Κορωνοϊός: Τα καλά και τα κακά νέα για το 2022

Ο πλανήτης συνεχίζει να ζει σε καιρούς πανδημίας και το ερώτημα εξακολουθεί να είναι το εξής: θα ξεμπερδέψουμε ποτέ; Και πώς θα γίνει αυτό;
Κορωνοϊός: Τα καλά και τα κακά νέα για το 2022
Με τον ερχομό του 2022, κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθεί με έντονη ανησυχία – το λιγότερο- τη μία παραλλαγή του κορωνοϊού να διαδέχεται την άλλη και να πυροδοτεί περαιτέρω κύματα λοιμώξεων σε χιλιάδες κόσμου.  

Θα συνεχιστεί αυτό για όλη τη χρονιά; Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό New Scientist, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2022, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι λιγότερο επικίνδυνες.

Η επιβίωση του SARS-CoV-2, στηρίζεται στο να μολύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και οι παραλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές, σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, θα ξεπεράσουν τις υπόλοιπες.

Βασικό λοιπόν κομμάτι αυτού του κύκλου ζωής, είναι η μεταδοτικότητα. Όταν ο αρχικός ιός άρχισε να εξαπλώνεται προ διετίας (κι όμως, πάνε δύο χρόνια) κάθε μολυσμένο άτομο μόλυνε δύο ή τρεις ακόμα, κατά μέσο όρο. Η παραλλαγή Δέλτα μόλυνε έξι ή επτά, ενώ η Όμικρον φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα σιγουρευτεί για το πώς ο ιός γίνεται πιο μολυσματικός, όμως με τη Δέλτα, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει γίνει πιο αποτελεσματικός στην αναπαραγωγή του εαυτού του, που σημαίνει ότι τα μολυσμένα άτομα είναι περισσότερο μεταδοτικά.

Ωστόσο, η μόλυνση ανθρώπων δεν είναι πλέον τόσο εύκολη όσο στα πρώτα κύματα κι αυτό επειδή μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν πλέον κάποιο βαθμό ανοσίας είτε επειδή νόσησαν είτε επειδή εμβολιάστηκαν. Έτσι, παραλλαγές όπως η Όμικρον εξελίσσονται για να αποφύγουν αυτήν την ανοσία, συνήθως μέσω αλλαγών στην εξωτερική πρωτεΐνη ακίδας, εκεί όπου «στοχεύουν» τα αντισώματά μας.

Υπάρχει όμως ένα όριο στο πόσο πιο μολυσματικός μπορεί να γίνει ο ιός, ενώ αντίστοιχα μπορεί να μην υπάρχει όριο στην ικανότητά του να αποφύγει την ανοσολογική μας απόκριση. Όπως μάλιστα συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης, μπορεί να δούμε τη συνεχή εμφάνιση νέων παραλλαγών που αποφεύγουν την ανοσία αρκετά ώστε να προκαλούν νέα κύματα λοιμώξεων.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό με την πάροδο του χρόνου διαφορετικές ιογενείς γενεαλογίες να επιμείνουν και να αποκλίνουν, αντί να εμφανίζονται παραλλαγές που θα εξαφανίζουν τις προηγούμενες. Ένα τέτοιο σενάριο, θα απαιτεί να συνδυαστούν διαφορετικά εμβόλια σε μία δόση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

Μα δεν θα γίνει ηπιότερος ο ιός όσο μεταλλάσσεται; Θα αναρωτηθείτε. Δεν θα έχει ηπιότερα συμπτώματα; Όχι απαραίτητα. Δεδομένου ότι ο SARS-CoV-2 είναι πιο μολυσματικός λίγο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, δεν έχει… λόγο να γίνει πιο αδύναμος. Η ευλογιά, για παράδειγμα, ήταν εξαιρετικά θανατηφόρα και μπορεί να είχε γίνει χειρότερη με την πάροδο του χρόνου. Η γρίπη εξακολουθεί να επιφέρει υψηλό ετήσιο αριθμό θανάτων.

Μάλιστα, η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί και για το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί σε πολλά άλλα ζώα, δημιουργώντας νέες παραλλαγές που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους. Αν και είναι πιθανό οι μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια σε άτομα χωρίς ανοσία, οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο αυτή τη στιγμή έχουν μια κάποια ανοσία, και αυτό είναι σίγουρα θετικό.

Η ανοσία τους αυτή είναι πιθανό να συνεχίσει να παρέχει κάποια προστασία από σοβαρή νόσηση ακόμη και αν αποτύχει να αποτρέψει τις λοιμώξεις. Όμως και πάλι, αυτή η ανοσία θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που θα καθιστά απαραίτητες τις ενισχυτικές δόσεις μέσα στο 2202 για να προστατευτούμε από την Όμικρον, τη Σίγμα, την Ύψιλον ή ίσως ακόμη και την Ωμέγα – χτυπάμε ξύλο.

Τα μηνύματα από τον ΠΟΥ πάντως, εκπέμπουν μια κάποια αισιοδοξία. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει αισιόδοξος ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα ηττηθεί το 2022, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι χώρες θα συνεργαστούν για να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Σύμφωνα με τον Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, τα διαθέσιμα «εργαλεία» για την καταπολέμηση της Covid-19, υπάρχουν μεν, παραμένουν όμως άνισα κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο. Στην Αφρική, τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι λόγω ανεπάρκειας των εμβολίων, ενώ οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ λαμβάνουν τρίτες αναμνηστικές δόσεις.

Αυτό το κενό έχει κάνει πιο πιθανές τις πιθανότητες εμφάνισης νέων παραλλαγών, «κλειδώνοντάς μας σε έναν κύκλο συνεχιζόμενων απωλειών, δυσκολιών και περιορισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος του, όπως δήλωσε, είναι να εργαστεί σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις για να δώσει προτεραιότητα στις παραδόσεις εμβολίων σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως το COVAX και το AVAT, με στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες έως τα μέσα του 2022.

«Εάν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία και τερματίζουμε τον παγκόσμιο εφιάλτη που όλοι έχουμε ζήσει. Και αυτό είναι δυνατό», κατέληξε και δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί του.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v