ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ο ελληνικός καφές ίσως είναι μυστικό μακροζωίας

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία αποφάνθηκε ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Ο ελληνικός καφές ίσως είναι μυστικό μακροζωίας

Το μυστικό της μακροζωίας ενδέχεται να κρύβεται στο φλιτζάνι του καφέ μας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία –το νησί με τους μακροβιότερους κατοίκους στον κόσμο.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής των Γεράσιμο Σιάσο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μελέτησε μια ομάδα 142 Ικαριωτών (71 γυναίκες και 71 άνδρες) οι οποίοι ήταν πάνω από 65 ετών. Οι συμμετέχοντες πέρασαν μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις (για διαβήτη και αρτηριακή πίεση) και εν συνεχεία ερωτήθηκαν για τις καθημερινές τους συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση καφέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τουλάχιστον το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν σε καθημερινή βάση ελληνικό καφέ, και είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από εκείνους που έπιναν άλλα είδη καφέ. Τα ενδοθήλια είναι ένα στρώμα κυττάρων το οποίο πλαισιώνει τα αιμοφόρα αγγεία, και το οποίο φθείρεται με την ηλικία.

Οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους στον καφέ, λόγω προηγούμενων ερευνών που είχαν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου -συμπέρασμα που τους έκανε να αναρωτηθούν αν ο καφές θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση και σε άλλες ενδοθηλιακές λειτουργίες.

Πηγή: Medical News Today 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY