Κόλλησα κορωνοϊό: Τι να κάνω;

Την άρπαξες; Μην φρικάρεις. Δες ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνεις ασφαλής κι εσύ και οι γύρω σου.
Κόλλησα κορωνοϊό: Τι να κάνω;
Με τις διαστάσεις που έχει πάρει η διασπορά αυτές τις ημέρες, είναι πολύ πιθανό να μην κατάφερες να ξεφύγεις από τις… ακίδες του κορωνοϊού. Μην αγχώνεσαι, όλα καλά θα πάνε και σου ευχόμαστε να το περάσεις ήπια.

Δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις.

Ενημέρωσε τις επαφές σου

Πες στις στενές σου επαφές ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό από τις πρώτες 48 ώρες πριν εμφανίσει συμπτώματα ή βγει θετικό σε τεστ. Ενημερώνοντας τις κοντινές σου επαφές συμβάλλεις στην προστασία όλων.

Μείνε σπίτι

Τα περισσότερα άτομα με COVID-19 νοσούν σχετικά ήπια και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι χωρίς ιατρική φροντίδα. Μην φύγεις από το σπίτι σου, εκτός και αν επείγει να λάβεις ιατρική φροντίδα και μην πας σε κοινόχρηστους χώρους.

Όσον αφορά το πόσες μέρες θα απομονωθείς, οι επικαιροποιημένες οδηγίες αναφέρουν παραμονή σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα, ενώ εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, η απομόνωση διακόπτεται. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, η απομόνωση παρατείνεται.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Προστάτευσε όσους μένεις μαζί τους

Αν δεν μένεις μόνος, φόρα μάσκα για όσο είσαι κοντά σε άλλο κόσμο και προσπάθησε να βρίσκεσαι σε απόσταση 2 μέτρων. Φτερνίσου και βήξε σε χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα σου και πλένε τα χέρια σου συχνά με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 Αν έχεις τη δυνατότητα χρησιμοποίησε ξεχωριστό μπάνιο και απόφυγε να μοιράζεσαι αντικείμενα με τους υπόλοιπους στο σπίτι όπως πετσέτες, σεντόνια, μαξιλάρια κτλ. Επίσης, καθάριζε τακτικά επιφάνειες που ακουμπάς συχνά όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες κτλ.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Κοιμήσου, πιες πολλά υγρά, φάε σωστά και παρακολούθησε τα συμπτώματά σου, ιδιαίτερα τον πυρετό με ένα θερμόμετρο και το οξυγόνο με ένα οξύμετρο. Έχε συχνή τηλεφωνική επαφή με τον γιατρό σου ώστε να σε καθοδηγήσει κατάλληλα. 

Ζήτα άμεση ιατρική βοήθεια αν έχεις συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος, ζάλη, αδυναμία να ξυπνήσεις ή να παραμείνεις ξύπνιος, χλωμό, γκρι ή μπλε δέρμα, χείλη ή νύχια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v