ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες έχουν πιο συχνά πονοκέφαλο;

Υπάρχει λόγος που οι γυναίκες ταλαιπωρούνται πολύ συχνότερα από πονοκεφάλους απ’ ό,τι οι άνδρες, λέει νέα επιστημονική έρευνα.

Γιατί οι γυναίκες έχουν πιο συχνά πονοκέφαλο;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι γυναίκες υποφέρουν πολύ περισσότερο από πονοκεφάλους, σε σχέση με τους άνδρες; Η απάντηση βρίσκεται (όπως και για πολλά άλλα πράγματα) στις ορμόνες μας –και συγκεκριμένα στις διακυμάνσεις τους.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα ούρων 114 γυναικών με ημικρανίες και 233 γυναικών χωρίς, μέσης ηλικίας 47 ετών. Τα επίπεδα οιστρογόνων σε όσες είχαν ημικρανίες μειώνονταν 40% τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση σε σύγκριση με ποσοστό 30% σε όσες δεν είχαν ημικρανία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Nanette Santoro, οι ανδρικές ορμόνες δεν παρουσιάζουν αντίστοιχες διακυμάνσεις, πράγμα που πιθανότατα εξηγεί το γιατί οι γυναίκες υποφέρουν πολύ συχνότερα από πονοκεφάλους.

Πηγές: Time.com και Iatronet.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v