Κατάθλιψη καραντίνας: 10 τρόποι να μην πνιγείς

Λογικό κι επόμενο είναι να νιώθεις πως δεν την πολυπαλεύεις με όλα αυτά που ζούμε. Υπάρχουν όμως τρόποι να το σώσεις… και να σωθείς.
Κατάθλιψη καραντίνας: 10 τρόποι να μην πνιγείς
Για πολλούς από εμάς, αυτό το δεύτερο λοκντάουν, όσο λιγότερο τρομακτικό και αν μοιάζει από το πρώτο, έχει κάτι από τη Μέρα της Μαρμότας –και συγκεκριμένα με τη μέση περίπου της ταινίας, εκεί που ο Μπιλ Μάρεϊ έχει παραιτηθεί, έχει αποδεχτεί τη μοίρα του κι έχει αφεθεί να ζει και να ξαναζεί και να ξαναζεί την ίδια μέρα.

Δεν θέλει και πολύ να αρχίσεις να εμφανίζεις σημάδια που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης, όταν κάθε πρωί σηκώνεσαι από το κρεβάτι, φοράς τα ίδια ρούχα με χτες (στην καλύτερη περίπτωση· στη χειρότερη μένεις με τις πιτζάμες που δεν έχεις βγάλει εδώ και τέσσερις μέρες) ανοίγεις το λάπτοπ, και το ξανακλείνεις λίγο πριν κοιμηθείς. Αντιστάσου. Έχουμε δέκα τρόπους να το κάνεις.

Βγες έξω

Ναι, το ξέρουμε ότι σου τη σπάει να ενημερώνεις με μήνυμα την κυβέρνηση ότι πας να περπατήσεις, αλλά το να κάνεις κακό στον εαυτό σου για να «μην τους περάσει» είναι λογική πεντάχρονου. Στείλε το ρημάδι το 6 στο 13033 και βγες μια μισάωρη βόλτα στη γειτονιά σου το μεσημέρι που έχει λίγο ήλιο. Θα κάνει θαύματα στην ψυχολογία σου –και στην απόδοση στην τηλεργασία σου.

Και μετά βγες παραέξω

Όταν διαπιστώσεις πόσο σου αλλάζει την ψυχολογία αυτή η μισάωρη βόλτα, πήγαινέ την ένα βήμα παραπέρα: Αν μένεις οπουδήποτε εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, είσαι καθ’ όλα νόμιμος αν στείλεις 6, πάρεις το αυτοκίνητό σου ή το μετρό και πας να περπατήσεις στον Εθνικό Κήπο ή στο Πεδίο του Άρεως. Αντίστοιχα, σε άλλους δήμους, σε ένα οποιοδήποτε πάρκο εντός των ορίων του δήμου σου –όσο μακριά από το σπίτι σου και αν είναι.

Πλύσου, ντύσου, χτενίσου

Το ξέρουμε πως ένα από τα καλά της τηλεργασίας είναι ότι μπορείς να ξυπνάς 2 λεπτά πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις, και να μένεις όλη μέρα με τις πιτζάμες και τις παντόφλες αρκουδάκια. Αυτό, όμως, δεν κάνει καθόλου καλό στην ψυχολογία σου. Κάνε ένα διάλειμμα ας πούμε μία ώρα αφότου ξεκινήσεις να δουλεύεις, για να κάνεις ένα απολαυστικό ντουζ, να φτιάξεις τα μαλλιά σου, και να φορέσεις ρούχα που σου αρέσουν. Σου φαίνεται ρηχό, το ξέρουμε, αλλά θα σε βάλει αμέσως σε άλλο mood.

Βρες τους φίλους σου

Σου φαίνονται οι βιντεοκλήσεις μίζερες και άχαρες; Σε νιώθουμε, δεν θα το αρνηθούμε. Κανόνισε να βρεθείτε για περπάτημα με όσους μένετε στον ίδιο δήμο, ή αν κρυώνεις/ απελπίζεσαι/ ξενερώνεις μόνο στην ιδέα (θα το πούμε κύριε Χαρδαλιά μας, συγνώμη) παρανόμησε και κάλεσε έναν φίλο σπίτι. Ναι, και με έναν παράνομος/η είσαι, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ της 23ης Ιανουαρίου, αλλά απελπισμένοι καιροί, απελπισμένα μέσα. Δεν θα το πούμε πουθενά.

