Εποχική κατάθλιψη: Τι είναι και πώς θα την ξεπεράσω;

Η πεσμένη διάθεση αυτήν την περίοδο είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τι γίνεται όμως όταν τα συμπτώματα επιμένουν;
Εποχική κατάθλιψη: Τι είναι και πώς θα την ξεπεράσω;
Όσο πλησιάζει ο χειμώνας και μικραίνουν οι μέρες, αρκετός κόσμος εμφανίζει σημάδια αυτού που ονομάζουμε «εποχική κατάθλιψη». Τα συμπτώματά της είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα της τυπικής κατάθλιψης, μόνο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αλλαγή της εποχής και συνήθως υποχωρούν όταν η μέρα μεγαλώσει.

Τι είναι η εποχική κατάθλιψη;

«Πρόκειται για ένα είδος διαταραχής που δύσκολα γίνεται αντιληπτό και συνήθως προκύπτει όταν το φθινόπωρο δίνει τη θέση του στον χειμώνα. Καθώς η μέρα μικραίνει και περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, εμφανίζεται μια ήπια μορφή κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πηγή άγχους και ανησυχίας», αναφέρει σχετικά η κ. Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος. 

Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης συνήθως εμφανίζονται τους πιο κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

* Συνεχή κακή διάθεση

* Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μας αρέσουν

* Ευερεθιστότητα

* Αισθήματα απόγνωσης και ενοχών

* χαμηλή αυτοπεποίθηση

* Τάση να βάλουμε τα κλάματα

* Αισθήματα ανησυχίας

* Αποκοπή από κοινωνικές δραστηριότητες

* Μειωμένη όρεξη για σεξ

* Νωθρότητα

* Αυξημένες ώρες ύπνου

* Αυξημένη όρεξη

Τι μπορώ να κάνω;

Αν παρατηρείς ότι τα συναισθήματα σου γίνονται επικίνδυνα, και περιλαμβάνουν, επί παραδείγματι, σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας, ή επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή, τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Αν πάλι τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής, τότε δοκίμασε τα παρακάτω:

* Κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών προσπάθησε να μη μένεις σπίτι. Αναζήτησε την επαφή και την επικοινωνία με φίλους και αγαπημένα σου πρόσωπα, κάνε βόλτες όποτε έχεις χρόνο και ο καιρός το επιτρέπει, βρες δραστηριότητες που θα σε «αναγκάζουν» να βγεις έξω.

* Φρόντισε να διατηρήσεις μια ισορροπία στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Οι αλλαγές στον καιρό αποτελούν ένα στρες για τον οργανισμό που οδηγεί σε επιπλέον συναισθηματικές μεταπτώσεις. Βοήθησε το σώμα σου μέσω της άθλησης και μιας καλής διατροφής, πλούσιας σε αντιοξειδωτικά.  Δες εδώ μερικές συμβουλές. 

* Βρες τρόπους για να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Δοκίμασε να ασχοληθείς με την Τέχνη και πειραματίσου με νέες δραστηριότητες ή χόμπι.

* Κάνε μικρά σχέδια, ώστε να έχεις κάτι όμορφο να περιμένεις κάθε μέρα. Δοκίμασε, για παράδειγμα, μικρές εκδρομές, μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο, μια επίσκεψη σε μια έκθεση που σε ενδιαφέρει. 

* Εκμεταλλεύσου το φως. Βγες για περπάτημα σε κάθε ευκαιρία που ο ήλιος σου χαμογελά και άφηνε ανοιχτά όλα τα παράθυρα στο σπίτι σου το πρωί.

* Ανανέωσε τον προσωπικό σου χώρο. Πέτα καθετί παλιό που δεν το χρειάζεσαι και κάνε μικροαλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σου που θα σου φρεσκάρουν τη διάθεση. Πάρε μερικές ιδέες από εδώ.

* Τόνωσε τον οργανισμό σου. Με τη σωστή καθοδήγηση του γιατρού σου, δοκίμασε να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου μέσω συμπληρωμάτων μελατονίνης ή βοτάνων όπως η μανόλια. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v