Τζανάκης: 1.000 θανάτους τον μήνα θα έχουμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Ανησυχητική είναι ξανά η πορεία της πανδημίας στην χώρα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο Νίκος Καπραβέλος λέει πως «ζούμε ξανά τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου».
Τζανάκης: 1.000 θανάτους τον μήνα θα έχουμε μέχρι τα Χριστούγεννα
Δεν είναι ευοίωνα τα πράγματα με την πορεία της πανδημίας στην χώρα, καθώς επιδημιολόγοι και γιατροί κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου –ο οποίος δεν φαίνεται να έχει περάσει, παρά την χαλαρή στάση που τηρεί προς ώρας η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είπε μιλώντας στο Mega πως «στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου και κάποιοι έσπευσαν να με λοιδορήσουν, να κριτικάρουν αυτή μας την πρόβλεψη. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έως τώρα έχουμε 961 θανάτους, επομένως η πρόβλεψη 1.000 θάνατοι ανά μήνα, δηλαδή 3.000 μέχρι τέλος του χρόνου, ικανοποιήθηκε. Εν πάση περιπτώσει, έγινε. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι σημασία έχει το εμβόλιο ακόμα και στις περιοχές που έχουμε πολλά κρούσματα. Στις περιοχές που έχουμε πολλά κρούσματα, που έχουν υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτω από 50% και 55%, είναι περίπου 15-20%».

Μιλώντας για την ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Τζανάκης είπε πως «στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα και αυτή έχει ξεπεράσει το σημαντικό όριο των 500 κρουσμάτων ανά 100.000, ανά 14 ημέρες. Εδώ και 10 μέρες το έχει ξεπεράσει και αυτή. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Δράμα, Ξάνθη, Καστοριά, Μαγνησία και Λάρισα- βεβαίως εκεί υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία- και έτσι επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές στις οποίες τα νοσοκομεία δεν έχουν δυναμικό κλινών για ΜΕΘ. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ιδιάζον πρόβλημα. Βεβαίως είναι ηπειρωτική Ελλάδα και μπορούν να μετακινηθούν άρρωστοι σε άλλες περιοχές, σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά δεν παύει να υπάρχει μια μεγάλη πίεση. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης».

Νίκος Καπραβέλος: Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλιώς θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα

Από την πλευρά του ο διευθυντής Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη μιλώντας στο Open τάχθηκε υπέρ του να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ηλικίες ή συγκεκριμένα επαγγέλματα, γιατί η κατάσταση είναι παραπάνω από ανησυχητική.

«Πραγματικά αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου. Βλέπετε ότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, το ιικό φορτίο επίσης αυξάνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το κυριότερο όμως είναι ότι τα νοσοκομεία δέχονται πολύ μεγάλη πίεση. Η πληρότητα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου και τις διαθέσιμες κλίνες είναι στο 100%. Επομένως αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές ανάγκες, που είναι μεγάλες, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δυνατότητες, κάτι που το είδαμε τον περσινό Νοέμβρη. Είναι ένας εφιάλτης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι στο Νοσοκομείο Παπανικολάου το 80-85% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άτομα 40-50 ετών, ενώ οι περισσότεροι είναι 50-60 χρονών. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας είναι στο κόκκινο. Τα νοσοκομεία είναι στο μαύρο, ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Άρα ή θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην καθημερινή μας ζωή ή θα παρθούν περιοριστικά μέτρα, αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές» δήλωσε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v