Πόση κάλυψη παρέχουν τα AstraZeneca, Pfizer, Moderna για τη «Δέλτα»

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την κάλυψη των υπαρχόντων εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.
Πόση κάλυψη παρέχουν τα AstraZeneca, Pfizer, Moderna για τη «Δέλτα»
Η πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Παράλληλα μελετούν όλα τα νέα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την κάλυψη που παρέχουν τα AstraZeneca, Pfizer, Moderna εμβόλια απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Συγκεκριμένα οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα τελευταία δεδομένα, που υπάρχουν στη διάθεση τους.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό Lancet, αντικείμενο της οποίας ήταν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 δέλτα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις ASTRA ZENECA (AZD1222),είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G  (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).

Την ίδια στιγμή άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.351 και Β.1.617.2.

Παράλληλα σε πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών αναλύθηκε η ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2. Οι μελετητές προχώρησαν στη συλλογή ορών εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου με σκοπό να ελέγξουν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο.

Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna αφού είναι φανερό ότι προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2.

Σχετικά με την πιθανότητα τρίτης δόσης, φαίνεται πως μάλλον θα χορηγηθεί σε εκείνους που έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα όσοι έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca χωρίς να έχουν νοσήσει είναι η πιο πιθανή κατηγορία πολιτών, η οποία αναμένεται να λάβει την τρίτη δόση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v