Πόση ώρα την ημέρα κάνει καλό να είστε όρθιοι;

Η επιστήμη έβαλε την καθιστική μας ζωή στο μικροσκόπιο και κατέληξε πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να περνάμε όρθιοι για να βελτιώσουμε την υγεία μας.
Πόση ώρα την ημέρα κάνει καλό να είστε όρθιοι;
Το ότι η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά τον οργανισμό μας το γνωρίζαμε ήδη. Τώρα, νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει ακριβώς για πόση ώρα την ημέρα θα πρέπει να εγκαταλείπουμε την καρέκλα μας για να επανορθώσουμε τη ζημιά.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου στο European Heart Journal, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο μόλις ώρες την ημέρα να στεκόμαστε ή να κινούμαστε είναι αρκετές για να έχουμε πραγματικά θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν με ανιχνευτές κίνησης 782 άνδρες και γυναίκες επί επτά συνεχόμενα 24ωρα. Οι ανιχνευτές κατέγραφαν πόσες ώρες την ημέρα οι συμμετέχοντες κάθονταν, κινούνταν, ήταν ξαπλωμένοι, κοιμόντουσαν ή στέκονταν όρθιοι. Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης δείγματα αίματος και άλλες ιατρικές εξετάσεις.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που κατέγραψαν οι ανιχνευτές, οι επιστήμονες εφάρμοσαν ένα μαθηματικό τύπο για να υπολογίσουν πόσος χρόνος καθεμιάς από αυτές τις δραστηριότητες θα χρειαζόταν για να επηρεάσει την υγεία των συμμετεχόντων. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι δύο ώρες ορθοστασίας την ημέρα συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα σακχάρων στο αίμα (μειωμένα κατά 2%) και χαμηλότερα τριγλυκερίδια (μειωμένα κατά 11%). Τα επίπεδα χοληστερόλης εμφάνιζαν επίσης καλυτέρευση.

Πηγή: Time.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v