Τι να κάνω αν ο σύντροφός μου έχει κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις, αλλά αν έχουμε ένα δυνατό στήριγμα δίπλα μας, όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.
Τι να κάνω αν ο σύντροφός μου έχει κατάθλιψη;
Αν αυτό το κείμενο γραφόταν δύο χρόνια πριν, η εισαγωγή του θα ήταν τελείως διαφορετική. Θα έλεγε πράγματα για την κατάθλιψη. Νιώθουμε, όμως, πως δεν έχει μείνει κάτι να ειπωθεί που να μην έχουμε ζήσει όλοι στο πετσί μας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Οπότε, ναι, κατάθλιψη. Και αν την δεις στον σύντροφό σου, σε σκοτώνει. Είναι απαίσιο να βλέπεις το αγαπημένο σου άτομο στον κόσμο να υποφέρει, και αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνειος για να φτιάξεις την κατάσταση.

Υπομονή και δουλειά, πάνω απ' όλα. Και να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

Λειτουργήστε ως ομάδα
Είστε μαζί, και η κατάθλιψη δεν πρέπει να σας βάλει στη διαδικασία να συγκρίνεστε. Ο σύντροφος που έχει κατάθλιψη δεν είναι το καημένο θύμα που θα έπρεπε να νιώθει ευγνωμοσύνη όλη την ώρα, ούτε ο σύντροφος που συμπαραστέκεται είναι ο τέλειος άγιος. Αυτό το μοτίβο μόνο νεύρα και περιφρόνηση θα φέρει. Το θέμα είναι να είστε όντως στην ίδια ομάδα και να φροντίζετε ο ένας τον άλλο.

Βρείτε έναν κώδικα επικοινωνίας
Η κατάθλιψη μπορεί να φέρει αλλαγές στην καθημερινότητα. Από αργοπορία μέχρι αδιαφορία για πράγματα που παλιά αγαπούσε, ο σύντροφός σας μπορεί να "ζει" κάπως διαφορετικά. Δεν έχει νόημα να θυμώνετε μαζί του για αυτό, αλλά να προσπαθήσετε να τον καταλάβετε και να ψάξετε μαζί να βρείτε τρόπους να αποφεύγετε τις παρεξηγήσεις.

Τα καλά λόγια βοηθούν
Κατάθλιψη σημαίνει ανασφάλεια. Φόβοι ότι φορτωνόμαστε στους άλλους, ότι θα αποτύχουμε στα πάντα. Και τα λόγια επιβεβαίωσης - συχνά και με ειλικρίνεια - βοηθούν, ειδικά αν τα ακούς από τον σύντροφό σου. Η κατάθλιψη είναι διαχειρίσιμη. Η κατάθλιψη περνάει. Και, πολλές φορές, είναι κάτι που πρέπει να νιώσεις, να αποδεχτείς και μόνο έτσι να καταφέρεις να το ξεπεράσεις. Και σχεδόν πάντα είναι πιο δυνατές αυτές οι δηλώσεις όταν σου τις λέει κάποιος άλλος.

Μην βυθίζεσαι κι εσύ
Είναι πολύ εύκολο τα αρνητικά συναισθήματα να μεταδοθούν. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να κλειστείς κι εσύ στο σπίτι. Δεν θα βγεις με νεύρα, επειδή ο σύντροφός σου δεν μπορεί να σηκωθεί από τον καναπέ. Θα βγεις λέγοντάς του ότι αν θέλει, μπορεί να έρθει, και ότι αν όχι, θα γυρίσεις σε λίγες ώρες για αγκαλιές. Και αν θέλει φαγητό από έξω. Αν κάθεσαι όλη μέρα να κάνεις την νοσοκόμα, θα αρχίσεις να χάνεις το μυαλό σου. Άσε που είναι σημαντικό...

...να βρεις στήριξη και για εσένα
Επειδή η κατάθλιψη δεν χτυπάει μόνο τον καταθλιπτικό. Χτυπάει και τον άνθρωπο που του συμπαραστέκεται. Και αυτός ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί να τα πει κάπου με άνεση και εμπιστοσύνη. Ναι, ακόμα και να γκρινιάξει μερικές φορές. Σε τι ουτοπικό κόσμο δεν γκρινιάζουμε ποτέ για τους ανθρώπους που αγαπάμε;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v