Παίξε

Θυμάσαι το ευφυολόγημα που λέει «δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε – μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε»; Ε, αυτό, αλλά όπου «μεγαλώνουμε» βάλε «βαλτώνουμε». Κάνε μια βόλτα στο App Store του κινητού σου και κατέβασε ό,τι παιχνίδι σου γυαλίσει. Αν είσαι κοινωνικός τύπος, και θες να παίξεις κάτι με τους φίλους σου online, προτείνουμε ανεπιφύλακτα Scrabble Go, Trivia 360 και Taki, που είναι βασικά μια παραλλαγή του Uno με άλλο όνομα, και μπορείς να παίξεις τόσο με τους φίλους σου όσο και με αγνώστους online. Μην πτοηθείς από την άγνωστη γλώσσα που θα δεις στην αρχή (εβραϊκά είναι, αν αναρωτιέσαι) πατάς το γρανάζι των ρυθμίσεων και μετά English, και αλλάζει σε αγγλικά.

Θυμήσου το σεξ

Προφανώς, δεν περίμενες εμάς να σου το πούμε αν μένεις με το έτερό σου ήμισυ. Αν όμως δεν μένεις, ή δεν έχεις έτερο ήμισυ, η αποστολή σου γίνεται κομμάτι πιο δύσκολη –όχι όμως και αδύνατη. Τηλεφωνικό σεξ; Sexting; Πορνό (ποιοτικό και μη); Σέξι φωτογραφίες; Φαντασία να υπάρχει, και σεξ δεν είναι μόνο η (εκ του σύνεγγυς) πράξη. Θυμήσου και τον Γούντι Άλλεν που είχε πει για τον αυνανισμό πως είναι «σεξ με κάποιον που αγαπάς πολύ». Κάνει καλό στην ψυχολογία.

Βγες από τα social media

Δε λέμε να πάρεις το εξτρίμ μέτρο να κλείσεις τους λογαριασμούς σου (θέλει αρετή και τόλμη, και δεν είναι ώρα τώρα για γενναίες αποφάσεις). Μπορείς όμως να κατεβάσεις ένα από αυτά τα app που κλειδώνουν Facebook, Instagram και ό,τι άλλο τους πεις αν ξεπεράσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο που θα θέσεις εσύ –μία ώρα την ημέρα ας πούμε, για αρχή. Εξαιρετικά χρήσιμα απέναντι στην ενστικτώδη πια κίνηση να σκρολάρεις λίγο σε κάθε διάλειμμα που κάνεις από τη δουλειά, ή εκεί που περιμένεις να βράσουν τα μακαρόνια. Ξέρουμε πως το υποψιαζόσουν ήδη, αλλά εδώ είναι και η σχετική έρευνα που λέει πως σε περιόδους σαν κι αυτή (που όλοι τσακώνονται με όλους) η αυξημένη χρήση τους το μόνο που καταφέρνει είναι να σε κάνει δυστυχισμένο.

Μην διαβάζεις όλη μέρα ειδήσεις

Ρίξε, ας πούμε, μια ματιά με τον πρωινό καφέ και μετά μην ξανασχοληθείς –ή ασχολήσου μία ακόμα φορά, ας πούμε για ένα μισάωρο το απόγευμα. Μην ανησυχείς, αν συμβεί κάτι κοσμογονικά καλό θα το μάθεις και χωρίς να ανανεώνεις την αρχική σελίδα οποιουδήποτε ενημερωτικού site διαβάζεις κάθε 10 λεπτά.

Ριξ’ το στην τέχνη

Όποια τέχνη σου αρέσει αρχικά, και μετά όποια τέχνη θεωρείς πως δεν έχεις εξερευνήσει επαρκώς. Ταινίες, θέατρα σε live streaming, κλασική μουσική δωρεάν στο site του Μεγάρου, εικονικές επισκέψεις σε μουσεία, σφηνάκια τέχνης σε apps που σου εξηγούν τα βασικά για τους πιο γνωστούς πίνακες της ανθρωπότητας, όλα σου τα έχουμε γράψει πια.

Δοκίμασε μερικές τεχνικές χαλάρωσης

Αυτή εδώ η εκπομπή του Netflix θα σου εξηγήσει τα βασικά του διαλογισμού (υπάρχει και ελληνική μεταγλώττιση, για να μπορείς να το κάνεις και σαν άσκηση στα σημεία που λέει «κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου»). Δοκίμασε γιόγκα –αν δεν σε χαλαρώσει, τουλάχιστον θα κάνει την πλάτη σου να ξεπιαστεί. Αν δεν έχεις κάνει ποτέ τίποτα από τα δύο τόσο το καλύτερο, οι νέες εμπειρίες σώζουν ζωές από την κατάθλιψη που μας χτυπά ολωνών την πόρτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v