Γιατί επιστρέφουν στις ΜΕΘ οι ασθενείς που πέρασαν κορωνοΐό;
«Έρχονται αρκετοί άρρωστοι -και θα έχουμε πολλούς τέτοιους στο μέλλον- που είναι post Covid», λέει η διευθύντρια της Α' ΜΕΘ του «Παπανικολάου».
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η αποκλιμάκωση της πίεσης είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα στις τρεις ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όμως μια νέα κατηγορία ασθενών «γεννιέται», και οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι.
Αυτή τη στιγμή, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatronet.gr μόλις 12 ασθενείς, έναντι 48 ένα μήνα πριν. Στην πλειονότητά τους είναι άνω των 65 ετών, με εξαίρεση έναν 45χρονο ασθενή, ενώ στο σύνολό τους είναι ανεμβολίαστοι.
Η εικόνα παραπέμπει σε αυτήν που επικρατούσε το καλοκαίρι του 2021. Οι εντατικολόγοι, που βγαίνουν για πολλοστή φορά από μια περίοδο τεράστιας πίεσης, παίρνουν κάποιες μικρές ανάσες, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση. Στις non-Covid κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου τα περιστατικά αυξάνονται και μεταξύ αυτών που χρειάζεται να εισαχθούν, είναι ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο μήνες πριν, από τις ΜΕΘ Covid.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η διευθύντρια της Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου Μηλίτσα Μπιτζάνη εντοπίζει μια νέα κατηγορία ασθενών, που δημιουργήθηκε από την Covid, αλλά τώρα δεν έχει Covid, και προβλέπει πως τα νοσοκομεία θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη πρόκληση το επόμενο διάστημα, καθώς τα περιστατικά θα αυξάνονται.
«Έρχονται αρκετοί άρρωστοι -και θα έχουμε πολλούς τέτοιους στο μέλλον- που είναι post Covid. Είχαν νοσήσει από Covid, είχαν βγει από το νοσοκομείο, είχαν πάει σε κέντρα αποκατάστασης γιατί κάνουν πολύ μεγάλες μυοπάθειες και μετά από μήνες επανέρχονται στο νοσοκομείο με μια λοίμωξη», λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: «Επίσης, έχουμε ασθενείς που έρχονται με μια βλάβη στο αναπνευστικό τους σύστημα. Πολλοί τέτοιοι άρρωστοι παρακολουθούνται από τους πνευμονολόγους που τους ελέγχουν στους 3 μήνες μετά το εξιτήριο και σε τακτά διαστήματα στη συνέχεια. Υπάρχουν λοιμώξεις και ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια που δεν προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, αλλά οφείλεται σε προβλήματα που άφησε η προηγούμενη νόσηση με κορωνοϊό».
Όπως εξηγεί, αρκετοί ασθενείς που εξέρχονται από τις μονάδες είναι σε μια εύθραυστη κατάσταση, και σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. «Ο οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος και εκτεθειμένος στις λοιμώξεις. Πολλοί κάνουν κατακλύσεις και μετά λοιμώξεις. Αν κάποιος δεν έχει ακέραιο το αμυντικό του σύστημα, αυξάνεται η πιθανότητα να χρειαστεί ξανά υποστήριξη, αυτή τη φορά όχι σε ΜΕΘ Covid, αλλά σε ΜΕΘ», σημειώνει.
Παράλληλα, οι γιατροί έρχονται καθημερινά σε επικοινωνία με ασθενείς που νοσήλευσαν στο παρελθόν, οι οποίοι ως και ένα χρόνο μετά το εξιτήριο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
«Μας λένε κάποιοι με ενθουσιασμό ‘βγαίνω μόνος μου και περπατάω’ ενώ έχει περάσει ένας χρόνος. Πριν λίγες μέρες, ήρθε να μας κεράσει μια ασθενής, την οποία νοσηλεύσαμε πέρυσι το φθινόπωρο και τώρα άρχισε να νιώθει καλύτερα», αναφέρει η κα Μπιτζάνη.
Διαβάστε περισσότερα εδώ. https://www.euro2day.gr/news/highlights/article/2121090/giati-epistrefoyn-stis-meth-post-covid-astheneis.html