ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

10 πράγματα που δεν ξέρετε για το μυαλό

Πόσα χρόνια χρειάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να ενηλικιωθεί; Περισσότερα απ’ όσα νομίζετε. Διαβάστε δέκα εκπληκτικές αλήθειες για το πιο… εξελιγμένο πράγμα του μέχρι στιγμής γνωστού σύμπαντος.

10 πράγματα που δεν ξέρετε για το μυαλό

Αν έπρεπε να μαντέψετε πόσα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούμε απλά για να ισορροπήσουμε, ή πόσα χρόνια χρειάζεται το ανθρώπινο μυαλό για να ενηλικιωθεί, είστε βέβαιοι πως θα βρίσκατε την σωστή απάντηση; Η βρετανική Telegraph δημοσίευσε πρόσφατα δέκα αλήθειες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που θα σας εκπλήξουν.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται περί τα είκοσι χρόνια για να ωριμάσει –ή να ενηλικιωθεί, αν προτιμάτε.

Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο εγκέφαλος του μωρού αποκτά 8.000 νέα εγκεφαλικά κύτταρα ανά δευτερόλεπτο.

Τη στιγμή της γέννησης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «το πιο εξελιγμένο πράγμα» στο γνωστό σύμπαν.

Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο της μητέρας τους, λίγες μόνο ώρες μετά τη γέννησή τους.

Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο εγκέφαλος του εμβρύου αντιλαμβάνεται δύο χρώματα, το άσπρο και το μάυρο. Τα μάτια του, όμως, είναι αρκετά ευαίσθητα ώστε να διακρίνουν το αχνό φως που περνά από την κοιλιά της μητέρας τους, άρα το έμβρυο βλέπει.

Ο εγκέφαλος δίνει "εντολή" στα βλέφαρά μας να ανοιγοκλείσουν περίπου 20 φορές το λεπτό. Κάθε ανοιγόκλεισμα διαρκεί περίπου μισό δευτερόλεπτο. Αν τα προσθέσουμε όλα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως περνάμε περισσότερο από μια ώρα την ημέρα στο σκοτάδι.

Κάθε εγκεφαλικό κύτταρο επικοινωνεί, κατά μέσο όρο, με 10.000 άλλα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η ισορροπία και ο έλεγχος των μελών του σώματος είναι τόσο πολύπλοκες διαδικασίες, που η περιοχή του εγκεφάλου η οποία τις διαχειρίζεται περιέχει τόσα εγκεφαλικά κύτταρα όσα ο υπόλοιπος εγκέφαλος συνολικά.

Οι νεαροί δύτες στην Ταϋλάνδη έχουν εξασκήσει τα μάτια τους να εστιάζουν κάτω από το νερό, κάνοντας την ίριδα να συστέλλεται αντί να διαστέλλεται. Όλα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτήν την ικανότητα, αν ξεκινήσουν από μικρή ηλικία.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μία είναι η απόδειξη του «μπορώ»: το «κάνω»"

Marie von Ebner-Eschenbach, Γερμανίδα γνωμικογράφος

 • 1640 - Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ' τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
  1797 - Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
  1913 - Η Κρητική Πολιτεία ενώνεται επισήμως με την Ελλάδα
  1988 - H Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας στο Πακιστάν
  2002 - Δημιουργία της Ελληνικής Βικιπαίδειας
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v