Τα συμπληρώματα που πολεμούν το στρες

Νιώθεις το στρες να σε καταβάλλει; Έξι συμπληρώματα υπόσχονται να σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς. Κάπως.
Τα συμπληρώματα που πολεμούν το στρες
Παροδικό ή χρόνιο, το καθημερινό στρες προκαλεί σειρά προβλημάτων που σίγουρα δεν θες να έχεις στη ζωή σου. Η αντιμετώπισή του είναι πολυπαραγοντική: μπορείς να το διώξεις αν προσπαθήσεις, όμως οφείλεις και να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού αν δεις ότι δεν τα καταφέρνεις.

Ανεξαρτήτως αυτών, υπάρχουν και ορισμένα συμπληρώματα τα οποία πιθανώς να σου παρέχουν μια κάποια ανακούφιση, και να μετριάσουν κάπως τα επίπεδά του.

Δεν χάνεις κάτι να τα δοκιμάσεις.

Ροδιόλα
Αγορά από εδώ

Από τις κρύες, ορεινές περιοχές της Ρωσίας και της Ασίας με… αγάπη η Rhodiola rosea ανήκει στη κατηγορία των προσαρμογόνων φυτών δηλαδή που χρησιμοποιούνται στη βοτανοθεραπεία για την σταθεροποίηση των φυσιολογικών διεργασιών του σώματος και την ενίσχυση της ομοιόστασης. Οι προσαρμοστικές του ιδιότητες συνδέονται με δύο από τα ισχυρά δραστικά συστατικά της – τη ροζαβίνη και τη σαλιδροσίδη. Η Rhodiola είναι φυσική, μη τοξική και διεγείρει το σύστημα απόκρισης στο άγχος του σώματός αυξάνοντας την αντίσταση στο στρες.

Μελατονίνη
Αγορά από εδώ

Πρόκειται για μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο, έναν αδένα σε μορφή μπιζελιού ακριβώς πάνω από το κέντρο του εγκεφάλου, και συντίθεται από την τρυπτοφάνη. Χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, αλλά και για άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, η διαταραχή του οποίου συνδέεται με αυξημένα επίπεδα στρες. Αν και είναι φυσική ορμόνη, η λήψη της ως συμπλήρωμα δεν επηρεάζει την ικανότητά του σώματος να την παράγει.

Ασβαγκάντα
Αγορά από εδώ

Ακόμα ένα προσαρμογόνο βότανο το οποίο όμως προέρχεται από την Ινδία, και χρησιμοποιείται στην ινδική Αγιουρβέδα, ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά συστήματα στον κόσμο. Όπως και η ροδιόλα, έτσι και η ασβαγκάντα, πέρα από… γλωσσοδέτης, πιστεύεται ότι ενισχύει την αντοχή του σώματός σας στο σωματικό και διανοητικό στρες, μειώνοντας την έκκριση της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνης του στρες». Την ashwagandha θα τη βρείτε είτε σκέτη, είτε σε μείγμα παρέα με την rhodiola για ενισχυμένη δράση κατά του άγχους.

Γλυκίνη
Αγορά από εδώ

Πρόκειται είναι ένα αμινοξύ το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Σύμφωνα με μελέτες, η γλυκίνη μπορεί να αυξήσει την αντίσταση του σώματός στο άγχος, αφού βοηθά στον ήρεμο ύπνο μέσω της ηρεμιστικής της επίδρασης στον εγκέφαλο, και την ικανότητα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος. Η χαμηλή θερμοκρασία του σώματος βοηθά στο να κοιμόμαστε καλά και χωρίς διακοπές.

Θεανίνη
Αγορά από εδώ

Ακόμα ένα ένα αμινοξύ, το οποίο το βρίσκουμε στα φύλλα τσαγιού και έχει μελετηθεί αρκετά για την ικανότητά του να προάγει τη χαλάρωση και να μειώνει το στρες χωρίς όμως ηρεμιστική δράση. Οι ιδιότητές του αποδίδονται στις συνεργιστικές επιδράσεις της καφεΐνης και της λ-θεανίνης στο τσάι, όμως μελέτες δείχνουν ότι η θεανίνη και από μόνη της μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες.

Βιταμίνες Β
Αγορά από εδώ

Αυτό το σύμπλεγμα βιταμινών παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, μετατρέποντας τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε χρήσιμη ενέργεια, ενώ είναι απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Επιπλέον ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει το γεγονός ότι υψηλές δόσεις βιταμινών Β βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του στρες, αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής διάθεσης και ενέργειας μέσα από τη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίζονται με αυξημένο άγχος και αυξημένο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v