Απίθανες συνταγές με γλυκοπατάτες

Συνοδεύουν τέλεια το κοτόπουλο, φτιάχνουν εξαίσιο πουρέ, γίνονται ακόμα και σάλτσα για μακαρόνια. Μήπως είναι ώρα να αγαπήσεις τις γλυκοπατάτες;

Απίθανες συνταγές με γλυκοπατάτες

Είναι πεντανόστιμες, θρεπτικές, περιέχουν καροτένιο και τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C από τις πατάτες, και ικανοποιούν τη λιγούρα για γλυκό χωρίς να μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες. Και τώρα που απαντήσαμε εν συντομία στο ερώτημα «γιατί να βάλεις τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σου» πάμε να δούμε και πώς θα το κάνεις αυτό: με τέσσερις φανταστικές συνταγές.

Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στον φούρνο

Υλικά:
Για το κοτόπουλο: χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1.200 γρ. κοτόπουλο
Για τις γλυκοπατάτες: 1 κιλό γλυκοπατάτες, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1-2 σκ. σκόρδο
Για το σερβίρισμα: ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη, φέτες λεμόνι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε σχήμα πεταλούδας, φορώντας γάντια, με την εξής διαδικασία: Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής με τη ράχη προς τα πάνω. Κόβουμε τη ράχη του κοτόπουλου κατά μήκος με ένα ψαλίδι κουζίνας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, και αφαιρούμε τον λαιμό. Γυρνάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω, και πιέζουμε με τα χέρια μας το στέρνο για να σπάσει. Γυρνάμε τις φτερούγες προς τα κάτω για να μην καούν στο ψήσιμο.

Ρίχνουμε τη μαρινάδα, και την απλώνουμε καλά να πάει παντού και να καλυφθεί όλο το κοτόπουλο. Προαιρετικά, μπορούμε να το αφήσουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2-3 ώρες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με τη μεριά του στήθους προς τα πάνω σε ένα ταψί. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 30 λεπτά. Θα συνεχίσουμε το ψήσιμο μόλις προσθέσουμε τις γλυκοπατάτες στο ταψί.

Για τις γλυκοπατάτες
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές κυδωνάτες φέτες, και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ώστε να καλυφθούν καλά οι γλυκοπατάτες. Αφαιρούμε το ταψί με το κοτόπουλο από τον φούρνο, αφού έχει ψηθεί για 30 λεπτά, και ρίχνουμε μέσα τις γλυκοπατάτες. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αν θέλουμε μπορούμε να το σπάσουμε. Μεταφέρουμε το ταψί με το κοτόπουλο και τις γλυκοπατάτες ξανά στον φούρνο, και ψήνουμε για ακόμα 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο. Σερβίρουμε με φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη και φέτες λεμονιού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Νιόκι με σάλτσα γλυκοπατάτας

Υλικά:
1 πακέτο έτοιμα φρέσκα νιόκι, 1 μεγάλη πορτοκαλί γλυκοπατάτα, 250 ml σπιτικό ή έτοιμο ζωμό κοτόπουλου, 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, 2 φυλλαράκια φασκόμηλο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τυλίγουμε την γλυκοπατάτα με αλουμινόχαρτο και την βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί στον αέρα, στους 200oC για 40 λεπτά. Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε στο βούτυρο για 2-3 λεπτά μαζί με το φασκόμηλο το οποίο έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά. Λιώνουμε καλά τη σάλτσα με ράβδο χειρός ή στο μούλτι και βράζουμε άλλα 2 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Σουρώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τα νιόκι με σάλτσα γλυκοπατάτας και λίγο blue cheese προαιρετικά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Φάβα με ψητές γλυκοπατάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά:
Φάβα, 2 κρεμμύδια, 3 γλυκοπατάτες, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 1 κρεμμύδι, 2 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, το 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη φάβα. Τσιγαρίζουμε για περίπου 2 λεπτά και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο όσο να καλύψει τη φάβα και παραπάνω. Βράζουμε μέχρι να αφρίσει. Αφαιρόυμε τους αφρούς και στη συνέχεια αφήνουμε να βράσει για ακόμη 30 περίπου λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Σε ένα ταψί προσθέτουμε τις 2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους καθώς και τα 2 κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή έως ότου να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Σε ένα μικρό τηγάνι τοποθετούμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει η σάλτσα. Μόλις τα λαχανικά μας είναι έτοιμα τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τη φάβα. Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε καλά. Στο ίδιο ταψί προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα που έμεινε, καθαρισμένη και κομμένη και ψιλές ροδέλες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο λεπτές έχουμε κόψει τις ροδέλες. Σερβίρουμε τη φάβα σε βαθύ πιάτο με κρεμμύδι και συνοδεία από τις ψητές γλυκοπατάτες.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Πουρές γλυκοπατάτας

Υλικά:
1 κιλό γλυκοπατάτες, λίγο θυμάρι, 3 φέτες μπέικον, 100 γρ. βούτυρο, 150 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα), αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Τρυπάμε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους. Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.

Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα. Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές. Ο πουρές γλυκοπατάτας γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.

Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2΄. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα καθώς και το λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος. Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v