Πώς να κόψω το κάπνισμα εύκολα;

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να το αποφασίσετε. Τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι –ειδικά αν εφαρμόσετε τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε για να κόψετε το κάπνισμα.
Πώς να κόψω το κάπνισμα εύκολα;
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες που έχουν ακουστεί ποτέ στον μάταιο ετούτο κόσμο, λέει πως «δεν υπάρχει ‘δεν μπορώ’. ‘Δεν θέλω’ υπάρχει μόνο». Αν δεν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, δεν θα το κόψετε ποτέ. Αν, τώρα, θέλετε όντως να το κόψετε, υπάρχουν τρόποι που πηγαίνουν το άλλο γνωστό κλισέ (θέληση να υπάρχει και όλα τα άλλα γίνονται) ένα βήμα παραπέρα.

«Γεμίστε» το πρόγραμμά σας

Όσο παράξενο και αν φαίνεται εκ πρώτης, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές που δοκιμάζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι οι δύο περίπου κενές ώρες που μένουν στο εικοσιτετράωρό τους χωρίς το τσιγάρο. Αν αθροίσουμε τα πεντάλεπτα διαλείμματα για τσιγάρο που κάνει ένας καπνιστής ο οποίος καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, το σύνολο του χρόνου που γεμίζουμε με νικοτίνη είναι δύο ώρες την ημέρα. Τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες, φροντίστε να γεμίσετε το πρόγραμμά σας με δραστηριότητες που είτε σας ευχαριστούν (π.χ. να βλέπετε φίλους) είτε δεν μπορούν να συνδυαστούν με κάπνισμα (π.χ. θέατρο, κολύμπι, σινεμά).

Ασκηθείτε

Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική άσκηση βοηθά τους καπνιστές να πουν αντίο στο τσιγάρο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Exeter, βρήκαν ότι η άσκηση μειώνει δραστικά την έντονη επιθυμία για νικοτίνη (αυτή που διακατέχει τους καπνιστές που προσπαθούν να απέχουν) και ως εκ τούτου, αποτελεί πρώτης τάξεως λύση «της στιγμής», εκείνης δηλαδή της στιγμής που ονειρεύεστε το «τσαφ» του αναπτήρα. Η έρευνα, μάλιστα, κατονομάζει το τρέξιμο ή το ποδήλατο ως ιδανικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Shape, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και η άρση βαρών είναι αποτελεσματικός σύμμαχος των καπνιστών που προσπαθούν να το κόψουν. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε οι συμμετέχοντες έκαναν δύο ώρες την ημέρα ασκήσεις με βάρη επί δώδεκα εβδομάδες, παράλληλα με την γενικότερη προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο στόχος έγινε πιο εύκολα εφικτός, σε σχέση με όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να συμμετέχουν στον συγκεκριμένο τύπο άσκησης.

Βάλτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Είναι οι απόλυτοι σύμμαχοι του οργανισμού μας σε τόσο πολλά πράγματα (από την δίαιτα μέχρι την ενίσχυση της μνήμης) που δεν θα μπορούσαν να μην είναι χρήσιμοι και για τους καπνιστές. Σε έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Buffalo, περίπου χίλιοι καπνιστές (25 ετών και άνω) κλήθηκαν να καταγράψουν πόσα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν και πόσα τσιγάρα κάπνιζαν κάθε μήνα, επί ένα χρόνο. Οι ερευνητές που μελέτησαν τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μακριά απ’ τον καπνό για έναν ολόκληρο μήνα. Επίσης, βρέθηκε πως όσο πιο αυξημένη ήταν η κατανάλωση υγιεινών τροφών, τόσο πιο αργά μέσα στη μέρα άναβε ο συμμετέχων το πρώτο του τσιγάρο.

Κοιμηθείτε καλά

Άλλος ένας σύμμαχος του οργανισμού μας, ο ύπνος είναι πολύ πιθανό να διαταραχθεί τις πρώτες μέρες που θα προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Επειδή θα είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να ανάψετε ένα τσιγάρο την τέταρτη φορά που θα ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας επειδή ο οργανισμός σας «ζητάει» νικοτίνη, φροντίστε να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν πιο κατάλληλες συνθήκες για τον ύπνο σας κάθε μέρα από το απόγευμα: Αποφύγετε την έντονη πνευματική εργασία και τις «δύσκολες» συζητήσεις, μην πίνετε καφέ ή αναψυκτικά με καφεΐνη και αποφύγετε πάση θυσία το αλκοόλ (που ούτως ή άλλως πάει πακέτο με την επιθυμία για τσιγάρο, πέραν του ότι διαταράσσει τον ύπνο σας). Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα πριν κοιμηθείτε, κάντε ένα ζεστό μπάνιο και διαβάστε ένα καλό βιβλίο.

Δοκιμάστε τον βελονισμό

Αν παρά το γεγονός ότι ακολουθείτε όλες τις παραπάνω συμβουλές, η προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα μόνοι σας στέφεται με απόλυτη αποτυχία (και είστε βέβαιοι ότι θέλετε πραγματικά να το κόψετε, και δεν σαμποτάρετε οι ίδιοι τον εαυτό σας) δοκιμάστε και την εναλλακτική θεραπεία που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους επίδοξους πρώην καπνιστές της δύσης. Τα θετικά της αποτελέσματα στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος επιβεβαιώνουν και οι επίσημες έρευνες, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine. Σύμφωνα με αυτήν, οι συμβατικές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος (όπως η συμβουλευτική και οι προτεινόμενες από τους ειδικούς θεραπείες) πρέπει να είναι οι πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αλλά όταν εκείνες αποτυγχάνουν, ο βελονισμός μπορεί να κάνει θαύματα.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v