Οι καλύτερες σούβλες της Αττικής αξίζουν μονοήμερη

Αφορμή ψάχναμε για να πάμε μια κοντινή μονοήμερη για αυτό λέμε απερίφραστα ΝΑΙ στις καλύτερες σούβλες των Αττικών πέριξ.

Οι καλύτερες σούβλες της Αττικής αξίζουν μονοήμερη

Η θερμοκρασία έπεσε κι ο χειμώνας έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά φέτος στην πρωτεύουσα ξυπνώντας μας χουχουλιάρικη διάθεση. Καλό το χουζούρι κάτω από τα παπλώματα δεν λέμε, ωστόσο ακόμη καλύτερη είναι μια κοντινή μονοήμερη εκδρομή στις καλύτερες κρεατοταβέρνες της Αττικής πιάτσας. Μάζεψε λοιπόν την παρέα σου για να μοιραστείτε και τη βενζίνη μιας και είναι δύσκολοι οι καιροί και βουρ για τις πιο μερακλήδικες σούβλες της Αττικής. Φτιάξαμε και λίστα για να ξέρεις τι να βάλεις στο gps.

Ο Λίτσας

Λεωφόρος Αθηνών-Ωρωπού, Μήλεσι Αττικής τηλ.: 22950 99133

Ο Λίτσας ξέρει από σούβλες και κοψίδια για αυτό να τον εμπιστεύεσαι. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι συρρέουν από όλη την Αθήνα μερακλήδες για να δοκιμάσουν την προβατίνα του. Το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι θα γίνουν οι επόμενες ένοχες απολαύσεις του διαιτολογίου σου και πολύ καλά θα κάνουν, ενώ οι γουρουνοπούλες κάνουν δικαίως χαμό, με τους πελάτες να βάζουν και μέσο αν χρειαστεί για να φτάσουν πρώτα στο δικό τους τραπέζι. Μαζί με τα κρασάκια σου ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 20€ το άτομο.  Σε απόσταση αναπνοής (20 λεπτών), βρίσκεται και το Αμφιαράειο Ωρωπού που έχουμε παινέψει αρκετές φορές. 

Πιπινιός

Πέππα 1, Σταμάτα 145, Τηλ.: 21 0621 6250

Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο που λες και σε 35 με 40 λεπτά μάξιμουμ βρισκόμαστε στη Σταμάτα, ψάχνοντας την ξακουστή ταβέρνα του Πιπινιού στην οποία ορκίζονται αιώνια πίστη οι σουβλολάγνοι και πάσης Αττικής. Εδώ η σούβλα καθημερινά γυρνάει από το πρωί και καλοψήνει ένα λιμπιστό κοντοσούβλι, κοκορετσάκι που λιώνει στο στόμα και αρνάκι. Η Πέμπτη στον Πιπινιό είναι η τυχερή σου μέρα, γιατί θα δοκιμάσεις και την ξακουστή προβατίνα του. Για να μην μπαίνεις σε δίλημμα, γνώμη μας είναι να τα βάλεις όλα στη μέση με την παρέα σου και να στενάξουν τα πιάτα. Για πλήρες γεύμα μαζί με κρασάκι χύμα, υπολόγισε 15-18€ το άτομο.

Βλάχικη γάστρα/Γούλας

Κολοκοτρώνη 11, Μπάλλα, Ροδόπολη, τηλ: 210 6210165 - 210 6210732

Αν βρεθείς στη Βλάχικη γάστρα/ Γούλας είναι βέβαιο πως αφού δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ της θα τραγουδάς «όπως λάχει εμείς οι βλάχοι» τσουγκρίζοντας τα ποτήρια σου με το χειροποίητο και γλυκόπιοτο λικέρ αρμπαρόριζας. Παρότι εμείς ήρθαμε για τις στριφογυριστές σούβλες του που φτιάχνουν μοσχοτσικνιστό κοκορέτσι και κοντοσούβλι, δεν θα φύγουμε χωρίς να δοκιμάσουμε το απόλυτο must του καταλόγου, που δεν είναι άλλο από το αρνάκι στη γάστρα. Με 20€ το άτομο θα καλοφάς 30-35 λεπτά μακριά από την Αττική σε μια μίνι κρεατοεκδρομή που θα σου μείνει αξέχαστη.

