Ύπουλα συμπτώματα για σοβαρές αρρώστιες

Ανεπαίσθητα συμπτώματα, μικρής ή μεγάλης έντασης μπορεί να κρύβουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δες μερικά.
Ύπουλα συμπτώματα για σοβαρές αρρώστιες
Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, και ενίοτε παράξενο. Ξέρει ανά πάσα στιγμή πώς να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα πάντα, από δερματικά εξανθήματα μέχρι έναν βήχα που δεν λέει να σταματήσει, μπορεί να αποτελέσουν σιωπηρά σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι το σώμα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά, όπως δημοσιεύτηκαν στο Reader’s Digest από ειδικούς

Ακούσια απώλεια βάρους

Εάν έχετε χάσει περισσότερα από 10 κιλά χωρίς αλλαγές διατροφής ή άσκησης, θα πρέπει να το ελέγξετε, σύμφωνα με τον Richard Wender, επικεφαλής ελέγχου του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συχνή στον καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου, του οισοφάγου ή του πνεύμονα.

Βλάβη στα δόντια

«Συχνά λαμβάνω παραπομπές ασθενών από οδοντίατρους που δεν αισθάνονται καούρα ή άλλα συμπτώματα παλινδρόμησης, αλλά το σμάλτο των δοντιών τους έχει φθαρεί εντελώς», λέει ο Evan Dellon, MD, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Πολλοί σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορεί τα ζαχαρούχα ποτά να φθείρουν τα δόντια στο μπροστινό μέρος, όμως το οξύ από τον οισοφάγο τείνει να διαλύει το σμάλτο των δοντιών στο πίσω μέρος», προσθέτει.

Άλλα διακριτικά, αλλά ύποπτα, συμπτώματα της παλινδρόμησης περιλαμβάνουν επίμονο πονόλαιμο, βήχα, ανεξήγητο συριγμό ή συχνή περίεργη και άσχημη γεύση στο στόμα. Εάν εσείς ή ο οδοντίατρός σας παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό γαστρεντερολόγο. Η παλινδρόμηση που δεν αντιμετωπίζεται, όχι μόνο οδηγεί σε φθορά των δοντιών αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.

Δερματικό εξάνθημα με φαγούρα και φουσκάλες

Αυτή η αντίδραση, η οποία εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να μοιάζει με έκζεμα, αλλά θα μπορούσε να κρύβει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα: την κοιλιοκάκη. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία η λήψη ακόμη και της παραμικρής ποσότητας γλουτένης κάνει το σώμα να επιτεθεί στο έντερο. Έως και το 25 τοις εκατό των ατόμων με κοιλιοκάκη έχουν αυτό το εξάνθημα, γνωστό ως ερπητοειδής δερματίτιδα. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν πεπτικά συμπτώματα. Όταν κάποιος με κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το σώμα απελευθερώνει ένα αντίσωμα γνωστό ως IgA, το οποίο επιτίθεται στα έντερα. Μερικές φορές το IgA συγκεντρώνεται επίσης σε μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, προκαλώντας το ενδεικτικό αυτό εξάνθημα.

Σε αντίθεση με τα άτομα με άλλες μορφές κοιλιοκάκης, οι ασθενείς με ερπητοειδή δερματίτιδα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε ενδοσκοπική βιοψία για οριστική διάγνωση. Ένας γιατρός μπορεί να κάνει βιοψία στο εξάνθημα και να αναζητήσει αντισώματα που υποδηλώνουν κοιλιοκάκη. Μόλις ξεκινήσετε δίαιτα χωρίς γλουτένη, το εξάνθημα θα εξαφανιστεί και θα προστατεύσετε το σώμα σας από άλλες μακροπρόθεσμες, σοβαρές βλάβες της κοιλιοκάκης, όπως η οστεοπόρωση ή ο καρκίνος του λεπτού εντέρου.

Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης

Η ούρηση περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του παχέος εντέρου ή των ωοθηκών. Τα αέρια ή το φούσκωμα μπορεί να οφείλονται στη διατροφή σας, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα.

Αιμορροΐδες

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με νόσο του Crohn - μια φλεγμονώδη διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα - έχουν μια μορφή αλλοιώσεων που επηρεάζει μόνο την περιοχή του πρωκτού. Εκδηλώνεται με πληγές, έλκη ή σαρκώδεις αναπτύξεις έξω από την περιοχή, που μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως αιμορροΐδες. Αυτός ο τύπος νόσου του Crohn είναι συχνά ο πιο επώδυνος και έχει τη χειρότερη πρόγνωση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου, επώδυνες ρωγμές και ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αλλαγές στη γραφή

Ένα χαρακτηριστικό πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι του Πάρκινσον είναι όταν τα γράμματα γίνονται μικρότερα. «Έχω ασθενείς να γράφουν μια πρόταση 10 φορές», λέει ο Michael S. Okun, MD, εθνικός ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Πάρκινσον. «Καθώς γράφουν, κάθε πρόταση γίνεται ολοένα και μικρότερη και οι λέξεις συνωστίζονται περισσότερο».

