25 εναλλακτικοί τρόποι να χάσετε βάρος

Δείτε 25 αναπάντεχα απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους να χάσετε τα περιττά κιλά, με μικρές αλλά θαυματουργές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
25 εναλλακτικοί τρόποι να χάσετε βάρος
Ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για να χάσετε τα περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν δεν είναι απαραίτητα μια συγκεκριμένη δίαιτα αυστηρών προδιαγραφών που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλους. Αντίθετα, είναι οι μικρές εκείνες αλλαγές και οι προσθήκες στην καθημερινότητά σας που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εμείς συγκεντρώνουμε 25 τέτοιες μικρές αλλαγές, οι οποίες δεν φανταζόσασταν ότι… κάνουν δουλειά.

Σερβίρετε το φαγητό σας στην κουζίνα και όχι στο τραπέζι
Αποφύγετε την συνήθεια να φέρνετε ολόκληρο το ταψί στο οικογενειακό τραπέζι και να σερβίρετε κατά την διάρκεια του γεύματος, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται πως τρώτε 10% παραπάνω. Επιπλέον, φροντίστε να «συσκευάζετε» τα σνακ σας σε σακουλάκια ή τάπερ μίας μερίδας. Όταν σερβίρετε κατευθείαν από την κατσαρόλα ή το σκεύος μαγειρέματος, η κατανάλωση αυξάνεται κατά 61%.

Κάντε πιο γλυκό το πρωινό σας
Σε επιστημονική έρευνα αποδείχθηκε πως όσοι έτρωγαν γενναιόδωρο πρωινό που περιλαμβάνει και γλυκό έχασαν 17 κιλά περισσότερα σε διάστημα οκτώ μηνών από όσους έτρωγαν πρωινό ίσης θερμιδικής αξίας αλλά χαμηλό σε υδατάνθρακες.

Βάλτε στόχο το ιδανικό μέγεθος ρούχων
Αγοράστε ένα παντελόνι στο μέγεθος που αντιστοιχεί στο ιδανικό σας βάρος και κρατήστε το κρεμασμένο στο δωμάτιό σας για να σας υπενθυμίζει τον στόχο σας.

Αποφύγετε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις
Έρευνα έδειξε ότι εικόνες φαγητών ακόμη και χαμηλών σε λιπαρά μπορούν να ενεργοποιήσουν το κέντρο ελέγχου όρεξης στον εγκέφαλο και να πυροδοτήσουν το αίσθημα της πείνας.

Ταΐστε τους δικούς σας
Αν ζείτε με άλλους ανθρώπους που δεν λένε όχι στα κεράσματα και στα σνακ, αγοράστε τρόφιμα που αρέσουν σε αυτούς αλλά όχι σε εσάς.

Σφίξτε… τη γροθιά σας
…Ή οποιονδήποτε από τους μύες σας. Μια σειρά επιστημονικών ερευνών έδειξε ότι όσοι σφίγγουν κάποιον μυ για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ήταν στη συνέχεια πιο ικανοί να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, όπως αυτές που τους στέλνουν στο ψυγείο για ένα παγωτό.

Διακόψτε την λαιμαργία με κρύα γαλοπούλα
Μετά από ένα γλυκό ή μερικά κομμάτια σοκολάτας, δοκιμάστε να φάτε μισή φέτα κρύας γαλοπούλας και θα διαπιστώσετε πως θα μειωθεί η λαχτάρα σας να συνεχίσετε την γλυκιά αμαρτία.

Δείτε με άλλο μάτι τους στόχους σας
Αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να χάσετε 10 κιλά, πείτε πως θέλετε να χάσετε ένα κιλό… δέκα φορές – έτσι θα νιώθετε ικανοποίηση για καθένα από αυτά τα κιλά, όταν κατορθώνετε να το χάνετε.

Προσοχή στην ποικιλία
Η ποικιλία τροφών τροφοδοτεί την όρεξη. Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερα να μην έχουμε πολλά διαφορετικά «παχυντικά» προϊόντα στο σπίτι, ώστε να τρώμε λιγότερο. Αντίθετα, είναι καλό να έχουμε μεγάλη ποικιλία λαχανικών, ώστε να πυροδοτείται η όρεξη και να τρώμε περισσότερα από αυτά.

Προτιμήστε μικρότερο πιάτο
Σερβίρετε τον εαυτό σας σε μικρότερο πιάτο, για να αποφύγετε τις υπερβολές ή τις μεγάλες μερίδες που δεν χρειάζεστε αλλά τις τρώτε… απλώς επειδή χωρούν στο πιάτο.

Ξεκινήστε με μια σούπα
Μια κούπα σούπας πριν το μεσημεριανό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση κατά 20% στη συνέχεια, υποστηρίζει επιστημονική μελέτη.