Κόλλιας

Πλατεία Ευαγγελιστρίας, Καλύβια Θορικού Αττικής, τηλ.: 2299 048242

Σαν μπεις στα Καλύβια Θορικού (45 λεπτά οδήγησης υπολόγισε) και φτάσεις στην πλατεία Ευαγγελιστρίας, θα σε πάρουν οι μυρωδιές από τον Κόλλια. Μιλάμε για μια φιλόξενη παραδοσιακή Χασαποταβέρνα με μοντέρνες νότες και ξεχωριστές γεύσεις, που μετρά περίπου 40 σουβλιστά χρόνια. Εδώ όλα είναι παραδοσιακά και χειροποίητα, όπως το αρνάκι σούβλας, που τερματίζει τη νοστιμιά, το ζουμερό χειροποίητο κοντοσούβλι που βάνει κάτω τα περισσότερα που έχεις δοκιμάσει στη ζωή σου αλλά και το λαχταριστό κοκορετσάκι που κόβει τις δίαιτες μαχαίρι. Αν είσαι μερακλής θα πάρεις και παϊδάκια προβατίνα για τη μέση και δεν θα δώσεις περισσότερα από 20-23€ ανά άτομο μαζί με τα κρασάκια σου. Δίπλα είναι τα Δερβενοχώρια που μοιάζουν ταμάμ για χειμερινό sightseeing.

Μουρούζης

Β. Γεωργάκη 2, Καλύβια Θορικού Αττικής, τηλ.: 2990 48371

Παραμένουμε στα Καλύβια και πάμε τώρα στον «Μουρούζη» η ιστορία της ταβέρνας του οποίου ξεκινά κάπου στη δεκαετία του 1920, όταν ο Δημήτριος Γκίκας ανοίγει το πρώτο μαγαζί στα Καλύβια, το οποίο και λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση. Έναν αιώνα τώρα με το προσεγμένο , φιλικό περιβάλλον, με το άψογο σέρβις και την άριστη ποιότητα φαγητών, είναι η πρώτη σου επιλογή για καλό φαγητό και σούβλες που γυρνοβολάνε καλοψήνοντας εκλεκτά κρέατα. Και αρνί σούβλας σου έχουμε και γουρουνοπούλα και κεφάλακι άμα λάχει. Η προβατίνα επίσης είναι must όπως κι η ζουμερότατη πανσέτα που θα στείλει στον έβδομο ουρανό τον ουρανίσκο σου. Για πλήρες γεύμα υπολόγισε περί τα 20-25€ συνοδεία κρασιών.

Κωτσούλης

Δερβενοχώρι, Σκούρτα, τηλ.: 2263 031324

Στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας (49 χιλιόμετρα μόλις μακριά) θα βρεις στην «αυλή» της Πάρνηθας τα Δερβενόχωρια και τα Σκούρτα μια ανάσα μακριά από το Φρούριο Φυλής που αξίζει να επισκεφθείς. Αφού τελειώσεις με το sightseeing, πας προς ολοταχώς στον Κωτσούλη για να φας κάποια από τα καλύτερα κρεατικά της ζωής σου. Είναι βέβαιο πως θα τρέξει το σαλάκι σου ποτάμι, όταν δοκιμάσεις τη γουρουνοπούλα στη σούβλα ή το κολασμένο αρνίσιο κοντοσούβλι. Το κοκορέτσι θα σβήσει κάθε σου στεναχώρια, ενώ αν θες να ξεχωρίσεις από τα υπόλοιπα «παιδάκια» οφείλεις να φας το σπέσιαλ ζυγούρι. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20-25€ το άτομο.

Έλατος,

Βίλια Αττικής, Ι. Σακελαρίου 6, τηλ.: 22630 2234

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τα Βίλια (52 χιλιόμετρα μακριά είναι, μην φανταστείς κανένα μεγάλο ταξίδι για αυτό πάρε και χάρτη να σου βρίσκεται)  να εύχεσαι να βρεις τραπέζι για τον Έλατο. Στην κεντρική πλατεία του χωριού που στολίζει τις καταπράσινες πλαγιές του Κιθαιρώνα (μιλάμε για την απόλυτη εκδρομή δίπλα στην Αττική) ο Έλατος προσφέρει όλα όσα ζητά ένας κρεατοφαγάς και δεδηλωμένος σουβλολάγνος από την ταβέρνα των ονείρων του. Το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι δεν πρέπει να λείψει από το τραπέζι σου όπως και η προβατίνα που σουβλογυρνά κάθε Παρασκευή.

Στα λοιπά κρεατικά του καταλόγου ξεχωρίζουν οι μπιφτεκάρες με απαραίτητο συνοδευτικό το χειροποίητο τζατζίκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v