5+5 λόγοι γιατί (δεν) πρέπει να πίνετε καφέ

Συγκεντρώσαμε 5+5 λόγους γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να πείτε «όχι» στην αγαπημένη σας συνήθεια, με την οποία ξεκινάτε κάθε μέρα.
5+5 λόγοι γιατί (δεν) πρέπει να πίνετε καφέ
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που μας προτείνουν να αντικαταστήσουμε τον καφέ με κάποιο άλλο ρόφημα όπως τσάι ή φυσικό χυμό, για να «παίρνουμε βιταμίνες». Είναι όντως τόσο επικίνδυνος ο καφές για την υγεία μας ώστε να πρέπει να «κόψουμε» την αγαπημένη μας συνήθεια;

Εάν ξυπνάτε το πρωί και ο οργανισμός σας ζητά απεγνωσμένα έστω μια σταγόνα καφέ, μην του τον στερείτε διότι αυτό το ρόφημα έχει και τα οφέλη του. Άλλωστε όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι, απολαμβάνοντας 1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα δεν βλάπτεται η υγεία ενώ αντίθετα όταν υπερβαίνουμε τα 3 ποτήρια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να συνοδεύουν την κατανάλωσή του.

Δείτε τους 5 λόγους γιατί αξίζει να πιείτε καφέ χωρίς τύψεις:

Λόγος #1. Ο καφές είναι διεγερτικός. Ίσως είναι το πιο «γνωστό» όφελος του καφέ επειδή τι άλλο αν όχι καφές μπορεί να μας ξυπνήσει το πρωί; Το αρωματικό ρόφημα θέτει σε εγρήγορση τον οργανισμό και με αυτό τον τρόπο βελτιώνει την πνευματική απόδοση. Η καφεΐνη βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγικότητα του οργανισμού. Επίσης η διεγερτική δράση της καφεΐνης στο νευρικό σύστημα βοηθάει στο να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε γρηγορότερα. Ο πρωινός καφές στη δουλειά επιβάλλεται!

Λόγος #2. Ο καφές «ανανεώνει» τον οργανισμό. Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας διότι μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται κατά την οξείδωση των τροφών και εμπλέκονται σε διάφορες διαδικασίες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, οι φλεγμονές, ακόμα και η γήρανση του δέρματος. Όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες, 1-2 κούπες καφέ βοηθάνε στο να είμαστε νέοι και υγιείς.

Λόγος #3. Ο καφές ανεβάζει τη διάθεση. Το άρωμα του καφέ βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους το οποίο προκαλείται από την αϋπνία. Μία κούπα καφέ δρα ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Το συστατικό που ευθύνεται για αυτό βρίσκεται στα μόρια της καφεΐνης, τα οποία συνδέονται με εγκεφαλικά κύτταρα, ενεργοποιώντας τους νευροδιαβιβαστές, που ακολούθως απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μας χαλούν την διάθεση.

Λόγος #4. Ο καφές βοηθά στο αδυνάτισμα. Επειδή ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενέργεια και την τόνωση σε άτομα που ακολουθούν διατροφή απώλειας βάρους. Ο σκέτος καφές δεν έχει καθόλου θερμίδες, ούτε λιπαρά, για αυτό κυρίως τον λόγο μπορεί άνετα να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή διαιτώμενων και μη, δεδομένου φυσικά ότι βρίσκεται στα πλαίσια της ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης (μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα).

Λόγος #5. Ο καφές αυξάνει τη λίμπιντο. Το αρωματικό ρόφημα διεγείρει εκείνο το μέρος του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την σεξουαλική έλξη. Όπως ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες, ο καφές αυξάνει τη λίμπιντο όχι μόνο στους άντρες αλλά και στις γυναίκες. Υπό την επήρεια της καφεΐνης αυξάνεται η συχνότητα επαναλήψεων των σεξουαλικών επαφών. Επισήμανση: μην το παρακάνετε διότι η κατανάλωση του καφέ αποκλειστικά και μόνο σε μικρές ποσότητες μπορεί να ανεβάσει την σεξουαλικότητα.

Παρακάτω δείτε 5 λόγους γιατί αξίζει να πείτε «όχι» στον καφέ:

Λόγος #1. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί ταχυκαρδίες, ανησυχίες και έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Αυξάνοντας το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ωστόσο αυτό ισχύει κυρίως για τον στιγμιαίο καφέ και όχι για τον καφέ φίλτρου.

Λόγος #2
. Ο καφές, ακόμα κι ο ντεκαφεϊνέ, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία επιφέρει πήξη του αίματος. Επομένως, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θρομβώσεις.

Λόγος #3
. Ο καφές προκαλεί αϋπνίες. Όπως αναφέρθηκε και πριν, ο καφές διεγείρει το νευρικό σύστημα και με αυτό τον τρόπο μας βοηθά να ξυπνήσουμε. Όμως η κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα και αϋπνίες. Για αυτόν τον λόγο αξίζει να μειώσετε την κατανάλωση του καφέ τις απογευματινές ώρες, και καλύτερα να τον αποφεύγετε τελείως το βράδυ. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι έχουν «ανοσία» στην καφεΐνη έτσι ώστε μια κούπα καφέ μπορεί να τους κάνει να κοιμούνται σαν μωρά.

Λόγος #4. Ο καφές κάνει τα δόντια κίτρινα. Αν το έχετε παρατηρήσει ποτέ, οι μεγάλοι λάτρεις του καφέ έχουν κίτρινα δόντια. Οι χρωστικές ουσίες από τον καφέ «συμβάλλουν» σημαντικά στο κιτρίνισμα των δοντιών ενώ η ζάχαρη (εάν πίνετε τον καφέ σας με ζάχαρη) δημιουργεί επίχρισμα, αποτελούμενο από μικρόβια.

Λόγος #5. Αυξάνει τον κίνδυνο για αρθριτικά (κυρίως ο άφιλτρος καφές) όπως και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ένα μέρος του ασβεστίου αποβάλλεται στα ούρα λόγω του καφέ. Τα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, δεν δημιουργούν πρόβλημα, αρκεί να καταναλώνονται 1-2 ποτήρια γάλα την ημέρα αντίστοιχα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v