Το πολύ κρέας… βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη

Αν περιορίζαμε την κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος, θα μειώναμε στο 50% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, λέει νέα έρευνα.
Το πολύ κρέας… βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη
Η συχνή κατανάλωση κρέατος δεν ενέχει κινδύνους μόνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για το παγκόσμια κλίμα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η παραγωγή ζωοτροφών απαιτεί όλο και μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις εις βάρος των δασών, ενώ τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου που επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων θα αυξηθούν κατά 80% έως το 2050.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και οι αναπτυσσόμενες χώρες στρέφονται στη δυτική διατροφή, οι καλλιέργειες επεκτείνονται δραστικά εις βάρος των δασών. Δεδομένου όμως ότι τα δάση απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, η αποψίλωσή τους θα επιτείνει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εν μέρει με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων –σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες η σπατάλη φτάνει το 30% με 50% της συνολικής αγροτικής παραγωγής. Αν, όμως, περιοριστεί παράλληλα και η κατανάλωση κρέατος, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία θα μειωθούν κατά 48% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Μια άλλη λύση, λένε οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Ομπερντίν και του Κέμπριτζ, θα ήταν η υιοθέτηση πιο αποδοτικών καλλιεργητικών πρακτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική. Τα μέτρα αυτά θα ήταν όμως ανεπαρκή χωρίς την παράλληλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος.

Σύμφωνα με προηγούμενη, πρόσφατη μελέτη, η παραγωγή μιας θερμίδας μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί 30 θερμίδες ζωοτροφής. Για το χοιρινό και το κοτόπουλο η αναλογία είναι καλύτερη, καθώς για την παραγωγή μιας θερμίδας κρέατος χρειάζονται περίπου 7 με 8 θερμίδες ζωοτροφής.

Πρέπει λοιπόν να στερηθούμε το αγαπημένο μας κρέας; Όχι ακριβώς. Η «ισορροπημένη διατροφή» που προτείνουν οι ερευνητές περιλαμβάνει δύο μερίδες κόκκινου κρέατος και επτά μερίδες πουλερικών ανά εβδομάδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v