Το Da Bruno ξανασυστήνεται

Το γνωστό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου μπαίνει στη νέα εποχή, παραμένοντας κλασικός, αγαπημένος προορισμός.

Το Da Bruno ξανασυστήνεται

Δεν νομίζω να υπάρχει ανάμεσά μας κάποιος που να μην έχει πάει στο Da Bruno έστω μία φορά μέσα στα 37 χρόνια λειτουργίας του. Την εποχή που άνοιξε, οι ιταλικές τρατορίες στην πόλη ήταν μετρημένες, ενώ η κουζίνα των περισσοτέρων μόνο στο όνομα ήταν ιταλική. Οι πίτσες ήταν της αμερικάνικης σχολής, τα ζυμαρικά άστα να πάνε, ριζότο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα και γενικά η Ιταλία ήταν αμυδρά παρούσα. Στο Da Bruno, όμως, τα πράγματα ήταν αλλιώς και δεν είναι διόλου τυχαίο που μέχρι σήμερα έχει πιστούς φίλους από όλη την Αθήνα, ενώ για τους Φαληριώτες είναι αγαπημένο στέκι και σημείο αναφοράς.

 

Παρόλα αυτά, επειδή η γαστρονομία δεν είναι στατική, κι ευτυχώς δηλαδή, το Da Bruno χρειαζόταν να μπει στη νέα εποχή, ενστερνιζόμενο τα προστάγματά της κι εντάσσοντάς τα στη λειτουργία του. Έτσι, απευθύνθηκε στη νεαρή σεφ Κυριακή Φωτοπούλου η οποία ανέλαβε να στήσει το νέο μενού, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη φιλοσοφία του Da Bruno που φιλοδοξεί να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του με σεβασμό στην παράδοση του εστιατορίου και, ταυτόχρονα, να παρακολουθήσει την εξέλιξη της σύγχρονης γαστρονομίας με προσήλωση στην πρώτη ύλη, τη νοστιμιά, την εποχικότητα και την βιωσιμότητα. Αξίζει να υπογραμμίσω εδώ πως το εστιατόριο έχει πιστοποιηθεί από την Πρεσβεία της Ιταλίας ως αυθεντική ιταλική trattoria, κάτι που ελάχιστα εστιατόρια στην Ελλάδα διαθέτουν.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρω με δυο λόγια το πλούσιο βιογραφικό της Κυριακής Φωτοπούλου, απόφοιτο της σχολής μαγειρικής Le Monde με μετεκπαίδευση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τέχνη στη Ferrandi Paris. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα της το μοναδικό Funky Gourmet, το By the Glass στο Σύνταγμα, ενώ σήμερα επιμελείται, συν τοις άλλοις, τα μενού των εστιατορίων στο Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη και στο Κτήμα Κυρ Γιάννη στη Νάουσα. Η Κυριακή Φωτοπούλου χαρακτηρίζεται από την επιμονή στη φροντίδα των πιάτων χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς και τη σύνδεση του φαγητού με το κρασί, τομέα στον οποίο εξειδικεύεται τα τελευταία χρόνια. Στην κουζίνα του Da Bruno η γυναικεία παρουσία δηλώνεται δυναμικά, καθώς την σεφ πλαισιώνουν οι νεαρές και πολλά υποσχόμενες Αναστασία Προγουλάκη και Κλέλια Συνοδινού. Τη νέα ομάδα της κουζίνας του Da Bruno συμπληρώνει αρμονικά η ομάδα της σάλας η οποία, με συνεχή εκπαίδευση σε θέματα γαστρονομίας, έχει αναλάβει να προσφέρει υψηλής ποιότητας ζεστή φιλοξενία στους επισκέπτες του εστιατορίου. Τέλος, η λίστα κρασιών με επιλεγμένες ετικέτες από την Ιταλία αλλά και μικρά ελληνικά οινοποιεία προσφέρει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.

 

Επανερχόμενη στη νέα εποχή του Da Bruno, η αναζήτηση της πρώτης ύλης αποτελεί διαχρονική αξία για το εστιατόριο ενώ στην εξίσωση μπαίνει, πλέον, και η διαχείρισή της, συνθέτοντας τους βασικούς πυλώνες της κουζίνας. Στο επανασχεδιασμένο μενού που είναι πιο περιεκτικό και ουσιώδες, γεγονός με μεγάλη σημασία για τους καιρούς που διανύουμε, οι ιταλικές βάσεις παραμένουν και εμπλουτίζονται με προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, σε έναν γαστρονομικό διάλογο που στόχο έχει την ανάδειξη των πρωτογενών γεύσεων και τη θαλπωρή της νοστιμιάς.

 

Προ ημερών, συνάδελφοί μου κι εγώ βρεθήκαμε στο Da Bruno για να γιορτάσουμε αφενός την ιστορία του και αφετέρου να χαιρετίσουμε τη νέα, δημιουργική εποχή του, δοκιμάζοντας κάποια καινούργια πιάτα του καταλόγου ο οποίος, να σημειωθεί ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Πίτσα δεν φάγαμε, απολαύσαμε όμως μια εξαιρετική focaccia, μια δροσερή σαλάτα στην οποία τον πρώτο λόγο είχε η βελούδινη burrata, νοστιμότατα, άψογα al dente paccheri με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα και κρέμα παρμεζάνας, καθώς κι ένα ζουμερότατο φιλέτο μπακαλιάρου πάνω σε μελωμένη καπονάτα μελιτζάνας. Κι επειδή κάποια πράγματα δεν σηκώνουν βελτίωση αφού έχουν βαθμολογηθεί με δέκα με τόνο από την αρχή του εστιατορίου, το tiramisu παραμένει ένα από τα καλύτερα που έχω φάει κι έχω φάει πολλά, πιστέψτε με.

 

Μετά από όσα είδα κι όσα γεύτηκα, έχω την πεποίθηση πως το Da Bruno θα εξακολουθήσει να μας υποδέχεται για πολλά ακόμη χρόνια, πως θα παραμείνει στέκι των παλιών, πιστών του πελατών και πως οι νέες γενιές θα το ακολουθήσουν με ενθουσιασμό στην πορεία του στον 21ο αιώνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v