Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Το ξέρουμε, τα έχετε ξανακούσει. Το ξέρουμε, ένα τσιγάρο τραβιέται όλες τις ώρες. Το ξέρουμε, «λίγες απολαύσεις αξίζουν τον κόπο» σ’ αυτή την ζωή. Το κάπνισμα δεν είναι μία από αυτές. Εσείς το ξέρετε; Πάρτε συμβουλές για να κόψετε το τσιγάρο και να… ξανα-αναπνεύσετε.
Πώς να κόψετε το κάπνισμα
του Γιώργου Κόκουβα

Τι είναι αυτό που περιέχει ασετόν –αυτό με το οποίο οι γυναίκες ξεβάφουν τα νύχια, κάδμιο –υλικό που χρησιμοποιείται και στην κατασκευή μπαταριών, μονοξείδιο του άνθρακα –το δηλητηριώδες αέριο που βγάζει η εξάτμιση του αυτοκινήτου και διαλυτικά βαφών και καυσίμων; Σωστά μαντέψατε όσο διαβάζατε αυτές τις γραμμές, ρουφώντας άλλη μια «τζούρα» από τα παραπάνω υλικά, τα οποία μαζί με άλλα 4.000 περίπου ανάλογης ωφέλειας συστατικά συναποτελούν το τσιγάρο.

Ίσως η φράση «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» να σας φαίνεται σαν ξεθυμασμένο ανέκδοτο τυπωμένο στο κάτω μέρος ενός πακέτου, αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι γνωρίζουμε ότι το τσιγάρο είναι μια αυτοκαταστροφική συνήθεια. Αυτό που αντιτάσσουν οι περισσότεροι καπνιστές ως αντεπιχείρημα είναι πως η απόλαυση που τους δίνει υπερκαλύπτει την βλαπτικότητα, πως είναι η μόνη απόλαυση που τους έχει απομείνει σε τέτοιους δύσκολους καιρούς και πως, στο κάτω-κάτω, δικός τους είναι ο οργανισμός, δικαίωμά τους να τον καταστρέφουν. Άλλωστε οι «θεωρίες συνομωσίας» για τους επερχόμενους καρκίνους μοιάζουν τόσο μακρινές απειλές.

Ας πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους. Το κάπνισμα είναι, εκτός από μία άχρηστη συνήθεια, η μόνη απόλαυση της οποίας είναι η εξάρτηση όπως αυτή των ναρκωτικών ουσιών, βλαπτική όχι μόνο για τους καπνιστές αλλά και για τους γύρω τους, που ανέχονται τα παθητικά «οφέλη» του καπνού τους. Υπάρχει ασφαλώς και η άλλη κατηγορία καπνιστών: Αυτοί που θέλουν να το κόψουν, αλλά –πιστεύουν ότι- δεν μπορούν. Διαβάστε παρακάτω στοιχεία και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την μεγάλη απόφαση και απομακρύνετε μόνιμα το τασάκι από το non-smoking τραπέζι σας.

Γιατί να κόψω το κάπνισμα;

Για τον εξής διττό –και απλό- λόγο: Γιατί αν το συνεχίσετε κινδυνεύετε από τα προβλήματα υγείας που αναφέρονται παρακάτω, ενώ αν το κόψετε κερδίζετε τα οφέλη που επίσης αναφέρονται παρακάτω.

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος
- Πολλές μορφές καρκίνου συνδέονται με το κάπνισμα. Σε πολλές περιπτώσεις καρκίνων μάλιστα, το τσιγάρο αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Ο καρκίνος του πνεύμονα, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης είναι μερικοί από αυτούς.
- Αυξάνονται οι πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφυσήματος.
- Οι αισθητικές συνέπειες δεν είναι λίγες: Η υγιεινή του στόματος χαρακτηρίζεται από άσχημη αναπνοή και αλλαγή του χρώματος των μερών του στόματος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιταχύνεται η γήρανση του δέρματος.
- Οικονομικές συνέπειες: Ο μέσος όρος εξόδων για έναν τακτικό καπνιστή είναι μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Φανταστείτε πόσα θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά τα χρήματα: Από αποπληρωμή χρεών μέχρι… βασιλικές διακοπές.
- Παθήσεις με λιγότερες –αλλά υπαρκτές- πιθανότητες που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα περιλαμβάνουν διατάραξη της όρασης, φαρυγγίτιδα, αλλοίωση της γεύσης, ζαλάδες, δυσκοιλιότητα, μείωση αντοχής κ.α.
- Η εξάρτηση είναι η άσχημη κατάσταση στην οποία είναι αναγκασμένος να ζει κατ’ επιλογή ένας καπνιστής. Σε αυτό ευθύνεται η νικοτίνη που περιέχεται στο τσιγάρο και είναι άκρως εθιστική.
- Ταυτόχρονα, η πίσσα στοιβάζεται στα τοιχώματα των βρόγχων, καίγοντας τα ειδικά τοιχώματα που συγκρατούν επικίνδυνες ουσίες για να μην εισέλθουν στους πνεύμονες.

