Πείτε "όχι" στο εγκεφαλικό

Ποιες – κακές – συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού; Τι θα πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο ζωής και διατροφής μας; Όσα θα πρέπει να λάβετε υπόψη για να μην κάνετε του… κεφαλιού σας.
Πείτε όχι στο εγκεφαλικό
Αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα στρες, πολλές από τις καθημερινές μας ανθυγιεινές συνήθειες συνδέονται άρρηκτα με παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους, καθώς επίσης και όσοι δεν ασκούνται και κάνουν καθιστική ζωή. Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε μικρές ποσότητες , αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού διαίτερα στις ευπαθείς ηλικίες (40 -60 ετών).

Σύμφωνα με τον Dr. Jill Jenkins, κάνοντας υγιείς επιλογές στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζουμε. Με βασική προτεραιότητα όμως, να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους οι οποίοι θα μπορούν να επιτευχθούν επιφέροντας θετικά αποτελέσματα στην υγεία, αλλά και την ψυχολογία μας.

Βελτιώνοντας την διατροφή μας

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρωση), «καλά» λιπαρά (ωμέγα-3,6,9 από ψάρια) και φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, η κατανάλωση δύο μερίδων από λαχανικά και φρούτα καθημερινά σε συνδυασμό με έναν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μέχρι και 40%.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αντίθετα, καθώς επίσης και ζωικών λιπαρών (κόκκινο κρέας, τυρί, βούτυρο) αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα «Ναι» και τα «Όχι» της διατροφής

Πείτε «Ναι»:
* Στην κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
* Στην κατανάλωση υδατανθράκων όπως πατάτες, καστανό ρύζι, κους κους, μακαρόνια ολικής άλεσης και γλυκοπατάτες.
* Στα κρέατα με χαμηλά λιπαρά, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο λαγός.
* Στα «λιπαρά» ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο γαύρος. Είναι πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά, τα οποία προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.
* Στο γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, καθώς επίσης και στα light τυριά, όπως το cottage cheese.

Πείτε «Όχι»:
*Στην κατανάλωση λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων και τρανς (βούτυρο, μαργαρίνες κτλ.)
* Στο τηγάνισμα. Το ψήσιμο στο φούρνο, στο γκριλ ή στον ατμό είναι πολύ πιο υγιεινό.
* Στην υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και σνακ τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι.
* Στην κατανάλωση αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο (21 μονάδες την εβδομάδα για τους άνδρες – 14 για τις γυναίκες).

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v