Λιγότερες κλινικές εξετάσεις συνιστούν οι ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ

Εννέα μεγάλες ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, συνιστούν να κάνουμε λιγότερες ιατρικές εξετάσεις καθώς συχνά είναι άχρηστες ή ακόμα και επικίνδυνες.
Λιγότερες κλινικές εξετάσεις συνιστούν οι ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ
Έχετε ανάγει τις ιατρικές εξετάσεις σε… συνήθεια; Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας και άλλες επτά επιστημονικές ενώσεις, επαναξιολόγησαν τις 45 συνηθέστερες εξετάσεις και διαδικασίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας προσπαθώντας να προσδιορίσουν την συχνότητα αλλά και την… ματαιότητα τους.

«Οι εξετάσεις αυτές πιθανώς να είναι μάταιες για ασθενείς που διανύουν το τελευταίο στάδιο της ζωής τους, αλλά αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ετησίων δαπανών υγείας στις ΗΠΑ», λένε οι επιστημονικές ενώσεις σε σχετική τους έκθεση. Η καθεμία από αυτές τις ενώσεις μάλιστα, δημοσίευσε πέντε τέτοιες εξετάσεις ή διαδικασίες, στις οποίες γίνεται συνήθως… κατάχρηση από τους ασθενείς.

Στην λίστα αυτών των εξετάσεων είναι, μεταξύ άλλων, το ηλεκτροκαρδιογράφημα (εξέταση ρουτίνας στο πλαίσιο ενός ετήσιου check-up), η μαγνητική τομογραφία (γίνεται συστηματικά όταν ο ασθενής παραπονείται για πόνους στην πλάτη) καθώς και η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία της ιγμορίτιδας (η οποία τις περισσότερες φορές εξομαλύνεται εντός δέκα ημερών). Δείτε τις αναλυτικά εδώ.

«Δεν λέμε πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται ποτέ, απλά ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αναγκαίες και επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να ρωτούν τον γιατρό τους αν όντως είναι ανάγκη να τις κάνουν», λέει η Dr. Christine Cassel, Πρόεδρος του Ιδρύματος πίσω από την πρωτοβουλία «Choosing Wisely».

Το «κόλπο» όπως λέει η ίδια, είναι να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ της υπερβολικής φροντίδας και της κατάλληλης φροντίδας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην σύγχρονη κοινωνία. Η νοοτροπία του «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα περίθαλψης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να μηνυθεί αν κάνει λάθος διάγνωση ή παραλείψει ορισμένες υπηρεσίες.


Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v