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος
«Άντε και το κόψαμε το τσιγάρο. Τι αποτελέσματα θα δούμε;», θα ρωτήσετε, για να λάβετε την –πιο συγκεκριμένη δεν γίνεται- απάντηση από την Αμερικανική Εταιρία για τον Καρκίνο:

- Μέσα σε 20 λεπτά από την στιγμή που θα σταματήσετε να καπνίζετε, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και πέφτουν οι σφυγμοί σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Μέσα σε 12 ώρες, το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε κανονικά επίπεδα.
- Μέσα σε 3 μήνες, το κυκλοφορικό σύστημα και η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνονται.
- Μέσα σε 9 μήνες, υπάρχει ήδη εμφανής μείωση του βήχα και της «κομμένης αναπνοής».
- Μέσα σε έναν χρόνο, οι πιθανότητες για καρδιαγγειακή ασθένεια μειώνονται στο μισό.
- Μέσα σε 5 χρόνια, η πιθανότητα εμφράγματος γίνεται ίση με τους μη καπνιστές και ο κίνδυνος για πολλές μορφές καρκίνου (της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης και της μήτρας) μειώνεται σημαντικά.
- Μέσα σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος του καρκίνου των πνευμόνων μειώνεται στο μισό, ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες καρκίνου στον λάρυγγα και στο πάγκρεας.
- Μέσα σε 15 χρόνια, οι πιθανότητες για καρδιαγγειακή ασθένεια πέφτει στα επίπεδα ενός μη καπνιστή.

Επιπλέον λόγος για να κόψετε το κάπνισμα: Η αποδοχή από την ερευνητική κοινότητα ότι το τσιγάρο είναι μια συνήθεια του 20ου αιώνα που φθίνει οδήγησε στην επισήμανση του διαγράμματος που μπορείτε να δείτε εδώ, το οποίο προβλέπει ότι μέχρι το 2040 το κάπνισμα δεν θα υπάρχει πια. Γιατί να μην το ξεφορτωθούμε μια ώρα νωρίτερα;

Πώς να κόψετε το τσιγάρο

Ο πρώτος και πιο απλός τρόπος είναι η σοβαρή απόφαση που θα πάρετε να βγάλετε το κάπνισμα από την ζωή σας. Το σημαντικότερο είναι να θέλετε να το κόψετε, διαφορετικά θα επιστρέφετε με την πρώτη αφορμή στο περίπτερο για ένα ακόμη πακέτο. Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής χωρίς βοήθεια από κανέναν άλλο είναι η γνωστή «διακοπή-μαχαίρι» αλλά και η σταδιακή μείωση των τσιγάρων ανά ημέρα.

Ωστόσο, επειδή λίγοι καταφέρνουν να μείνουν μακριά από το τασάκι τους για πολύ, δεν είναι καθόλου άσχημη ή ντροπιαστική ιδέα να αναζητήσετε βοήθεια. Αυτό γίνεται θεσμικά, στα Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος που έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς για ενημέρωση και χορήγηση βοήθειας σε μεγάλα ιατρικά κέντρα της χώρας. Δείτε τον κατάλογο και τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους στο site της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και ενημερωθείτε περισσότερο στο σχετικό δημοσίευμα του iatronet.gr

Τα patches νικοτίνης είναι ένα από τα διαθέσιμα βοηθητικά μέσα για την διακοπή του καπνίσματος, καθώς χορηγούν την νικοτίνη στην οποία είναι εθισμένοι οι καπνιστές χωρίς όμως τις αρνητικές επιπτώσεις της απορρόφησής της. Άλλο ένα βοηθητικό μέσο είναι η… τσίχλα.

Μερικά από τα υποκατάστατα του τσιγάρου που μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που ωστόσο δεν θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα από τα επίσημα βοηθήματα της διακοπής. Άλλη μια εναλλακτική λύση για τους καπνιστές είναι το μάσημα sticks κανέλλας ή οδοντογλυφίδων με γεύση κανέλλας.

Τέλος, οι εναλλακτικές προσεγγίσεις του βελονισμού και της αρωματοθεραπείας θεωρούνται επίσης μέθοδοι που βοηθούν στο να γίνει το τσιγάρο παρελθόν από την ζωή σας. Μάθετε περισσότερα για τις εναλλακτικές θεραπείες σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v