Πώς θα κρατήσετε πολιτισμένη μια συζήτηση για τους εμβολιασμούς

Στις γιορτές προβλέπεται τα ντιμπέιτ για τους εμβολιασμούς να ανάψουν τα αίματα. Προσπαθήστε αυτές τις ημέρες τουλάχιστον να κρατήσετε τη συζήτηση σε ένα πολιτισμένο επίπεδο.
Πώς θα κρατήσετε πολιτισμένη μια συζήτηση για τους εμβολιασμούς
Οι γιορτές πλησιάζουν και όσοι αποφεύγατε όλο αυτό το διάστημα να βρεθούν στο διάβα σας, είτε το θέλετε είτε όχι. Μετά από το γιορτινό τσιμπούσι και κάποια ποτήρια κρασί, η συζήτηση, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα πάει στους εμβολιασμούς. Είστε κατά του εμβολίου; Είστε υπέρ; Σε όποια πλευρά κι αν τάσσεστε οφείλετε να είστε ευγενικοί, συζητήσιμοι και ώριμοι. 

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς είμαστε υπέρ του εμβολίου. Επομένως σε μία τέτοια συζήτηση θα προσπαθούσαμε να πείσουμε με λογικά επιχειρήματα τον φίλο/συγγενή/γνωστό μας, να εμβολιαστεί. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν ανήκετε στο απέναντι «στρατόπεδο» υπάρχουν κάποιοι κανόνες επικοινωνίας και εποικοδομητικής συζήτησης.

Αρχικά, καλό είναι να ξεκινήσετε με το επιχείρημα της απέναντι όχθης και να εξηγήσετε γιατί δεν συμφωνείτε με αυτό. Θα πρέπει όμως να είστε καλά ενημερωμένοι, να έχετε κάνει την έρευνά σας και να μην προέρχονται οι αναφορές σας από αμφιβόλου ποιότητας πηγές. ΟΚ, αν ανήκετε στην ομάδα των αντιεμβολιαστών που θεωρούν πώς το εμβόλιο έχει μέσα τσιπάκι, δεν έχουμε κάτι να σας πούμε, δεν μπορούμε να επιστρατεύσουμε καμία λογική και επιχείρημα.

Σε δεύτερη φάση, θα κρατήσετε ένα επίπεδο αν δεν γίνετε αντιδραστικοί στα επιχειρήματα της απέναντι πλευράς. Π.χ. αν σας πει ένας αντιεμβολιαστής ότι τα κρούσματα φέτος με τους εμβολιασμούς έχουν αυξηθεί, ενώ πέρυσι ήταν λιγότερα, καλό είναι να απαντήσετε «Ισχύει αυτό». Το τρικ εδώ είναι να μη συνεχίσετε με «…αλλά». Η αποτελεσματικότερη ίσως λύση είναι παρουσιάσετε με διαφορετικό τρόπο την αντίθεσή σας, όπως «Ισχύει αυτό. Αν δεν κάνω λάθος όμως πέρυσι είχαμε καραντίνα». 

Σε δεύτερο στάδιο, όταν θέλετε να παρουσιάσετε τα δικά σας επιχειρήματα, τα οποία εσείς θεωρείτε αδιάσειστα και σας έρχεται να πείτε με ορμή «μα καλά, πας καλά; Το 86% της Πορτογαλίας έχει εμβολιαστεί και οι θάνατοι είναι ελάχιστοι», καλό είναι να μη διαλέξετε αυτό το ύφος. Αντ’ αυτού, πρόσφορο έδαφος για συζήτηση θα φέρει ένα ύφος όπως αυτό «Έχεις δει στατιστικά άλλων χωρών; Στην Πορτογαλία για παράδειγμα που έχει εμβολιαστεί το 85%...». Βοηθά σε μεγάλο βαθμό να κάνετε ερωτήσεις, γιατί ο άλλος αναγκάζεται να ενισχύσει την εγκυρότητα της θέσης του και κατ’ επέκταση να εκτεθεί. Αν τα επιχειρήματά του είναι παράλογα, ίσως όσο σας τα παρουσιάζει να το αντιληφθεί κι ο ίδιος.

Εκτός της λογικής, υπάρχουν και τα επιχειρήματα που αφορούν το συναίσθημα∙ κυρίως του φόβου. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, και δεν τους αδικούμε, δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να θέλετε να πείτε στον άλλο «Πας καλά; Φοβάσαι το εμβόλιο και όχι τον κορωνοϊό;», ωστόσο θυμηθείτε ότι το newsfeed του συνομιλητή σας, δεν είναι το ίδιο με το δικό σας. Ο συνομιλητής σας μπορεί να έχει έναν κύκλο που τον βομβαρδίζει με τρομοκρατικές θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο. Ενθαρρύνετέ τον να ψάξετε μαζί πληροφορίες σχετικά με τους φόβους του για τις παρενέργειες του εμβολίου και υπενθυμίστε του ότι παγκοσμίως έχουν γίνει 7,94 δις δόσεις -πρόκειται δηλαδή περί δοκιμασμένου εμβολίου.

Γενικά, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας τη λαϊκή ρήση που λέει ότι με τις φωνές χάνουμε το δίκιο μας. Ναι, η συζήτηση για τα εμβόλια έχει κουράσει, ναι έχετε βαρεθεί να λέτε τα αυτονόητα, αλλά δε θα κερδίσετε τίποτα αν εκνευριστείτε με έναν αντιεμβολιαστή. Προσπαθήστε να τον αντιμετωπίσετε σαν έναν άνθρωπο που πενθεί και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της άρνησης. Κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν τις αλλαγές και ίσως να μην έχουν καταφέρει ακόμη να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει∙ εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο να ξυπνάς ξαφνικά σε έναν κόσμο που γνώρισες μόνο μέσα από βιβλία και ταινίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v