Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον εγκέφαλο καθώς και προβλήματα στην μνήμη και την μάθηση, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα.
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο;
Οι επιπλοκές που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην καρδιά και τους πνεύμονες έχουν κατά καιρούς επισημανθεί από πλειάδα ερευνών. Σύμφωνα όμως, με πρόσφατη μελέτη η παρατεταμένη έκθεση σε μολυσμένο αέρας φαίνεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Laura Fonken από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο αέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον εγκέφαλο, τα οποία με την σειρά τους οδηγούν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας για όσους ζουν και εργάζονται στα αστικά κέντρα».

Η Fonken και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν ποντίκια και τα εξέθεσαν για δέκα μήνες (το ήμισυ δηλαδή του προσδόκιμου ζωής τους), έξι ώρες τη μέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, σε μολυσμένα αέρια. Τα αέρια αυτά, ήταν τα ίδια που προκαλούνται από αυτοκίνητα, εργοστάσια και σκόνη και είχαν μέγεθος ίσο με το ένα τριακοστό της ανθρώπινης τρίχας (2,5 μικρόμετρα). Η συγκέντρωση των σωματιδίων «μιμούταν» αυτή στην οποία εκτίθενται οι κάτοικοι μολυσμένων περιοχών.

Μετά από έρευνες στην συμπεριφορά των πειραματόζωων, οι οποίες διήρκεσαν δέκα μήνες και συμπεριλάμβαναν τεστ μάθησης και απομνημόνευσης, τα ποντίκια που εισέπνεαν τον μολυσμένο αέρα είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να θυμηθούν βασικά πράγματα, όπως το πού βρίσκεται η τρύπα διαφυγής από ένα τούνελ. Επίσης, σε ένα άλλο πείραμα, τα «μολυσμένα» τρωκτικά παρουσιάζονταν περισσότερο αγχώδη και με τάσης… κατάθλιψης.

Για να προσδιορίσουν το πώς ακριβώς η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στην μάθηση, την μνήμη και την διάθεση, οι ερευνητές εξέτασαν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου των ποντικιών και διαπίστωσαν σαφείς διαφορές στα φυσικά του χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, παρατηρώντας τους δενδρίτες («αγγελιοφόροι» οι οποίοι μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου) στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε μολυσμένο αέρα, βρήκαν ότι είχαν συρρικνωθεί αρκετά και δεν ήταν τόσο πολύπλοκοι όσο θα έπρεπε. Επίσης, τα ίδια ποντίκια είχαν περισσότερες φλεγμονές στον ιππόκαμπο σε σύγκριση με αυτά που δεν είχαν εκτεθεί σε μολυσμένο αέρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην online έκδοση του περιοδικού Molecular Psychiatry.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v