Μην το παρακάνετε με τα υγιεινά τρόφιμα
Μπορεί ένα προϊόν να θεωρείται υγιεινό, όπως για παράδειγμα το μέλι ή τα φρούτα, αλλά υγιεινό δεν σημαίνει ότι προτείνεται για απεριόριστη κατανάλωση, αφού από ένα σημείο και μετά μας φορτώνοει με εξτρά θερμίδες και ζάχαρη και καταλήγει παχυντικό.

Βάλτε λάδι στο ψωμί σας
Αν έχετε την συνήθεια να αλείφετε βούτυρο στο ψωμί σας, δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με λάδι. Όσοι το επιχείρησαν, συμμετέχοντας σε έρευνα του 2003, κατέληξαν να τρώνε 23% λιγότερο ψωμί και να φορτώνονται με 16% λιγότερες θερμίδες.

Γεμίστε το mp3 σας με χορευτικά κομμάτια
Φτιάξτε playlists με upbeat τραγούδια, καθώς έτσι χωρίς να το καταλάβετε περπατάτε με ταχύτερο ρυθμό και αυξάνετε την ενεργητικότητά σας κατά την διάρκεια του τρεξίματος ή της προπόνησης.

Οραματιστείτε το ιδανικό σας σώμα
Φανταστείτε την εικόνα του σώματός σας όπως θα το θέλατε, fit και στα ιδανικά κιλά. Κάθε φορά που πεινάτε και σας έρχεται η όρεξη για ένα «απαγορευτικό» πειρασμό, φέρτε στο μυαλό σας αυτή την εικόνα. Σταδιακά και με την επανάληψη, ο εγκέφαλός σας θα αντικαθιστά από μόνος του την λαχτάρα για φαγητό με την εικόνα του τέλειου σώματος.

Ασκηθείτε νωρίς το πρωί
Έρευνες έδειξαν ότι 45 λεπτά ήπιας άσκησης νωρίς το πρωί μειώνουν δραστικά την όρεξη για φαγητό κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Μειώστε το κρέας
Δείτε την διατροφή σας ως εξής: Μπορείτε να τρώτε 80% τρόφιμα που… φυτρώνουν και 20% τρόφιμα που περπατούν.

Μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα
Η φλούδα των μήλων για παράδειγμα διαθέτει ουσίες που αυξάνουν την μυϊκή δύναμη και τα καλά λιπαρά και αξίζει να την καταναλώνουμε.

«Κρύψτε» τις σοκολάτες
Οι περισσότεροι διαθέτουμε ένα συγκεκριμένο μέρος της κουζίνας, του δωματίου ή του ψυγείου όπου φυλάμε τις σοκολάτες. Καταργήστε αυτό το μέρος και προτιμήστε αν υπάρχει σοκολάτα στο σπίτι να την τοποθετείτε σε «δυσπρόσιτο» σημείο. Έτσι, τελικά θα καταναλώσετε 60% λιγότερη σοκολάτα.

Κάντε αντιπερισπασμό όταν πεινάτε
Οι «λιγούρες» διαρκούν περίπου 10 λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής της «κρίσιμης» περιόδου, ξεχαστείτε τηλεφωνώντας σε έναν φίλο, βγαίνοντας για μια βόλτα, κάνοντας διαλογισμό, τσεκάροντας το Facebook, βάφοντας τα νύχια σας ή - γιατί όχι; - κάνοντας σεξ.

Τρώτε πιο αργά
Για να μειώσετε τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε chopsticks αντί για κλασικό πιρούνι, ή να αξιοποιείτε το αριστερό σας χέρι αν είστε δεξιόχειρες και αντίστροφα.

Εξισορροπήστε τα γεύματά σας
Το γεύμα σας θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ώστε να διατηρούνται ισορροπημένα τα επίπεδα ζάχαρης και να αποφεύγεται η «έκρηξη» της όρεξής σας.

Αναπνεύστε
Για να καταπολεμήσετε τα επεισόδια υπερφαγίας λόγω άγχους, δοκιμάστε τις αναπνοές τύπου «4-7-8»: Εισπνεύστε από τη μύτη μετρώντας ως το 4, κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας ως το 7 και εκπνεύστε από το στόμα σας μετρώντας ως το 8. Επαναλάβετε τέσσερις φορές – η άσκηση είναι γνωστή και ως «αναπνοή χαλάρωσης».

Ποντάρετε στο ξίδι
Το ξίδι πριν τα γεύματα μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού, επομένως μπορείτε να καταναλώσετε μια σαλάτα με 1-2 κουταλιές ξύδι πριν το κυρίως γεύμα σας και να χορτάσετε πιο γρήγορα.

Αποκτήστε… κοινό
Φτιάξτε ένα blog που περιγράφει την πορεία σας προς τον στόχο σας, π.χ. να χάσετε 15 κιλά. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα παρατήσετε όταν ξέρετε πως έχετε «κοινό» στην προσπάθειά σας.

*Τα tips προέρχονται από έρευνες, ειδικούς αλλά και ανθρώπους που κατάφεραν επιτυχώς να χάσουν τα περιττά κιλά τους, όπως τα συγκέντρωσε το Health.com.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v