Ίσως τελικά να μην είναι τόσο κακό να γκουγκλάρεις τα συμπτώματά σου

Τελικά δεν κάνει και τόσο κακό να ψάχνουμε τα συμπτώματά μας στη Google για να αυτοδιαγνωστούμε, όπως δείχνει νέα ανατρεπτική έρευνα.
Ίσως τελικά να μην είναι τόσο κακό να γκουγκλάρεις τα συμπτώματά σου
Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν έχεις πονοκέφαλο, πονόλαιμο, έντονη κούραση, έναν επαναλαμβανόμενο πόνο στο στήθος ή ένα περίεργο σπυρί, είναι να τα γκουγκλάρεις, τότε θα γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι μπορεί να «διαγνωστείς» πολύ βαριά άρρωστος, χωρίς φυσικά να έχεις πάρει την κατάλληλη γνώμη ενός ειδικού. Για αυτόν τον λόγο οι γιατροί μέχρι σήμερα τόνιζαν ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τις αυτοδιαγνώσεις με τη βοήθεια του Google ή των άλλων μηχανών αναζήτησης, μιας και το μόνο που θα κερδίζαμε  από κάτι τέτοιο ήταν έξτρα άγχος.

Μια νέα ανατρεπτική έρευνα ωστόσο από ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Λιβάιν του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, έρχεται να άλλαξει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η ομάδα του Λιβάιν έκανε τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», μελετώντας 5.000 άτομα που κλήθηκαν να ψάξουν στο διαδίκτυο προκειμένου να κάνουν μόνοι τους διάγνωση για διάφορα ήπια έως σοβαρά συμπτώματα που υποτίθεται ότι είχαν συγγενείς τους. Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν ότι μετά τη διαδικτυακή αναζήτηση οι συμμετέχοντες ήταν ελαφρώς καλύτεροι στο να διαγνώσουν σωστά το ιατρικό περιστατικό τους, χωρίς να νιώσουν κατ' ανάγκη κάποια αυξημένη ανησυχία από όσα έμαθαν χάρη στη «δρα Google».

«Έχω ασθενείς, όλη την ώρα, οι οποίοι για τη μόνη αιτία που έρχονται στο ιατρείο μου είναι επειδή έψαξαν στη Google κάτι και το ίντερνετ τους είπε ότι έχουν καρκίνο. Οπότε αναρωτιέται κανείς πόση κυβερνο-υποχονδρία δημιουργεί το διαδίκτυο. Η μελέτη μας, πάντως, δείχνει ότι είναι εντάξει να πει κανείς στους ασθενείς του "γκούγκλαρέ το". Δεν πρόκειται να προκληθεί ιδιαίτερο πρόβλημα από αυτό και μάλιστα μπορεί να προκύψει και κάτι καλό», δήλωσε ο δρ Λιβάιν.

Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι θα ίσχυε σε περίπτωση που τα συμπτώματα τα είχαν οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι κάποιος συγγενής τους, με αποτέλεσμα να εγείρονται κι ερωτηματικά όσον αφορά την αξιοπιστία της έρευνας. Αντίστοιχα δεν είναι σαφές αν οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί όλων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ιατρικές αναζητήσεις, συνεπώς μπορεί κάποιοι, όντως, να επηρεαστούν αρνητικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v