Κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο όσοι αργούν να κοιμηθούν

Κακά τα νέα για τα νυχτοπούλια ανάμεσά μας: Έρευνα διαπίστωσε ότι όσο αργούν να κοιμηθούν το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο όσοι αργούν να κοιμηθούν
Όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, και ξυπνούν επίσης αργά το πρωί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους προτιμούν να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν με το πρώτο φως του ήλιου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chronobiology International

Στοιχεία περισσότερων από πεντακοσίων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στην UK Biobank Study μελετήθηκαν από την επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Northwestern και Σάρρεϊ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «νυχτερινοί» τύποι είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, 50.000 άτομα, βάσει του δείγματος, ήταν πιθανότερο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 6,5 ετών της μελέτης.

Οι 433.268 συμμετέχοντες ήταν από 38 έως 73 ετών και είχαν χωριστεί στις εξής ομάδες: ξεκάθαρα πρωινοί τύποι, μετρίως πρωινοί, μετρίως βραδινοί τύποι ή ξεκάθαρα νυχτόβιοι.

Παλαιότερες μελέτες επί του θέματος είχαν επικεντρωθεί στα υψηλότερα ποσοστά μεταβολικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που μελετά τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ερευνητές συνεκτίμησαν τα αναμενόμενα προβλήματα υγείας των νυχτόβιων και ο κατά 10% αυξημένος κίνδυνος θανάτου εξακολουθούσε να ισχύει. Εξάλλου, τα άτομα που ξενυχτούσαν έτειναν να έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, ψυχολογικών διαταραχών και νευρολογικών διαταραχών.

«Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε. Πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους νυχτερινούς τύπους να κρατούν το βιολογικό ρολόι τους συγχρονισμένο με την ανατολή και δύση του ηλίου», λέει ο Μαλκομ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϊ.

Και η Δρ Κρίστεν Κνουστον, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και συγγραφέας της μελέτης, συμπληρώνει ότι «ενδεχομένως τα άτομα που μένουν ξύπνια ως αργά να έχουν βιολογικό ρολόι που δεν συγχρονίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον. Ενδεχομένως να πρόκειται και για ψυχολογικό στρες, κατανάλωση τροφής σε λάθος ώρες για το σώμα, ανεπαρκή σωματική άσκηση, ανεπάρκεια ύπνου, ή ίσως ακόμα κατανάλωση φαρμάκων και αλκοόλ. Μιλάμε για ένα σύνολο ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ξενύχτι».

Πηγή: In.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v