Δέκα τροφές που μας γερνάνε

Η αιώνια νιότη είναι αδύνατη, όμως τουλάχιστον μπορούμε να επιμηκύνουμε την νεανικότητα της επιδερμίδας μας αποφεύγοντας ορισμένες τροφές. Ιδού 10 εξ αυτών.
Δέκα τροφές που μας γερνάνε
Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση της επιδερμίδα μας. Χωρίς να σας παροτρύνουμε να γίνετε ψυχαναγκαστικοί με το φαγητό, υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες πιθανώς να προκαλέσουν βλάβες στην επιδερμίδα σας, κάνοντάς σας να φαίνεστε περισσότερο «γερασμένοι».

Δείτε δέκα από αυτές.

Τα γλυκά
Μας αρέσουν, δύσκολα μπορούμε να τους αντισταθούμε, όμως η ζάχαρη που περιέχουν μπορεί να την κάνει τη… ζημιά. Συγκεκριμένα, η ζάχαρη που προσλαμβάνουμε από τις τροφές μας οδηγεί στον σχηματισμό «Τελικών Προϊόντων Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης» ή αλλιώς AGEs. Οι ενώσεις αυτές προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό και βλάβες στους ιστούς, ενώ ενδεχομένως να βλάπτουν και το κολλαγόνο του δέρματος.
 
Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση γλυκών καταστρέφει και το χαμόγελό μας. Η ζάχαρη «κολλάει» στα δόντια και ενθαρρύνει κάθε λογής βακτήρια να τους επιτεθούν, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνη για τον αποχρωματισμό τους.

Το αλκοόλ
Υγιές συκώτι = υγιές δέρμα. Όταν το συκώτι μας λειτουργεί σωστά, οι τοξίνες που ενδεχομένως επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα μας απομακρύνονται φυσικά από το σώμα μας. Όμως αν οι τοξίνες αυτές συσσωρευτούν στο συκώτι και δεν διασπαστούν σωστά, το δέρμα ενδεχομένως να αποκτήσει μια σειρά βλαβών όπως ακμή, πρήξιμο και φακίδες.

Η συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, συνδέεται με την βλάβη στο συκώτι και επομένως όλες τις παραπάνω δυσάρεστες συνέπειες. Παράλληλα, το αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση της ροδόχρου νόσου, μιας πάθησης η οποία συνδέεται με την εμφάνιση έντονης ερυθρότητας στα μάγουλα. Τέλος, το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και διαταράσσει τον ύπνο, γεγονός το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους πρόωρης γήρανσης.

Το ξεροκαμμένο κρέας
Αυτά τα μαύρα κομματάκια που κάνουν λιχουδιά το μπιφτέκι ή την μπριζόλα σας; Μπορεί να περιέχουν προ-φλεγμονώδεις ουσίες όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCA) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίες προκαλούν σημαντικές φλεγμονές και διασπούν το κολλαγόνο του δέρματος. Δεν χρειάζεται όμως να σταματήσετε το BBQ – αλλοίμονο αν το κάνατε – απλώς προσέξτε να μην «καίτε» το κρέας και αν κάτι τέτοιο γίνει, να βγάζετε τα καμένα κομμάτια και να καθαρίζετε την ψησταριά από τυχόν βρωμιές.

Τρόφιμα με αρκετό αλάτι
Μπορεί να μην χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα το αλάτι όταν μαγειρεύεται, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν το προσλαμβάνετε από άλλες πηγές, όπως τρόφιμα σε κονσέρβα, ψωμί, φρυγανιές και ένα σωρό ακόμα προϊόντα. Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, κάνοντάς σας να φαίνεστε πλαδαροί.

Επεξεργασμένα κρέατα
Λουκάνικα, παριζάκια, μορταδέλες, προϊόντα κρέατος σε κονσέρβα. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα κρέατος έχουν χημικά και συντηρητικά τα οποία προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο όπως αναφέραμε παραπάνω προκαλεί κατακράτηση υγρών. Δοκιμάστε λοιπόν να τα αντικαταστήσετε με φιλέτο κοτόπουλο ή καπνιστή γαλοπούλα.

Καυτερές τροφές
Τα πικάντικα φαγητά ενθαρρύνουν την εμφάνιση της ροδόχρου νόσου στο δέρμα (βλ. παραπάνω) και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες κατά την εμμηνόπαυση, στην οποία τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος είναι περισσότερο ευαίσθητα. Αποτέλεσμα είναι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση να δουν αλλαγές στο δέρμα τους.

Κόκκινο Κρέας
Το κρέας με λίπος δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οι οποίες «κλέβουν» τα ηλεκτρόνια από τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, βλάπτοντάς τα κατά την διάρκεια της… κλοπής αυτής. Η «ζημιά» αυτή επηρεάζει άμεσα την ικανότητα του δέρματος να αυτοπροστατεύεται και να δημιουργεί κολλαγόνο. Αν και δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να τρώτε ένα burger μια στο τόσο, καλό θα ήταν να μην το κάνετε καθημερινή συνήθεια. Καλύτερες εναλλακτικές είναι τα άλιπα κρέατα όπως η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο. Παράλληλα, έχετε κατά νου να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά μέσα από τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και το μπρόκολο. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Ενεργειακά ποτά
Μπορεί να δίνουν ενέργεια χάρη στην καφεϊνη που περιέχουν, όπως τα ενεργειακά ποτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των δοντιών. Συγκεκριμένα, η επαφή των δοντιών μας με αυτά προκαλεί περισσότερες βλάβες στο σμάλτο σε σχέση με τα αθλητικά ποτά, αυτά δηλαδή που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες στο σώμα. Επίσης, τα ενεργειακά ποτά έχουν φανεί πως είναι περισσότερο οξειδωτικά, κάνουν δηλαδή τα δόντια περισσότερο επιρρεπή στα βακτήρια.

Ροφήματα με καφεΐνη
Όπως και κάθε διουρητικό, έτσι και η καφεϊνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να κάνει το δέρμα μας να χάσει την ενυδάτωσή του, με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται θαμπό και γερασμένο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις από ένα ή δύο ποτήρια καφέ, χρησιμοποιώντας κάποια κρέμα ενυδάτωσης με υαλουρονικό οξύ, μια ουσία η οποία προσφέρει αποτελεσματική ενυδάτωση ίση με χίλιες φορές το βάρος της σε νερό.

Τρανς λιπαρά
Δεν αναφερόμαστε σε λιπαρά τα οποία αγαπούν το συγκεκριμένο είδος μουσικής, αλλά εκείνα τα λίπη που είναι υπεύθυνα για καρδιακές παθήσεις, αλλά και για βλάβες στο δέρμα. Τα τρανς λιπαρά προκαλούν φλεγμονή, διασπώντας το κολλαγόνο στο δέρμα και μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους στην UV ακτινοβολία.  Τρανς λιπαρά βρίσκονται σε οτιδήποτε τηγανιτό ή επεξεργασμένο, σε πίτες και τυροπιτοειδή, σε σφολιάτες, στη μαργαρίνη, στα μπισκότα, στα ντόνατς και στα κρεμώδη ποτά.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v