με τη νοστιμιά που έχει μάθει να βγάζει από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια η Ελισάβετ και η συνεργασία μεταξύ των δύο κυριών φέρνει το εξαιρετικό αποτέλεσμα που φθάνει στο τραπέζι.

 

Στο δια ταύτα, έχουμε και λέμε: Η όρεξη ανοίγει με την υπέροχη κοπανιστή, η ένταση της οποίας «κόβεται» κομψά με λίγο χουρμά και φίνο ροζ πιπέρι, ευχαριστώντας κι όσους βρίσκουν το υπέροχο και σπάνιο αυτό τυρί των Κυκλάδων πολύ δυνατό. Εγώ, αν και βρίσκομαι στην άλλη πλευρά, αυτών που αποζητούν στην κοπανιστή αυτήν ακριβώς την τόσο ιδιαίτερη γεύση της, μπορώ να πω πως το χάρηκα πολύ. Ακολουθεί ένας μεζές επικός που συνδυάζει το ξινούτσικο και ελαφρώς καπνισμένο λάχανο με τον ξινόχοντρο από την Κρήτη, μοσχαρίσιο κόκαλο με μεδούλι και καυτερό μπούκοβο. Στη ζεστή σαλάτα πρωταγωνιστούν οι χειμωνιάτικες ρίζες που βγαίνουν μελωμένες από τον φούρνο, ενώ η φυσική τους γλύκα παντρεύεται τέλεια με την πικάντικη κατσικίσια κεφαλογραβιέρα από την Δράμα.

 

Η μακαρονάδα μπολονιέζ έχει βαφτιστεί αρμένικη, αφού στον μοσχαρίσιο κιμά προστίθεται πικάντικο αρμένικο λουκάνικο που ανεβάζει τη σκάλα της νοστιμιάς. Για το μοσχαρίσιο συκώτι δεν χωράνε πολλά λόγια. Το άψογο ψήσιμό του και τα μελωμένα, πλην όμως τραγανά ψητά ξινόμηλα φτιάχνουν ένα φαγητό που απολαμβάνουν ακόμα κι όσοι δεν τρελαίνονται για το συκώτι, κι αυτό το διαπίστωσα η ίδια, αφού στην παρέα υπήρχε φίλη που δεν το αγαπά αλλά που το ευχαριστήθηκε δεόντως. Είχα διαβάσει πως συχνά υπάρχουν στο μενού και λαχανοντολμάδες όπως εγώ τους αγαπώ, δηλαδή με τον τρόπο που τους μαγειρεύουν στη Μακεδονία, ψητούς στον φούρνο, χωρίς αυγολέμονο αλλά με λίγη ντομάτα και μπόλικο καυτερό μπούκοβο. Το βράδυ που πήγα δεν υπήρχε στα πιάτα ημέρας, γι’ αυτό και καιροφυλακτώ να κατηφορίσω στα Κάτω Πετράλωνα με το που θα έρθει το μήνυμα!

Επιστρέφοντας στην αρχή αυτού του άρθρου για να το κλείσω, έχω να πω πως η βόλτα στο Βόλτα (αναπόφευκτο το λογοπαίγνιο με τέτοιο όνομα!) απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη στην ερώτηση τι είναι αυτό που κάνει ένα εστιατόριο να το θυμάσαι για πολύ καιρό και να θέλεις να ξαναπάς, τουλάχιστον σε κάθε σεζόν, αφού ξέρεις πως με το που θα αλλάξει η εποχή, θα βρεις τις γεύσεις και τα αρώματά της στο πιάτο σου.

ΒΟΛΤΑ
Κειριαδών & Ιπποθοντιδών 10

Κάτω Πετράλωνα
Τηλ. 21 0345 9172

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v