Η νόσος του Πάρκινσον εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο καταστρέφονται ή πεθαίνουν. Σταματούν να παράγουν τόση ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που στέλνει σήματα για να παράγει κίνηση. Αυτό προκαλεί μυϊκή δυσκαμψία στα χέρια και τα δάχτυλα, η οποία επηρεάζει τη γραφή. Δύο ακόμα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι η απώλεια όσφρησης και τα έντονα όνειρα στα οποία κανείς μπορεί να κλωτσήσει ή να χτυπήσει την ώρα του ύπνου. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες, επισκεφθείτε έναν νευρολόγο. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νόσος και όσο πιο γρήγορα αποκτήσετε τον έλεγχο των συμπτωμάτων, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα της ζωής σας.

Επίμονος βήχας

Ο βήχας δεν σημαίνει συνήθως καρκίνο, αλλά αν εμφανίσετε βήχα που δεν υποχωρεί, παρόλο που δεν είχατε ποτέ αλλεργίες, άσθμα ή προβλήματα στον λαιμό, θα πρέπει να το κοιτάξετε. Θα μπορούσε να είναι καρκίνος του πνεύμονα ή —αν συνοδεύεται από βραχνάδα— καρκίνος του λάρυγγα ή του λαιμού.

Ροχαλητό

Το ροχαλητό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Όμως μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο και στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο The Laryngoscope διαπίστωσε ότι ακόμη και σε ασθενείς χωρίς υπνική άπνοια, το ροχαλητό συνδέθηκε με πάχυνση των καρωτιδικών αρτηριών στον λαιμό. Μια τέτοια βλάβη είναι πρόδρομος του εγκεφαλικού και της καρδιακής προσβολής.

Ο λόγος; Το ροχαλητό μπορεί να βλάψει τις καρωτίδες, οι οποίες παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. «Πιστεύουμε ότι οι αρτηρίες αντιδρούν στη δόνηση του ροχαλητού, καθώς είναι πολύ κοντά στο λαιμό», λέει η συγγραφέας της μελέτης Kathleen Yaremchuk, MD, πρόεδρος του τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Νοσοκομείο Henry Ford στο Ντιτρόιτ.

Φλεγμονές στα ούλα

Φλεγμονές στα ούλα όπως η ουλίτιδα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of the Indian Society of Periodontology. «Η σχέση έχει να κάνει με την απόκριση του σώματος στη φλεγμονή», λέει ο Stuart Froum, DDS, διευθυντής κλινικής έρευνας στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του NYU. Οι συχνοί καθαρισμοί (κάθε τρεις έως έξι μήνες) από έναν οδοντίατρο μπορούν συνήθως να ελέγξουν την ασθένεια των ούλων σε πρώιμο στάδιο. Η θεραπεία της ουλίτιδας συσχετίστηκε με λιγότερες νοσηλείες σε άτομα με καρδιακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 στο American Journal of Preventive Medicine.

Πώς σε είπαμε;

Ξεχνάτε ονόματα συχνά; Μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή κόπωση, όμως η αμνησία σχετικά με μικρά πράγματα, όπως ονόματα ή λίστες σούπερ μάρκετ, μπορεί να κρύβει υποθυρεοειδισμό – ήτοι χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης. «Οι ασθενείς παραπονιούνται ότι νιώθουν τον εγκέφαλό τους πιο ‘θολό’». Χωρίς τη θυρεοειδική ορμόνη, όλα επιβραδύνονται», λέει ο Dr. Ashita Gupta, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai Roosevelt στη Νέα Υόρκη. «Ρωτάω αν αισθάνονται ακόμα κουρασμένοι μετά από έναν κανονικό ύπνο. Εάν εξακολουθούν να αισθάνονται ‘ομίχλη’, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι ορμονικό - όπως ο υπολειτουργικός θυρεοειδής - είναι ο ένοχος». Άλλα σημάδια υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν συνήθως το αίσθημα κρύου, τη χαμηλή λίμπιντο και την έλλειψη γεύσης.

Επειδή αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή και φαινομενικά άσχετα, είναι εύκολο να αγνοηθούν. Περίπου οι μισοί από τους 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που πάσχουν από διαταραχή του θυρεοειδούς δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων. «Όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα για τον θυρεοειδή, εκπλήσσονται με το πόσο πιο καλά νιώθουν. Η έλλειψη μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης δεν οφείλονται απλώς στην εμμηνόπαυση ή στη γήρανση», προσθέτει ο Gupta.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v