Γιατί δεν χάνω το λίπος από την κοιλιά;

Δυσκολεύεστε να χάσετε το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς; Δείτε τι μπορεί να φταίει και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.
Γιατί δεν χάνω το λίπος από την κοιλιά;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από τα πιο επίμονα σημεία λίπους στο σώμα είναι η περιοχή της κοιλιάς. Λίγο η κακή διατροφή, λίγο η καθιστική ζωή λίγο και τα γονίδια είναι μεταξύ άλλων κάποιοι από τους παράγοντες που ευθύνονται για την συσσώρευση λίπους στην περιοχή, αλλά και την δυσκολία στη μείωσή του.

Συγκεκριμένα όμως, τι είναι αυτό που φταίει και αδυνατούμε να χάσουμε εύκολα πόντους από το «σωσίβιο»;

Ου γαρ έρχεται μόνο
Όσο γερνάμε, το σώμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον παίρνει και χάνει βάρος. Τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται και κατ’ επέκταση ο αριθμός των θερμίδων που το σώμα χρειάζεται για να λειτουργήσει. Οι γυναίκες συγκεκριμένα, λόγω εμμηνόπαυσης, έχουν μεγαλύτερη τάση να πάρουν λίπος στην κοιλιά μιας και μειώνεται η παραγωγή ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Στους άνδρες αντίστοιχα, με την πάροδο των χρόνων μειώνεται η έκκριση τεστοστερόνης, ορμόνη που μεταξύ άλλων έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Λάθος γυμναστική
Η αερόβια είναι εξαιρετική για την καρδιά, όμως από μόνη της δεν θα κάνει και πολλά πράγματα για να μειώσει την περιφέρειά σας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται συνδυασμός από άσκηση ενδυνάμωσης και αερόβια. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη αυξάνουν την μυϊκή μάζα και «ξυπνούν» το σώμα ώστε να κάψει περισσότερο λίπος. Ιδανικά, προσπαθήστε να κάνετε 250 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 125 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση, συνολικά, ανά εβδομάδα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα
Προϊόντα από επεξεργασμένους σπόρους όπως το λευκό ψωμί, τα κράκερ και τα πατατάκια, καθώς επίσης και τα επεξεργασμένα σάκχαρα που βρίσκονται σε αναψυκτικά και γλυκά, αυξάνουν τις φλεγμονές στο σώμα και κατ’ επέκταση ενθαρρύνουν την συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης διαθέτουν γενναίες δόσεις αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές και μειώνουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Λάθος λιπαρά
Το σώμα δεν αντιδρά το ίδιο σε όλα τα είδη λιπαρών. Έρευνες έχουν κατά καιρούς συνδέσει τις μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών (αυτά που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά) με αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Από την άλλη, τα μονοακόρεστα λιπαρά (αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο) και συγκεκριμένοι τύποι πολυακορεστων λιπαρών (κυρίως ωμέγα-3 από ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια όπως ο σολομός) έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και σε φυσιολογικές ποσότητες μπορούν να οφελήσουν το σώμα.

Λάθος ασκήσεις
Καλά τα ροκανίσματα, όμως φτάνει πια. Αν έχετε καταφέρει να «ρίξετε» την κοιλιά σας, τότε τα ροκανίσματα δεν θα είναι αυτά που θα σας κάνουν από μόνα τους να αποκτήσετε το πολυπόθητο six pack. Στοχευμένη απώλεια λίπους δεν υπάρχει, επομένως ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα και επικεντρώνονται στους μύες του κορμού (κοιλιακοί, ραχιαίοι, καμπτήρες λεκάνης, λοξός κοιλιακός) είναι ό,τι πρέπει. Οι ασκήσεις αυτές επιστρατεύουν περισσότερους μύες και άρα δαπανούν περισσότερες θερμίδες κατά την εκτέλεσή τους. Σκεφτείτε σανίδες κοιλιακών, woodchopers στην τροχαλία και άρσεις ποδιών στο μονόζυγο.

Άγχος και στρες
Λογαριασμοί, κρίση, εφορία, Μνημόνια, οικογενειακές υποχρεώσεις. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που σας προκαλεί στρες, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα σας δυσκολέψει στο να χάσετε βάρος, ιδιαίτερα από την περιφέρεια. Επίσης, το στρες αυξάνει τη… λιγούρα για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες, ενώ παράλληλα οδηγεί στην έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία ενδεχομένως να συμβάλλει στην συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση των λιποκυττάρων.

Σωματότυπος- μήλο
Αν έχετε την τάση να παίρνετε λίπος στην περιοχή της περιφέρειας και όχι στους γοφούς ή τους μηρούς, τότε το σώμα σας έχει τον λεγόμενο σωματότυπο «μήλο». Αυτή η γενετική προδιάθεση, δυστυχώς, κάνει την μείωση του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς δύσκολη, όμως όχι και αδύνατη.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v