Οι ενισχυτικές δόσεις των προσαρμοσμένων εμβολίων για την παραλλαγή Όμικρον δεν φαίνεται να προσφέρουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι οι ειδικά προσαρμοσμένες ενισχυτικές δόσεις κατά της παραλλαγής Όμικρον των εμβολίων παρέχουν μόνο μικρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υφιστάμενα εμβόλια Covid-19.
Ενόσω η Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, οι φαρμακευτικές έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές εμβολίων «κομμένων και ραμμένων στα μέτρα» της άκρως μεταδοτικής αυτής παραλλαγής. Όμως οι πρώτες μελέτες στα ζώα δείχνουν ότι μία ενισχυτική δόση, ειδικά κατά της Όμικρον, δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο άξιο λόγου όφελος, ανώτερο εκείνου της τρίτης δόσης των υπάρχοντων εμβολίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature».
Αν και οι περισσότερες έρευνες αφορούν μόνο έναν μικρό αριθμό ζώων και καμία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό, ήδη τείνει να διαμορφωθεί μία εικόνα ότι μία τέτοια ενισχυτική δόση από ένα εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον δεν πρόκειται να αλλάξει το «παιχνίδι» εναντίον της.
«Αυτό που βλέπουμε να προκύπτει από αυτές τις προκλινικές μελέτες σε ζωικά μοντέλα είναι ότι μία ενισχυτική δόση ενός εμβολίου, ειδικά κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής, δεν έχει κάποιο πραγματικά καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με μία ενισχυτική δόση ενός τρέχοντος εμβολίου», δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Μοντεφιόρι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας.
Τόσο η Pfizer/BioNTech όσο και η Moderna ανακοίνωσαν στο τέλος Ιανουαρίου ότι ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές ειδικών εμβολίων κατά της Όμικρον σε ανθρώπους και τα αποτελέσματά τους αναμένονται σε μερικούς μήνες. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, οι αρχικές επιστημονικές δημοσιεύσεις των μελετών σε ζώα παρέχουν μία πρώτη «γεύση» σχετικά με την πιθανή χρησιμότητα αυτών των αναπροσαρμοσμένων εμβολίων.
Μία μελέτη εξέτασε τις ανοσιακές αποκρίσεις οκτώ μαϊμούδων μακάκων που έλαβαν δύο δόσεις του υπάρχοντος εμβολίου της Moderna και μία τρίτη δόση είτε από το ίδιο εμβόλιο, είτε από αυτό που αναπτύσσεται ειδικά κατά της Όμικρον. Τα ζώα εμφάνισαν μία ευρεία ανοσιακή απόκριση έναντι όλων των παραλλαγών του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και είχαν θετική επίπτωση στα κύτταρα μνήμης Β.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές, ο ανοσολόγος Ρόμπερτ Σέντερ του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, «μπορούμε ακόμη να καλύψουμε όλες τις γνωστές παραλλαγές με μία ενισχυτική δόση από τα τρέχοντα εμβόλια», ενώ διευκρίνισε ότι το εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον δεν εμφάνισε κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το υπάρχον εμβόλιο.
Μία άλλη μελέτη σε ποντίκια ανακάλυψε ότι η χορήγηση ειδικής κατά της Όμικρον ενισχυτικής δόσης εμβολίου, μετά από δύο δόσεις mRNA, δεν παρείχε κάποιο επιπρόσθετο όφελος σε σχέση με την τρίτη δόση ενός υπάρχοντος εμβολίου. Σε ανάλογο αποτέλεσμα κατέληξαν άλλες δύο μελέτες, επίσης σε τρωκτικά.
Τώρα, πλέον, η επιστημονική κοινότητα περιμένει τα αποτελέσματα των εξελισσόμενων μελετών σε ανθρώπους για τα υπό ανάπτυξη αναπροσαρμοσμένα ειδικά κατά της Όμικρον εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, προκειμένου να καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα για την αξία τους.