«Χωριά» κοντά στην Αθήνα για καλοφαγάδες

Πεινασμένοι διασχίζουμε ολάκερη την Αττική και σταματάμε στα πιο νόστιμα «χωριά» της, για σπαλομπριζόλες, πεϊνιρλί και ψαρομεζέδες.
«Χωριά» κοντά στην Αθήνα για καλοφαγάδες

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πολυδένδρι, Δροσιά, Σταμάτα, ξεκίνα για Μάνδρα και Σούνιο. Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά, οι εκτός κέντρου περιοχές της Αθήνας ενδείκνυνται για αυθημερόν εκδρομούλες με… άδεια στομάχια.

Στα στενά τους βρίσκουμε αγαπημένα «εξοχικά κέντρα» με νόστιμη ιστορία δεκαετιών που κρατούν ψηλά τα λάβαρα του φαγοποτιού και μας υποδέχονται σε αυλές για άνευ όρων μασαμπούκωμα.

Το τζάκι

Λεωφ. Ειρήνης 4, Πολυδένδρι, τηλ: 2295 052319

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Eaters (@theeaters_gr)



Ταβέρνα – θρύλος στην πλατεία του χωριού, το Τζάκι έχει μια όμορφη υπερυψωμένη αυλή, με ξύλινα τραπεζάκια, στα οποία προσγειώνονται τεράστιες μερίδες από καλοψημένα κρεατικά. Εδώ θα δοκιμάσεις χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο, σπαλομπριζόλα και τρυφερά αρνίσια παϊδάκια, αλλά και παϊδάκια προβατίνας, όλα με το κιλό και σούπερ ψημένα. Στα έξτρα, αν το στομάχι σου αντέχει, θα βρεις λίγα και καλά: φέτα βαρελίσια πικάντικη, τζατζίκι ωραίο και φρέσκες πατάτες τηγανιτές. Υπολόγισε περί τα 25-30€ το άτομο μαζί με τα απαραίτητα αναψυκτικά για τη χώνεψη και κρασί.

Μαρούγκας

Στρ. Νικ. Ρόκκα 90, Μάνδρα, τηλ: 21 0555 7669



Ο Μαρούγκας σερβίρει ίσως το καλύτερο παϊδάκι προβατίνας της περιοχής, ενώ για να πάρεις μια ιδέα τι κρεατικά θα δοκιμάσεις, το μέρος είναι και χασάπικο και αυτό τα λέει όλα. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης φοβερό μπιφτέκι, αρνάκι γάλακτος, κοκορέτσι και σπαλομπριζόλα. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν το σπιτικό τηγανόψωμο, το τζατζίκι και οι ολόφρεσκες σαλάτες. Εξωτερικά δύσκολα θα βρεις τραπέζι, εκτός και αν κάνεις κράτηση, όμως ο μέσα χώρος είναι μεγάλος και αρκετά άνετος. Υπολόγισε περί τα 20€ με δικό τους κρασί χύμα.

Άρης

Πύλη, τηλ: 2263031209



Στα ιστορικά Δερβενοχώρια, το sightseeing συνδυάζεται με φαγοπότι στην αγαπημένη ταβέρνα του Άρη, η οποία κλείνει έναν αιώνα ζωής. Στον κατάλογο θα βρεις μεταξύ άλλων εκλεκτά καλούδια για παρεΐστικο τσιμπούσι, όπως τηγανόψωμο με τυρί, τζατζίκι χειροποίητο, αρνί σούβλας, αρνίσια και κατσικίσια παϊδάκια, προβατίνα και ζυγούρι, λουκάνικα χειροποίητα και κοντοσούβλι, κοκορέτσι και συκωταριά λαδορίγανη. Εξαιρετικό και το ζυμωτό τους ψωμάκι. Για ένα πλήρες φαγοπότι με κερασμένο μέλι με γιαούρτι, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 25€/ άτομο.

Τεχλικίδης

Αργοναυτών Κομνηνών 13, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9002

Το καλοκαίρι έξω στα πεύκα και τον χειμώνα μέσα στον εξαιρετικά μεγάλο χώρο του, ο Τεχλικίδης στέκεται αγέρωχος στην «πεϊνιρλομάνα» Δροσιά από τότε που η περιοχή ήταν γεμάτη βοσκοτόπια. Και ευτυχώς για μας (και για σένα) έχει κρατήσει ψηλά την ποιότητα και τη νοστιμάδα του πεϊνιρλί του. Η ζύμη του καλοψημένη και κριτσανιστή στις γωνιές, βγάζει μια ήπια γλυκάδα που το κάνει να ξεχωρίζει. Το τυρί πλούσιο και νοστιμότατο, ενώ τα έξτρα υλικά περιλαμβάνουν κιμά, σουτζούκι, παστουρμά, μπέικον και αυγό. Φρέσκες σαλάτες και καλό κρασί συνοδεύουν την κατανάλωση του εκλεκτού εδέσματος. Ο λογαριασμός στα 15-20€, με κρασί χύμα.

Κόκκαλης

25ης Μαρτίου 3, Σταμάτα, τηλ.: 210 6218015



Ίσως η καλύτερη από τις θρυλικές ταβέρνες-ψησταριές της Σταμάτας, ο Κόκκαλης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τουλάχιστον δύο γενεών και όχι άδικα: εδώ θα φας εξαιρετικά, καλοψημένα κρέατα, πεντανόστιμα παϊδάκια, κοντοσούβλι, τηγανιτά κολοκυθάκια, ωραίο σαγανάκι, και δροσερές, ολόφρεσκες σαλάτες. Το περιβάλλον είναι αυτό ακριβώς που ζητάς και θες από μια εξοχική ταβέρνα, με όμορφη αυλή και αρκετό πράσινο, ενώ το σέρβις είναι γρήγορο και φιλικό ακόμη και όταν το μαγαζί είναι γεμάτο – πράγμα σπάνιο στις εν λόγω ταβέρνες. Ο λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο, με κρασί χύμα.

Θόδωρος και Ελένη

Λεωφ. Λεγραινών, Λαυρεωτική, τηλ: 2292 051936



Το Σούνιο το αγαπάμε για το ΚΑΠΕ, αλλά και για το Θόδωρος και Ελένη στα Λεγραινά, μία από τις κορυφαίες ψαροταβέρνες στην Αττική, χωρίς υπερβολές. Σκέτα ή με κρασί και σκόρδο ή με φέτα αχνιστά ή σαγανάκι ή μυδοπίλαφο, τα μύδια εδώ έχουν την τιμητική τους και είναι υπέροχα και γενναιόδωρα σε μερίδες. Αλλά και τα λοιπά ψαρικά είναι πεντανόστιμα: σαρδέλες ψητές, καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι, καραβίδες ψητές.  Έχει αποκτήσει και αδερφάκι το «κάτω» όπως λέγεται, με τον ίδιο γευστικό προσανατολισμό. Ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με ουζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v