Καρκίνος του μαστού και φτώχεια: Μια «θανατηφόρoς» σχέση

Γυναίκες από φτωχές οικογένειες στις οποίες διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την νόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες πάσχουσες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού στην Βαρκελώνη.
Καρκίνος του μαστού και φτώχεια: Μια «θανατηφόρoς» σχέση
Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές έρευνες πάνω στον συσχετισμό μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της επιβίωσης μετά την διάγνωση για καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι οι γυναίκες που στερούνται οικονομικών ανέσεων διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την μάχη με τη νόσο, μέσα σε μια δεκαετία από την διάγνωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαικό Συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού στην Βαρκελώνη, τα ποσοστά επιβίωσης είναι αρκετά μικρότερα για την συγκεκριμένη ομάδα γυναικών ακόμα και αν ληφθούν υπ' όψην οι μετέπειτα συμβουλές και θεραπείες από τους γιατρούς τους.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, μελέτησαν δείγματα από 127 χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού από το 1995 μέχρι το 2005. Όπως ανέφερε η Δρ. Esther Bastiaannet, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου, οι λόγοι για τις ανισορροπίες στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών τάξεων δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, αλλά είναι πολύ πιθανό να ισχύουν και για άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης πρόσθεσε ότι το κάπνισμα και άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Η Δρ. Bastiaannet και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι, όχι μόνο υπήρχε συσχετισμός μεταξύ του μεγέθους του καρκινικού όγκου και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αλλά ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, ο βαθμός και το στάδιο του όγκου, το έτος της διάγνωσης και η θεραπεία, συνέχισε να υπάρχει –στατιστικά τουλάχιστον – άμεση σχέση μεταξύ των ποσοστών επιβίωσης και της οικονομικής κατάστασης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία των ασθενών τόσο για θανάτους από οποιαδήποτε αίτια, όσο και για θανάτους συγκεκριμένα από τον καρκίνο του μαστού. Δέκα χρόνια μετά την διάγνωση, τα γενικά ποσοστά επιβίωσης ήταν 65% για τους ευκατάστατους ασθενείς και 58% για τους φτωχότερους. «Μπορεί η διαφορά των ποσοστών να φαίνεται μικρή, αλλά δεν παύει να είναι σημαντική για την πρόγνωση ασθενών με καρκίνο του μαστού», είπε η Δρ. Bastiaannet, προσθέτοντας ότι οι διαφορές είναι στατιστικά εξίσου πολύ σημαντικές.

Το προχωρημένο στάδιο καρκίνου κατά την διάγνωση (για τις φτωχότερες γυναίκες) εξηγεί μόνο εν μέρει τα μειωμένα ποσοστά επιβίωσής τους μετά από πέντε και δέκα χρόνια, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να τονίζουν πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επιπλέον έρευνες, οι οποίες θα εντοπίσουν τους ακριβείς λόγους των διαφορών αυτών, οι οποίες σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα δεν περιορίζονται στα σύνορα της Ολλανδίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να προεκτείνουμε τα ευρήματά μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν παρόμοια υψηλού επιπέδου συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με την Ολλανδία», λέει η Bastiaannet, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο στις φτωχότερες γυναίκες δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι και η ανάγκη για περαιτέρω έρευνες είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Πηγή: Times online
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v