Πέντε σημαντικές αλλαγές για καλύτερη υγεία

Θέλετε να είστε πιο υγιείς; Και ποιος δεν θέλει. Ιδού πέντε αλλαγές και σημαντικές αποφάσεις που οφείλετε να πάρετε για να τα καταφέρετε.
Πέντε σημαντικές αλλαγές για καλύτερη υγεία
Καλύτερη υγεία. Μια έννοια γενική, τη σημασία της οποίας ακόμα και οι λιγότερο εξοικειωμένοι με πολύπλοκους ιατρικούς όρους μπορούν να καταλάβουν. Η «καλύτερη υγεία» δεν φτιάχνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Συνήθως απαιτεί αλλαγές, μικρές και μεγάλες, στον τρόπο ζωής, ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς και ορισμένη πειθαρχία.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε πέντε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να είστε και να νοιώθετε περισσότερο υγιείς, μέρα με τη μέρα.

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε
Απλό, αλλά αρκετά δύσκολο στην εφαρμογή. Το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι να συνειδητοποιήσετε πως έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τη ζωή σας, απλώς και μόνο αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε. Όλοι μας έχουμε την ικανότητα να διαλέξουμε μονοπάτι, να φτάσουμε στους στόχους μας και να «στήσουμε» την καλύτερη δυνατή ζωή. Η πραγματική πρόκληση είναι να πιστέψουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Παρατηρήστε λοιπόν προσεκτικά πώς τα συναισθήματα και η συμπεριφορά σας επηρεάζουν την υγεία σας. Μήπως «ταΐζετε» πέρα από την πείνα σας και τα συναισθήματά σας; Δείτε ποιες συμπεριφορές σας είναι αυτό-καταστροφικές και περιορίστε τις στο ελάχιστο.

Κάντε υγιεινότερες επιλογές
Αδειάστε το ψυγείο σας από οποιαδήποτε «σαβούρα» και αφήστε χώρο για φρούτα και λαχανικά με θρεπτικά συστατικά, άπαχη πρωτεΐνη όπως κρέας, ψάρι και κοτόπουλο, αυγά και προϊόντα ολικής άλεσης. Ξεκινήστε να προγραμματίζετε υγιεινά γεύματα για την εβδομάδα και με βάση αυτά «ενισχύστε» το ψυγείο σας με υγιεινά υλικά για να τα ετοιμάζετε. Συσκευάστε επίσης ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, καροτάκια και γιαούρτι για τις περιόδους που είστε στο τρέξιμο και δεν προλαβαίνετε να φάτε ένα κανονικό γεύμα.

Δεν μπορείτε να κάνετε όλα τα παραπάνω; Τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή χωρίς υπερβολές. Κάποια στιγμή, θα μπορείτε να την συνεχίσετε χωρίς την καθοδήγησή του.

Κουνηθείτε!
Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε θερμίδες και κατ’ επέκταση λίπος. Σας αρέσει κάποιο άθλημα; Ξεκινήστε να ασχολείστε με αυτό κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα, όχι απαραιτήτως κάθε μέρα. Σας αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα; Γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο και συμμετέχετε σε αυτά. Θέλετε να δείτε σύντομα αποτελέσματα στο σώμα σας; Ξεκινήστε κάποιο πρόγραμμα αντιστάσεων με την καθοδήγηση ενός personal trainer. Θέλετε να βελτιώσετε την αντοχή σας; Επισκεφθείτε το κοντινότερο στάδιο/άλσος και ξεκινήστε χαλαρά τρέξιμο ή ποδήλατο. Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό και βαριέστε θανάσιμα, το πρώτο βήμα που θα κάνετε είναι και το σημαντικότερο.

Κόψτε το κάπνισμα
Τι είναι αυτό που περιέχει ασετόν –αυτό με το οποίο οι γυναίκες ξεβάφουν τα νύχια, κάδμιο –υλικό που χρησιμοποιείται και στην κατασκευή μπαταριών, μονοξείδιο του άνθρακα –το δηλητηριώδες αέριο που βγάζει η εξάτμιση του αυτοκινήτου και διαλυτικά βαφών και καυσίμων; Σωστά μαντέψατε όσο διαβάζατε αυτές τις γραμμές, ρουφώντας άλλη μια «τζούρα» από τα παραπάνω υλικά, τα οποία μαζί με άλλα 4.000 περίπου ανάλογης ωφέλειας συστατικά συναποτελούν το τσιγάρο. Ίσως η φράση «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» να σας φαίνεται σαν ξεθυμασμένο ανέκδοτο τυπωμένο στο κάτω μέρος ενός πακέτου, αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι γνωρίζουμε ότι το τσιγάρο είναι μια αυτοκαταστροφική συνήθεια.

Δυσκολεύεστε να το κόψετε; Δείτε εδώεδώ και εδώ μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε και να αλλάξετε τη ζωή σας.

Δώστε τέλος στο στρες
Όλοι μας βιώνουμε, λίγο-πολύ, καταστάσεις γεμάτες στρες στην καθημερινότητά μας. Ενώ όμως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι καλά προσαρμοσμένος ώστε να αντιμετωπίζει το βραχυπρόθεσμο άγχος, όταν αυτό μας κρατά σε κατάσταση «συναγερμού» για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας καθιστά αυτόματα ευάλωτους σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Καρδιοπάθειες, άσθμα, παχυσαρκία και διαβήτης είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις του έντονου στρες στην υγεία μας (δείτε εδώ περισσότερα για να… πειστείτε) Είναι προφανές ότι το στρες σας κάνει κακό, επομένως μια ακόμα απόφαση που οφείλετε να πάρετε για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι – τουλάχιστον – να το μειώσετε. Δείτε εδώ πως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v