7 συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι συγκεκριμένα και δεν είναι εύκολο να τα παρατηρήσετε. Συχνά δεν προκαλούν πόνο ή φυσικές αλλαγές.
7 συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό
Όταν αναφερόμαστε στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, όπως όλες οι καμπάνιες κατά της νόσου προσπαθούν να μας εξηγήσουν τα τελευταία χρόνια, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαστογραφίες είναι τόσο σημαντικές», λέει η Τζούλι Νάντζια, του Baylor College of Medicine. «Μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο ακόμη και όταν βρίσκεται στους αγωγούς γάλακτος – πριν το πρόβλημα μεγιστοποιηθεί».

Ωστόσο, οι ετήσιες μαστογραφίες δεν αρκούν. Οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές και μεταξύ αυτών των περιόδων. 

Στο άκουσμα της νόσου του καρκίνου του μαστού, φανταζόμαστε ένα σκληρό ογκίδιο στο στήθος. Και αυτή είναι η πραγματικότητα· το ογκίδιο είναι το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα αυτού του καρκίνου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, το 83% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει τουλάχιστον ένα ογκίδιο.

Πέρα από τους όγκους, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, απρόσμενα σημάδια. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Σύμπτωμα # 1: Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη

Το ογκίδιο κάτω από τη μασχάλη μπορεί να υποδηλώνει πρήξιμο στον λεμφαδένα σας· τον αδένα που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει μολύνσεις.

Πιθανόν να έχετε δει τους λεμφαδένες σας πρησμένους  και παλαιότερα, αλλά συχνά μεγαλώνουν όταν διογκώνονται ως απάντηση στον καρκίνο.

Σύμπτωμα # 2: Εσοχή στο δέρμα

Οποιαδήποτε νέα εσοχή στο στήθος σας, πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία, λέει η Δρ. Νάνγκια. Ψάξτε για εσοχές στο δέρμα σας, παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με ένα λακκάκι στο μάγουλό σας.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας όγκος “τραβάει” το δέρμα από μέσα», εξηγεί.

Σύμπτωμα # 3: Εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού

Οι γιατροί το ονομάζουν "peau d'orange", που σημαίνει το δέρμα του πορτοκαλιού. Μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, όπου το στήθος διογκώνεται και το δέρμα παίρνει μια σχεδόν ανώμαλη εμφάνιση - όπως η φλούδα πορτοκαλιού.

«Αυτό συμβαίνει όταν τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στο δέρμα του μαστού», λέει η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 4: Πρήξιμο ή ερυθρότητα

Το πρήξιμο ή η ερυθρότητα συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως κάποια λοίμωξη του μαστού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, λέει ο Άνταμ Μπράφκσι, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ο κλινικός ορισμός του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού προϋποθέτει ερυθρότητα που καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο του μαστού και αίσθηση καύσου και πρήξιματος, λέει η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 5: Ανεστραμμένη θηλή

Εκτός από τα ογκίδια, οι ανωμαλίες των θηλών είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

Να είστε προσεκτικές αν δείτε ανεστραμμένη τη θηλή σας, λέει η Δρ. Νάνγκια - δηλαδή, αν η θηλή κοιτούσε προς τα έξω και ξαφνικά περιστρέφεται και κοιτάει προς τα μέσα. Ομοίως, εάν μια θηλή αλλάζει ξαφνικά κατεύθυνση, επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο ή μαστολόγο.

Σύμπτωμα # 6: Έκκριση υγρών από τις θηλές

Η έκκριση υγρών από μία από τις θηλές σας, ειδικά εάν εκκρίνεται και αίμα, ενδεχομένως να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού, λέει ο Δρ. Μπράφκσι.

Η απλή έκκριση συχνά προκαλείται από ένα καλοήθες ογκίδιο στον αγωγό γάλακτος. Αλλά καλύτερα να το ελέγξει ο γιατρός σας, εξηγεί η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 7: Κνησμώδης θηλή

Ο κνησμός, η ξηροδερμία, η κρούστα στη θηλή (ή κοντά σε αυτήν) μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Paget, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του μαστού, λέει ο Δρ. Μπράφσκι.

Η νόσος του Paget μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως απλός ερεθισμός του δέρματος. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι περισσότερες γυναίκες με νόσο του Paget έχουν τουλάχιστον έναν όγκο στο εσωτερικό του προσβεβλημένου μαστού.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v