Κοπανάκια κοτόπουλου με γκράντε εμφάνιση σε διπλή παράσταση

Τα αγαπημένα κοπανάκια κοτόπουλου σε δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους που αξίζουν πολλά και σπουδαία βραβεία.

Κοπανάκια κοτόπουλου με γκράντε εμφάνιση σε διπλή παράσταση

Ποιος άραγε σκέφτηκε τη λέξη κοπανάκια; Δεν ηχεί καθόλου όμορφα. Πάλι καλά που είναι μικρά και δεν λέγονται κόπανοι! Ας είναι, κοπανάκια τα λέμε κι αφού δεν μπορώ να τους αλλάξω το όνομα, με αυτό θα πορευτώ. Μπορώ, όμως, να τα ανεβάσω σκάλες, να τα βάλω σε βάθρο, να τα στολίσω και να τα κάνω σταρ σε διπλή παράσταση που θα γίνει sold out, σας το υπογράφω.

Τα κοπανάκια είναι ταπεινά, αλλά ρε φίλε, είναι τόσο νόστιμα και ζουμερά που όλοι τα λιμπίζονται, μικροί και μεγάλοι. Τρώγονται (και) με το χέρι και γι’ αυτό τα αγαπώ πιο πολύ, γιατί τρελαίνομαι να τρώω με τα χέρια, κι ας προσπάθησε, ματαίως, η γιαγιά μου να με κάνει να αποβάλω αυτή την καθόλου σικ, κατά τη γνώμη της, συνήθεια. Συγγνώμη γιαγιά μου, μπορεί να είχες κάποιο δίκιο, αλλά ψέματα δεν θα σου πω, θα το ξανακάνω!

Δύο, λοιπόν, είναι οι σημερινές συνταγές. Διαλέγετε και παίρνετε.

ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΕ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
Το κρέας μαρινάρεται σε ξινόγαλο, πανάρεται και γίνεται λουκούμι. Οι γλυκοπατάτες είναι απ’ έξω τραγανές σαν τηγανιτές και η πικάντικη σος τούς πάει πολύ.

 

Μαρινάδα για 6 κοπανάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ξινόγαλο με μουστάρδα, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, chili σε σκόνη, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Δοκιμάζουμε σταδιακά για να φέρουμε τη γεύση στο σημείο που θέλουμε. Βάζουμε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τα κοπανάκια, κλείνουμε τη σακούλα και την κουνάμε για να πάει η μαρινάδα παντού. Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (από 6 έως 12).

 

Πανάρισμα και ψήσιμο: Φροντίζουμε να βγάλουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ψίχουλα (κατά προτίμηση τα ιαπωνικά panko – βλ. tips) με λεπτοτριμμένη παρμεζάνα, πάπρικα (την ίδια που είχαμε επιλέξει για τη μαρινάδα) και chili. Στραγγίζουμε τα κοπανάκια από την μαρινάδα και τα ρολάρουμε στο μίγμα, φροντίζοντας να καλυφθούν στην εντέλεια. Τοποθετούμε τα κοπανάκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30’- 40’, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας εξωτερικά και να  ψηθεί μέχρι μέσα.

Γλυκοπατάτες: Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε μπαστούνια με την φλούδα τους και τις βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό για 1 ώρα για να αποβάλουν το πολύ άμυλο και να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε, τις σκουπίζουμε και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με λεπτοτριμμένη παρμεζάνα, πάπρικα (την ίδια που είχαμε επιλέξει και για το κρέας) και chili κατά βούληση. Τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τις ξαναβάζουμε σε διάταξη στη λαδόκολλα, φροντίζοντας να μην κολλάει η μία με την άλλη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30’, μέχρι να ξεροψηθούν απ' έξω και να ροδοκοκκινίσουν.

 

Συνοδευτική σος: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαγιονέζα ή στραγγιστό γιαούρτι με μουστάρδα, πάπρικα (την ίδια που είχαμε επιλέξει από την αρχή) και chili. Δοκιμάζουμε σταδιακά για να φέρουμε τη γεύση στα γούστα μας.

 

Tips 

  • Τα ιαπωνικά ψίχουλα panko είναι ιδανικά γιατί είναι χοντρά σαν νιφάδες κι έτσι κρατάνε το κρέας τρυφερό, ενώ το εξωτερικό γίνεται πολύ τραγανό και δεν πανιάζει. Τα βρίσκουμε πολύ εύκολα πια σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Αν δεν έχουμε, είναι σαφώς προτιμότερο να φτιάξουμε δικά μας ψίχουλα για πανάρισμα με μπαγιάτικο ψωμί που έχουμε ξεράνει στον φούρνο, παρά να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη γαλέτα.
  • Το κόλπο να βάλουμε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από ξινόγαλο, ενώ αν την βάλουμε σε μπωλ θα πρέπει όλα τα κομμάτια του κρέατος να είναι βυθισμένα εντελώς μέσα σε αυτή και θα έχουμε μεγάλη φύρα.
     

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ
Το κρέας μαρινάρεται σε πικάντικο μίγμα μπαχαρικών και συνοδεύεται από δροσερή σος με βάση το αβοκάντο και αρωματικό ρύζι μπασμάτι.

 

Μαρινάδα για 6 κοπανάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. soy sauce, 1 κ.σ. fish sauce, 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη, 1 σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη, 2 κ.σ. ψιλοτριμμένο νωπό ginger, 1 κ.γλ. ψιλοτριμμένο νωπό κουρκουμά (ή σε σκόνη), τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime), 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη και 1 κ.γλ. chili σε σκόνη.  Βάζουμε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τα κοπανάκια, κλείνουμε τη σακούλα και την κουνάμε για να πάει η μαρινάδα παντού. Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (από 6 έως 12).

Ψήσιμο: Φροντίζουμε να βγάλουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσουμε. Τοποθετούμε τα κοπανάκια σε πυρίμαχο σκεύος ή μικρό ταψί, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30’- 40’, μέχρι το κρέας να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά, να ψηθεί μέχρι μέσα και να καραμελώσει η σάλτσα. Κάθε 10’ το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

 

Σος: Πολτοποιούμε στο multi 1 ώριμο αβοκάντο, ½ κεσέ στραγγιστό γιαούρτι, τον χυμό από ½ μοσχολέμονο (lime), αλατοπίπερο, ½ μικρή σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη και λίγα φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου.

 

Αρωματικό ρύζι μπασμάτι : Αφού βράσουμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό (ή νερό καρύδας για ακόμη πιο αρωματικό αποτέλεσμα), το σουρώνουμε και το ανακατεύουμε με μπόλικο ξύσμα lime.

 

Tips 

  • Οι ποσότητες των πικάντικων στοιχείων (του ginger και του chili) είναι για μένα όσες πρέπει γιατί μου αρέσουν τα καυτερά. Εάν δεν τα αντέχετε, μειώστε τις στο μισό.
  • Το ίδιο πιο πάνω σχόλιο για τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων αφορά και αυτή τη συνταγή. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v