Panettone Mito'21: Ένα βραβευμένο Panettone και δύο νέες δημιουργίες

To Panettone MiTo 21 επιστρέφει για τις γιορτές με δύο αστέρια στα Great Taste Awards και δύο νέες γεύσεις.

Panettone Mito21: Ένα βραβευμένο Panettone και δύο νέες δημιουργίες

Ήταν πέρυσι τέτοια εποχή όταν δοκίμασα το πραγματικά άπαιχτο panettone MiTo’21 του Μιχάλη Τυράκη το οποίο, διόλου άδικα, έγινε ανάρπαστο στην ελληνική αγορά. Όπως είχα γράψει τότε (διαβάστε εδώ), ελάχιστα από αυτά που κυκλοφορούν αξίζουν να φέρουν το όνομα ενός από τα δημοφιλέστερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιταλικά προϊόντα και το κλασικό artigianale Mito’21 είναι ένα από αυτά.

Γι’ αυτό, δεν με εξέπληξε στο ελάχιστο η διάκρισή του με δύο αστέρια στα παγκόσμιας φήμης, αξιοκρατικά βραβεία Great Taste Awards. To Milano Alto MiTo’21 (panettone του ενός κιλού), αφού εξετάστηκε από τρεις διαφορετικές επιτροπές οι οποίες το αξιολόγησαν αποκλειστικά για την γεύση χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση του προϊόντος, κέρδισε την ανώτερη διάκριση στην κατηγορία κλασικό Panettone, από την πρώτη χρονιά της συμμετοχής του. 

 

Να, όμως, που ο Μιχάλης Τυράκης μάς φύλαγε κι άλλες δύο νόστιμες εκπλήξεις για τις φετινές γιορτές, μία με σοκολάτα και μία με παρμεζάνα και πιπέρι. Αρχίζω με το Panettone al cioccolato, μιας και είναι, πλέον, αρκετά διαδεδομένη και αγαπημένη παραλλαγή του panettone. Η έντονη μαύρη σοκολάτα και η αυθεντική βανίλια Μαδαγασκάρης σε συνδυασμό, πάντα, με την άριστη τεχνική του κλασικού Mito’21, φτιάχνουν ένα απόλυτα ισορροπημένο και κομψό γλύκισμα.

 

Η δεύτερη, που θα συζητηθεί πολύ, είναι το Panettone al Parmigiano Reggiano e pepe Sichuan.  Όπως ήδη καταλάβατε, είναι ένα αλμυρό panettone, με αυθεντική Parmigiano Reggiano 24μηνης ωρίμανσης και νότες έξτρα φίνου και αρωματικότατου πιπεριού Sichuan. Τα άριστα υλικά και η ορθή artigianale τεχνική κάνουν αυτό το πρωτότυπο έδεσμα ξεχωριστό.

 

Θα σταθώ εδώ λίγο παραπάνω για να σας πω πως σε ένα γρήγορο πέρασμα στο διαδίκτυο διάβασα πως φέτος, στην Αγγλία, κυκλοφόρησε ένα αντίστοιχο προϊόν από μία πασίγνωστη αλυσίδα σουπερμάρκετ κι έχει σηκώσει πολλές συζητήσεις. Βεβαίως, δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά γνωρίζοντας πως είναι βιομηχανικής παραγωγής, μάλλον ψωμί με κάποιο αμυδρό άρωμα του δημοφιλούς τυριού θα πρόκειται.

Όσο για το εάν, γενικά, πρέπει ή όχι να πειράζουμε τις παραδοσιακές συνταγές, η γνώμη μου είναι πως αλίμονο εάν η γαστρονομία και η μαγειρική τέχνη παρέμεναν ακλόνητες στο πέρασμα των χρόνων. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές από τις πειραγμένες συνταγές είναι αποτέλεσμα μάρκετινγκ της διαβολικής (!) βιομηχανίας τροφίμων, κάμποσες, όμως, είναι και αποτέλεσμα της αέναης έμπνευσης και δημιουργικότητας του ανθρώπου. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, είναι η γνώση σε βάθος της ιστορίας του κάθε προϊόντος/συνταγής και η κατάκτηση της τεχνικής τους. Τότε, και μόνον τότε, η εξέλιξή τους μπορεί να είναι συναρπαστική.  Και κάτι άλλο, που θεωρώ υποχρέωσή μου να τονίσω για πολλοστή φορά. Με το να μας αρέσουν τα ιταλικά panettone και pandoro, οι γαλλικοί κορμοί και τα pains d’épices, οι αγγλικές χριστουγεννιάτικες πουτίγκες και τα mince pies, τα γερμανικά stollen και τα strudel, δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, πως σνομπάρουμε τους δικούς μας κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες. Το μόνο πρόβλημά μας είναι τα κιλά που θα πάρουμε κι αυτές τις γιορτές!

 

Επανερχόμενη στην ποιότητα των Panettone Mito’21, όταν δοκίμασα τις δύο νέες προτάσεις του Μιχάλη Τυράκη, πρώτα αναγνώρισα όλα τα συστατικά και τα μυστικά που κάνουν ένα panettone να ξεχωρίζει και να αξίζει με το παραπάνω να το γευθούμε και κατόπιν τα απόλαυσα και τα δύο, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς καμία ενοχή.

 

Κι έτσι, φέτος, ξέρω τι θα προσφέρω στους αγαπημένους μου στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρώτα πρώτα, το αλμυρό Mito’21 θα μου λύσει τα χέρια στο απεριτίφ‧ γιούπι, μια δουλειά λιγότερη! Στο κλασικό Mito’21 επιφυλάσσω τιμές μεγάλες, αφού θα φτιάξω μια σαλάτα χειμωνιάτικη τύπου Panzanella, όπου αντί για ψωμί θα βάλω τοσταρισμένους κύβους panettone. Για το επιδόρπιο δεν έχω αποφασίσει ακόμη, αλλά σίγουρα κάτι θα βρω να κάνω με το σοκολατένιο. Όταν το βρω, θα σας στείλω μήνυμα! Προς το παρόν, δείτε πού μπορείτε να βρείτε και τα τρία Mito’21 για να αποκτήσετε προσωπική άποψη, γιατί, ό,τι και να γράφω εγώ, μόνο η δική σας μετράει. Καλές γιορτές!

Σημεία διανομής

Αττική

  • Κάβες Oak   (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Βουλιαγμένη)
  • Έργον (Μητροπόλεως)
  • Πεντελικό ( Πεντέλη & Λεωφ. Πεντέλης)
  • Γαργαρέτα (Κουκάκι )
  • Benito (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο)
  • Tiny Athens Κολωνάκι
  • Νίκος Κολέτσας (Χαλάνδρι) 

Θεσσαλονίκη

  • Έργον Αγορά
  • Exereton 

Ρέθυμνο

  • Σκαρτσιλάκης Patisserie

Ηράκλειο

  • Mocannella 

Δράμα/Κομοτηνή

  • Ντίνος Patisserie 

Κύπρος

  • Pahitice 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v